За България отново се говори с уважение

Два мача на националите върнаха част от реномето им

За България отново се говори с уважение

Два мача във футбола са и много, и малко. Печелят се и се губят титли, падаш болезнено или се извисяваш.

За същия период от време националният отбор на България успя да си върне част от позагубеното самочувствие, след като игра като равен с равен срещу Румъния (0:0) и Словения (1:1).

И двата съперника са част от предстоящото Евро 2024, докато ние се подготвяме за Лигата на нациите през есента. 

Факт е, че "трикольорите" не спечелиха на терена, но пък успяха да покажат на останалите, че отново могат да бъдат костелив орех. 

И ако у нас това все още не може да зарадва родния запалянко, който през годините трябваше да изпие цялата чаша с разочарование и сега му е необходимо време и победи, в очите на другите България пак е тежко препятствие.

Първото признание дойде от легендата Мирча Луческу, изгледал на живо контролата в Букурещ. 

"В лицето на България те срещнаха амбициозен, физически отбор. Той им създаде проблеми", призна именитият румънски специалист през седмицата.

Броени дни по-късно сходно бе и изказването на Ян Облак, капитан на Словения и дългогодишен вратар на Атлетико Мадрид.

"Труден мач, особено в подготвителния период, когато тренировките са малко по-тежки. Срещнахме труден противник. България вече игра много добре в квалификациите срещу Сърбия, а накрая завърши наравно срещу Румъния. За съжаление не спечелихме."

Разбира се, всичко това са само думи, но във футбола е важно и уважението, а отборът на Илиан Илиев вече го печели. Важно е сега тази тенденция да продължи и в края на годините да се говори по същия този начин след мачовете в Лигата на нациите.