Костадинов: Боби няма да се кандидатира за президент

Обидно е да се говори така за него, коментира вицепрезидентът на БФС

Костадинов: Боби няма да се кандидатира за президент

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов коментира пред Sportal.bg наболели въпроси свързани с българския футбол.

Здравейте, г-н Костадинов! Дойдохте с червено яке. Една препратка към ЦСКА. Скоро ще се строи нов стадион. Вие искате ли да се постори и ще ходите ли на него, ако се построи?

- Разбира се, че искам. Всеки цесекар желае това нещо. Вярно, много години се чакаше, но дано да стане в скоро време.

Ще даде ли импулс и на българския футбол, защото знаем, че един от големите проблеми е именно това - спортната инфраструктура?

- Да, последните десетина години се направиха няколко съоръжения, но в крайна сметка са недостатъчни. Един модерен стадион дава самочувствие както на зрителите, така и на играчите и това е нещо добро.

В тази връзка БФС с какво може да помогне? Да притиска държавата, защото знаем, че само тя е в състояние да инвестира десетки и дори стотици милиони в спортни съоръжения.

- Да "натиска" не е точната дума. Ако нямаш желание, просто няма да го направиш. Но държавата трябва да помогне това да стане и то най-вече със средства. А през годините, по други програми, футболният съюз е направил много игрища, така че е помогнал с каквото може.

Вие и вашите колеги ходили ли сте на срещи със спортния и финансовия министър по тази теми?

- Дискутирали сме много пъти в годините. Спомням си, че имаше работна група, която ходи в Румъния, за да направим обща стратегия за изграждане на четири-пет стадиона. В крайна сметка нищо от това не се получи, но е имало доста опити.

Защо не се получи дори за национален стадион, защото знаем, че играем на него по милост?

- Точно това е. Ако държавата направи крачката и построи един нацонален стадион, ще бъде много добре.

Да ви върна към по-злободневните теми във футболния съюз. Вие, като първи вицепрезидент, защо не поехте да изпълнявате временно длъжността президент? Така е по правилник. Вие ли отказахте?

- Прецених, че за два месеца не трябва да поемам този пост.

А и нямате желание. Така ли да го разбирам?

- Желание не е точно. Моментът не беше точен за такова нещо, а и Касабов вече е бил един път на този пост и е по-наясно с нещата.

Защо няколко човека от Изпълкома подадоха жалби срещу вписването на Михаил Касабов? Изяснихте ли вече този проблем?

- Лично аз го направих, защото не знаех за такова негово решение. По време на Изпълкома, който се проведе тогава, се взе друго решение - да не бъде вписван, както е по устав. След това седнахме и си изяснихме нещата.

Опозицията твърди, че го правите, защото при евентуална загуба, ще обжалвате решенията в съда и така Борислав Михайлов ще продължи да управлява още дълго време. Така ли е? Какво бихте им отговорили?

- На опозицията бих отговорил едно - преди доста години те започнаха дела срещу легитимно избрания Изпълком и президент на футболния съюз. Така че те да говорят за такива работи, особено за съда, просто е несериозно.

Те започнаха, но и вие заведохте дела срещу техния конгрес.

- Техният конгрес?! Вие сериозно ли говорите, че това е конгрес?

Така твърдят. Факт е, че много клубове не отидоха, но около 60 бяха.

- От 500 да отидат 60 клуба. Това е несериозно.

Защо бяха изключени и бихте ли ги върнали?

- Много от тези клубове са върнати в структурите на БФС, така че това е един вид отново нагнетяване на напрежение.

Ще се проведе ли честен конгрес и ще има ли конгрес на 15 март, защото на предишния отначало се поздравихте, а след това започнаха престрелки, които продължават вече две години?

- Не виждам някога да е имало по-честен конгрес от този, който мина. За честност... вижте какво, по този начин се обиждат хората, които са гласували. Опонентите обиждат над 500 клуба, които са отишли и са гласували. Да кажеш, че те са нечестни хора - това не е нормално.

Като казахте "обиждат", вие обиждате ли се от епитетите, които използват спрямо вас - некомпетентни, неграмотни, дори се чуват думи като крадци? Какво може да се открадне от футболния съюз?

- В тези години се говори много и се обижда много, а това като цяло вреди на футбола. Ще им кажа на тези хора, че те са били много добри футболисти, както и ние сме били добри футболисти, но като ръководители не съм ги виждал да работят никъде. А всеки от нас е минал през клуб или е работил някъде преди да дойде във футболния съюз.

Защо се струпаха такова напрежение и толкова негативни емоции срещу БФС? Какво провокира хората да мислят по този начин за вас?

- Най-големият проблем на нас, като федерация, е, че нямаме класиране. Това наистина е проблем. Ако имаше, според мен, едно класиране, никога нямаше да се стигне до такива неща. Хубаво е да има опозиция и да се показват неща, които да се направят по-добре, но аз не ги виждам. Срещу нас се плюва непрекъснато и насъскват хората. А като се говори по този начин за футбола, хората се отвращават от него. Това не е добре.

Отвращението изби преди мача с Унгария. Какво точно се случи? Кой ви даде информацията, за да не допуснете запалянковци в София? Как така се преместихте в Пловдив и кой не ви разреши да играете там?

- Много се говореше за това. Просто УЕФА не разреши да има такива. Те си имат канали, по които явно са преценили, че уважението може да бъде много по-лошо, ако има публика на стадиона. Това е точната истина, няма друга.

Защо не ви дадоха да играете в Пловдив?

- Не знам защо. Мисля че кметът на общината забрани. Поне не даде разрешение.

Кога България пак ще има добър отбор, с който да се гордеем и класираме ако не на световно, защото е трудно, поне на европейско първенство?

- Вече и на двете първенства е трудно за много по-големи нации от нас. Но нещата са такива в момента. Имаме много добри футболисти като единици, но като отбор нещо не става.

Като че ли с Илиан Илиев отлепихме малко от дъното?

- Ето, не говорим за мачовете, които направихме със Сърбия и Унгария, а за някакви вандали, които са чупили и блъскали пред стадиона. До това водят тези пререкания и говорения срещу футболния съюз.

Как решихте да назначите Илиан Илиев? Кой го предложи, защото досега се оказва успешен ход и хората го одобряват?

- Илиан Илиев е треньор, който е доказал в годините, че има ниво и вдига нивото. Така че по-трудно беше да го убедим да дойде, но в крайна сметка той се съгласи.

В тази връзка как назначихте Младен Кръстаич? И в Сърбия нямат високо мнение за треньорските му качества.

- Една от грешките на нас, като ръководство, е назначаването на треньори. Имали сме треньори, които не са оправдали доверието, но в крайна сметка във футбола е така.

Да ви върнем към 15 март. Ще има ли конгрес на 100%?

- На този етап - да. Въпреки че по време на първенството не е удачно, но така са решили.

Има ли вероятност да бъде отложен, примерно с месец?

- Нямам представа. За мен по-хубаво беше като свърши първенството, но по закон ще го направим сега.

Предполагам, че Боби Михайлов няма да се кандидатира!

- Доколкото знам, Михайлов няма да се кандидатира. Да бъдат спокойни.

Ще обжалвате ли?

- Всеки има право на това, законът го позволява. До март месец има много дела, които не знам дали ще свършат, дали ще почнат. Както казах вече, опонентите започнаха тази сага преди доста време. Всичко е много объркано.

Не знам дали трябва да попитам Вас, но защо Борислав Михайлов реши да си оттегли оставката? Предполагам, че го е дискутирал в Изпълкома. Кое го накара да се върне?

- Тази оставка беше, как да кажа...

Под натиск?

- Така мисля. Така го видях отстрани, но така е решил - както да подаде оставка, така и да се върне отново, да я оттегли. Трябва него да попитате. С мен лично не е коментирал.

Какво мислите за Димитър Бербатов и екипа му, които се очертават като най-големите ви критици? Могат ли да се справят по-добре от вас и какво очаквате от тях, защото ги познавате като футболисти и характери?

- Като футболисти - да, но като ръководители - не.

Може по-зле, но и по-добре. Защо не им дадете шанс?

- Първо трябва да спечелят нещо в този живот - конгрес или каквото и да е друго. Вижте какво, футболният съюз е най-голямото стъпало и да се учат там не е добре.

Вие мислите, че тепърва ще се учат?

- Явно, да.

И вие се учехте едно време.

- Преди да отида във футболния съюз бях изпълнителен директор в ЦСКА. Темата е друга. Както Боби Михайлов беше първо вицепрезидент на футболния съюз четири години, министър, зам.министър. Нещата са по-различни.

Препоръчвате им да натрупат опит, да се покажат някъде другаде и тогава да дойдат. Така ли?

- Естествено. Ето, тези три-четири години са загубени за тях. Като опит имам предвид.

Вие какво очаквате от другите кандидати?

- Очаквам предложения за развитие на българския футбол.

Готови ли сте на помирителна среща с Бербатов, Стилиян Петров? Покрай Бербатов има други хора, бивши ваши колеги от Изпълкома, които взимат дейно участие в престрелките.

- Аз съм дипломатичен човек. Не обичам да има престрелки, но хората около Бербатов и Бербатов тръгнаха на нож. Трябва да има разбирателство, а отношенията да са нормални и от двете страни. А в последните години чувам само нападки, обиждания. Това не е уважително към колегите си. Как ще уважаваш другите, когато не уважаваш колегите, с които си играл или са ти били ръководители?

Като голямо, огромно име в българския футбол бихте ли направили първата крачка? Да се обадите на Димитър Бербатов, да го поканите на среща, да се разберете и да спрат тези скандали.

- На Димитър Бербатов съм му бил шеф в ЦСКА,така че е нормално той да се обади.

Ако ви се обади, ще му вдигнете телефона, ще разговаряте и сте готови да се разберете?

- Да си кажа честно, никога не се е обаждал в годините. Ще му вдигна, естествено.

Когато му бяхте шеф, какъв футболист и характер беше?

- Едно 18-годишно дете, момче.

Талантливо.

- Талантливо.

Вие сте юноша на ЦСКА. Защо в България юношите и на Левски, и на ЦСКА след време, по един или друг повод, се атакуват?

- Не след време. Винаги е било така, не знам защо, но човек с характер го изгражда и преодолява тези неща. Ако няма характер - отпада.

И при вас е било така, но Димитър Пенев твърдо ви налагаше и се оказа прав. Стигнахте до Порто, Байерн (Мюнхен)...

- Така е.

Какво научихте от тези два клуба и какво можем да приложим тук, в българския футбол?

- Трябва да се учим от големите федерации, а не от клубове. Грешка е да се учиш от клуб. Организацията на една федерация е огромно нещо. Имаме над 500 клуба, над 700 мача на седмица. Това е много голяма организация.

Ако трябва да направите прогноза, кой ще е президент на БФС?

- Това не е главната тема. Главната тема е развитието на българския футбол. За мен това е по-важно.

Много се шуми, че първенството трябва да отиде при Лигата. Каква всъщност е целта?

- Искате ли да кажа истината - няма пари за това нещо. Ако си направите труда да видите къде има професионални лиги, ще видите за какви държави и средства става въпрос. България е малка страна и е грозно казано, но парите липсват.

Вие чували ли сте се с Борислав Михайлов след подадената от него оставка? Той как приема критиките и обидите, които са най-големи срещу него? Не е ли мислил да каже "стига, писна ми, отказвам се, няма да се занимавам повече"?

- Това ми го каза, мога да го гарантирам, че няма да се кандидатира за президент. Обидно е, наистина е обидно. Човек, който 18 години е бил президент на футболния съюз, по този начин да говориш за него, обидите, които се сипят - не е приятно.

Да завършим с нещо по-позитивно. Кога ще видим два гола на новия Емил Костадинов, които да ни класират на голям форум и виждате ли в някое от младите момчета Костадинов, Любо Пенев, Стоичков?

- Имали сме поредица от големи футболисти. Има талант, но трябва да се оформят като отбор. Отборът е най-важното нещо, а това зависи от треньора.

Кои ги виждате като големите настоящи или бъдещи лидери на отбора?

- От доста време се занимавам с детско-юношески футбол. През националния отбор са минали много добри играчи, но впоследствие нещо става. Загубиха се таланти, качествени футболисти.

Дайте примери.

- Не искам. Те са хиляди. Не хиляди, но десетки.

УДАР! Лудогорец уреди национал на Швеция

Едвин Куртулуш поема към Разград

Официално: Черно море обяви Дуду

Бразилец е третият нов на "Тича"

Изнудвачи разгневиха шефа на Спартак (Вн)

Вижте подробности

Ботев Пловдив с гневна позиция срещу строителя на "Колежа"

Вижте подробности тук

Бразилецът дойде на „Тича“

Той може да вземе участие още в първата контрола за лятото срещу Фарул

Дерменджиев: Аз съм доволен

Треньорът на Лудогорец говори след първата контрола на "орлите"

Алекс Колев: Гордея се, че съм в най-великия отбор в България

Нападателят беше официално обявен като ново попълнение на Левски

Лудогорец стартира подготовката с 5:0 срещу словенци (ВИДЕО)

Разградчани показаха отлична форма срещу Приморие

Илиан Илиев: Целта ни е да сме на ниво за първите мачове

Специалистът коментира жребия на Черно море в Европа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки