РАЗКРИТИЕ: "Златен дъжд" за родния футбол от УЕФА

Вижте подробности

РАЗКРИТИЕ: "Златен дъжд" за родния футбол от УЕФА

Истински "златен дъжд" се е излял върху всички български футболни клубове от Първа, Втора и Трета лига през миналата седмица, научи репортер на NOVSPORT. Отборите са получили парите от т.нар. "Фонд Солидарност" на УЕФА за сезон 2021/22 година. Влезлите в българския футбол свежи пари се дължат в по-голяма степен на Лудогорец, който игра плейоф в Шампионска лига и след това в групите на Лига Европа. А също така и на ЦСКА, записал участие в същата фаза на Лигата на конференциите.

Наличието на два български отбора в тази част на турнирите през миналия сезон е довело да повишаване на сумите, получени от родните клубове. Участниците в елита за сезон 2021/22 година взимат по около 101 000 евро (197 000 лева), тези от Втора лига по около 37 000 евро (около 72 000 лева), а в Трета лига по 3400 евро (около 6600 лева). Благодарение на отличната координация между БФС и ПФЛ парите от УЕФА са изплатени почти веднага на клубовете, след като са били получени.

Очаква се през следващия сезон отново да има сериозни приходи за отборите в родния футбол, този път изцяло заслугата е на Лудогорец. Шампионите играха в груповата фаза на Лига Европа и излязоха от нея, като се изправиха срещу белгийския Андерлехт в плеофите за осминафиналите в Лигата на конференциите. Останалите ни участници Левски, Ботев Пд и ЦСКА не успяха да преодолеят квалификационните кръгове в този турнир. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки