УЕФА с тежък удар по ЦСКА

Вижте подробности

УЕФА с тежък удар по ЦСКА

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения“, както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на футболната централа. Оказа се, че 13 клуба, сред които и българският ЦСКА, не са изпълнили въпросните критерии и са им наложени различни по размер наказания. "Червените" са глобени с 450 хил. евро и дори са заплашени с изхвърляне от евротурнирите за следващите три сезона, като в момента са поставени на изпитателен срок, а наказанието им ще бъде приложено само ако клубът не изпълни изискванията за платежоспособност през сезони 2024/25, 2025/26 и 2026/27. Подобни наказания бяха наложени и на португалските Порто и Витория (Гимараеш), които също са в период на пробация.

Оценката на изискванията за платежоспособност за клубовете, участващи в състезанията на УЕФА през сезон 2023/24, беше извършена от CFCB в три регулаторни срока - през юли 2023 г., октомври 2023 г. и януари 2024 г. По време на тази оценка стана ясно, че някои клубове не отговарят на критериите за липса на просрочени задължения през март за клубно лицензиране и участие в клубните състезания на УЕФА.

Адана Демирспор и Шахтьор (Донецк) обжалваха това решение, докато на другите единадесет клуба, които не обжалваха решението на Първа камара на CFCB, бяха наложени глоби за просрочени задължения и/или неправилно отчитане на информация за задълженията.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки