Левски и Лудогорец в сблъсък на прехода

„Сините“ изпращат треньора, капитана и Кордоба днес

Левски и Лудогорец в сблъсък на прехода

За Левски мачът с Лудогорец не е просто последен кръг от шампионата, срещата се явява преходна от едно финансово състояние на клуба към друго, а спортно-технически се прави предаване на щафетата от един треньор към следващия.

Анонсираното удвоено участие на спонсора би трябвало да означава и по-друга селекция, което е малко относително с оглед твърде неясния и в същото време опасен пазар. Повечето пари често са нож с две остриета, защото винаги я има вероятността от неразумно харчене, а сегашното оперативно ръководство има богата визитка в този аспект.

Мачът с Лудогорец може да се окаже и с две остриета заради треньорската промяна. Разбира се, не очакваме след края на срещата Николай Костов да грабне микрофона и да запее нещо за Станислав Генчев. Но предполагаме, че на настоящия треньор ще му настръхне кожата след последния съдийски сигнал, все пак това е Левски, откъдето той вече си е тръгвал. Второто острие на ножа е неяснотата около това дали Станислав Генчев ще бъде сполучлив избор. Сега Левски е зле, но ако стане по-зле?! Ясно е, че футболът е жива материя и да даваш застраховки и гаранции е все едно да разчиташ някоя автокъща да ти каже реалните километри и състоянието на харесания автомобил.

За да е докрай интересно, дни преди мача на Левски с Лудогорец се разбра, че анонсираният и считан за сигурен син предводител Генчев е ухажван и от двата отбора. А треньор на тима от Разград пък е Гошо Дерменджиев, който преди 5 години водеше сините. Да, наясно сме, всички са оплетени в една паяжина, наречена български футбол, и не трябва да сме със статут на изненадани, ако в един момент се окаже, че Левски обяви в последния момент друг треньор, какъвто бе случаят с Николай Костов. Но принципно не е окей, когато водещи отбори спорят за един млад наставник. Свърши ли се световният пазар, или пък на никой вече не му се занимава с хора отвън?! Виж, ако богатият Лудогорец си няма списък с треньори и не ги следи от година-две непрекъснато до следващата промяна, значи имаме проблем. При Левски, който не може да си позволи скъпо назначение, е обяснимо да се оглежда за бюджетни варианти.

Николай Костов оставял много добър отбор на наследника си. Всеки сам може да прецени с оглед играта и класирането дали това наистина е така, но ако съдим по мача между двата тима през пролетта в Разград, Костов или е в дълбока самозаблуда, или пък наистина говори така, защото обратният вариант е да си посипва главата с пепел.

Мачът в неделя ни предлага фаворизиране на сините за първи път от много време насам. Левски скоро не е вървял с по-нисък коефициент от Лудогорец и това е обяснимо с оглед експерименталния състав, с който се очаква да стартират шампионите. И като казахме шампионите – миналата година по това време сините удариха рамо за 12-ата титла на тима от Разград с незабравимата формация на временния треньор Топузаков. Който по ирония на съдбата се размина сега с ново краткосрочно назначение поради интересния подход на ръководството на сините да остави Николай Костов да си изсърба до дъно горчивата чаша до края на сезона. Вероятно евентуално връщане на жеста от страна на Лудогорец е другата причина за това Левски да е фаворит на букмейкърите, но както и да е – важно е в неделя на „Герена“ да бъде празнично, да се изпрати подобаващо треньорът, както и Николай Михайлов и Хосе Кордоба. Детайлите след време се забравят, важно е да се върви напред. Защото нито един треньор и футболист не е по-голям от Левски. И така вече 110 години.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки