Предложиха Илиан Илиев за Почетен гражданин на Варна

Вижте подробности

Предложиха Илиан Илиев за Почетен гражданин на Варна

Инициативен комитет от футболни легенди и спортни ръководители, депутати, известни лекари и адвокат, издигна кандидатурата на старши треньора на футболния Черно море Илиан Илиев за Почетен гражданин на Варна.

„Във връзка с постигнатото второ място на ПФК „Черно море“ в елитното ни първенство и за изключителни заслуги към футбола и спорта във Варна и България, както и за доказания си професионализъм, на основание чл.2 и чл.8 от СТАТУТ за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна, предлагаме да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Варна“ старши треньорът на ПФК „Черно море“ Илиан Илиев“, се казва в предложението до кмета на Община Варна Благомир Коцев.

В Инициативния комитет са Божил Колев – Почетен гражданин на Варна, Заслужил майстор на спорта и Футболист №1 на Варна за XX век, Марин Митев – Председател на Контролния съвет на Сдружение с нестопанска цел „Стратегия за развитие на футбола в град Варна“, Красен Кралев – Народен представител, Благой Калфов – Председател на Сдружение с нестопанска цел „Стратегия за развитие на футбола в град Варна“, футболен треньор и бивш председател на УС на ФК „Спартак“ Варна и ЗС на БФС Варна, Д-р Ивайло Митковски – Народен представител и Главен асистент в МУ-Варна, Христо Боев – Адвокат, зам.-председател на Адвокатски съвет Варна и член на УС на Сдружение с нестопанска цел „Стратегия за развитие на футбола в град Варна“, Проф. Д-р Ара Капрелян – Председател на ССК „Черно море“, Милен Бакърджиев – Член на УС на Сдружение с нестопанска цел „Стратегия за развитие на футбола в град Варна“ и бивш футболист на ФК „Черно море“, Д-р Христо Кьосев – Управител на МЦСРМ I Варна, Кристиана Генчева – Председател на СКХГ „Грация“ и Недко Петров – Спортен журналист от Petel.bg.

Повод за тяхното предложение е историческото постижение на ПФК „Черно море“, който под ръководството на Илиан Илиев стана вицешампион и спечели сребърните медали във футболния ни шампионат за сезон 2023/2024.

Това е най-големия успех за варненския футбол в „А“ група, откакто е създадена през 1948 година, въпреки че и преди този триумф, с който пренаписа историята на ПФК „Черно море“ и футбола във Варна, Илиан Илиев отдавна се бе превърнал в едно от разпознаваемите лица в българския футбол.

Израснал като футболист във ФК „Черно море“, той поставя клубен в рекорд за най-голям изходящ трансфер, след като през 1991 година преминава в „Левски“.

Впоследствие Илиан Илиев става три пъти шампион на България и два пъти носител на Купата на страната, и прави успешна кариера зад граница с отбори в Турция, Гърция и Португалия. С европейския гранд „Бенфика“ Лисабон пък е носител на Купата на Португалия.

Дълги години Илиан Илиев е и част от националния отбор на България, с който участва на финалите на Световното първенство през 1998 година във Франция и играе в трите му мача.

Като наставник на ПФК „Черно море“ Илиан Илиев е избиран два пъти за най-добрия треньор у нас, а от ноември миналата година се справя успешно и като селекционер на държавния тим на България.

С него начело трикольорите записаха израстване и нямат загуба в последните си шест мача.