Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

С поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър започнаха тържествата за 100-годишнината на великотърновския футболен клуб, която се отбелязва днес - 24 април 2024 г.

Цветя поднесоха Стефан Атанасов, спортно-технически директор на виолетовия тим, легендата на болярите и шеф на Зоналния съвет на Българския футболен съюз (БФС) Бончо Генчев, директорът на Общинско предприятие "Спортни имоти и прояви" Петко Павлов, дългогодишният спортен журналист и изследовател на историята на Етър Анатоли Петров, както и Ангел Ганцаров - автор на няколко книги за виолетовите и статистик на клуба.

Присъстващите припомниха, че преди един век на това място, в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултет по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на старата столица) се свиква общо събрание на футболните деятели.

Те обединяват съществуващите вече клубове в града и след горещи спорове решават новосъздадения клуб да носи славянското име на река Янтра - Етър. През 2014 година във връзка с 90-ия юбилей, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април се поднасят цветя.

Звездата от САЩ 94 Бончо Генчев припомни, че школата от Велико Търново е дала на България много големи футболисти. Ангел Ганцаров разказа накратко какво се е случило преди повече от век, за да се стигне до създаването на великотърновския клуб и изброи най-големите успехи на виолетовия отбор, сред които са шампионската титла през 1991 година, Купата на БФС, три пъти бронзови медали от първенството, първата купа на Професионалната футболна лига през 1995 година и два успеха в международни турнири.

Анатоли Петров допълни, че кулминацията на тържествата по случай 100-годишния юбилей ще е утре, 25 април, на стадион “Ивайло”, като най-интересната част ще е от 19:00 часа, когато част от шампионите на Етър ще излязат на терена срещу "Пеневата чета" от САЩ 94.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки