Венци Стефанов: Касабов винаги е бил опозиция на Боби

Новият президент на БФС трябва да е като апостол да ходи от врата на врата, коментира президентът на Славия

Венци Стефанов: Касабов винаги е бил опозиция на Боби

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов заяви, че Михаил Касабов винаги е бил опозиция на Борислав Михайлов в БФС, не е бил послушник и е имал собствено мнение. От столичния клуб вече обявиха, че застават зад кандидатурата на Касабов за президент на футболната централа за предстоящия Конгрес на БФС на 15 март. Босът на „белите“ се изказа критично към Димитър Бербатов и екипа му. Наред с тези теми по време на пресконференция Стефанов говори за предстоящата битка за първото място между Лудогорец и Черно море.

„Спокойствие донякъде има. Виждам, че има баланс в отбора във всички линии. Имаме млади футболисти, които съм убеден, че в най-скоро време ще заиграят като титуляри. Спокоен съм, защото гледам какво е положението в другите клубове. Не виждам сериозно противодействие и тимове, които да показват силно изявени качества. Говорим от тези, които са след пето и шесто място. Много силен е Черно море и Лудогорец. Другите клубове по-скоро редуват силни и слаби срещи. Длъжни сме да наваксаме и съм убеден, че ще успеем. Оптимист съм и се надявам този сезон да ни донесе повече радост“, каза Стефанов.

„Христо Крушарски според мен много правилно предлага един такъв вариант на обединение зад една кандидатура. Ще е добър вариант за футбола изобщо. Когато клубовете са обединени, бъдещите резултати ще дойдат по-лесно, но както е известно в България, има много войводи, малко войници. Всички искат да са президенти. А дали стават за тази работа самите те не са убедени. Някои си мислят, че да си президент е достатъчно да се пъчиш и да се показваш от време на време. За мен бъдещият президент на БФС не трябва да е човек, който ламти за власт, а слуга на клубовете. Изразявам се малко по-нестандартно. Ако бъдещият президент работи за подобряването на условията на българския футбол, ще бъде ценен, уважаван, подкрепян и неговият авторитет ще е безспорен. Затова решихме да издигнем кандидатурата на Михаил Касабов. Искам да се обоснова защо е така. Мишо много години е в българския футбол – неопетнен, без някой да може да каже нещо лошо за него. Годините 1997-а, 1998-а и 1999-а в България едвам свързвахме двата края, Мишо направи няколко мача между България и Германия и всяка една от тази среща носеше близо един милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия и покойния Бекенбауер са безспорни. Видели сме много помощ от тях. Надявам се тя да продължава и да се увеличава. Мишо не ламти за власт, а иска да помогне с каквото може и най-вече да има ред. Говорили сме много пъти с него. Аз изразявам лично мнение. Президентът би трябвало да може да почука на всяка една врата в България, откъдето може да дойде помощ за футбола и спорта по принцип. Давам си сметка, че съм минал през всички тези етапи. Редно е младите и журналистите да помагат. Средствата, които се отделят за спорт, не бива да са материален бонус на някой президент и той да купува 2-3 футболисти, ами да са целеви – за ремонти, терени, детско-юношески футбол, турнири, семинари, използване на целия възможен ресурс от държавата, общините, спонсори. Хубаво е да се работи и върху варианта за парите, които се отделят за спонсорство да не бъдат облагани. Сега няма казарма, спортът е единственият начин децата да се учат на дисциплина и да възмъжават, а момичетата да добиват самочувствие“, продължи той с темата БФС.

„Онзи ден гледах едно момче, на което шапка свалям. Щангистът Карлос Насар, който не е от български произход, но донесе такава радост. Сам финансира подготовката си, сам се бори. Ако отиде по арабските страни, ще бъде позлатен. Той прави нещо за България, като не е етнически българин. Тези примери винаги трябва да ги имаме като сигнална лампа в нашето мислене и не само ние хората, които се занимаваме със спорт. Нека и управляващите да видят, че в България има достойни хора, които трябва да се стимулират. Понякога постиженията на българския спорт са по-добрите дипломати от цялото външно министерство. Може би се изразявам малко неподготвен, но съм убеден. Виждате и момичетата на Илиана, но тя ходи като апостол от врата на врата. Само и само да има възможност нейните момичета да имат условията за работа. Президентът на БФС трябва да е такъв. Да не си седи в кабинета и да дуе бузи и да се чуди къде да се изфука, а да е като апостол. С Крушарски скоро седнахме и разговаряхме да предложим на финансовия министър, на държавата парите, които прибират от бетинг компаниите поне 20% да се върнат в спортните клубове. Да не са дадени на ръка, ами целево. Трябва да има помощ, която да се отрази и да може българският футбол да си поеме въздух и да няма повече гастролиращи трупи от чужбина като в Берое. Имаше в Пирин. Там уж ще правят чудеса, а накрая нищо не се получава. Отборите отиват в канала. Онзи ден на мача със Славия 17 или 18 чужденци. Откъде са ги събрали, не знам. Аз се радвам, че победихме 3:0, но този отбор може да го победи всеки. Не може това да е лицето на Стара Загора. Не може да допускаме и други клубове да стигнат до това. Те са стигнали, защото нямат избор. Идва някакъв уж президент, той си прави някаква собствена политика, докарва безработни футболисти и ние трябва да им ръкопляскаме. Не е моето разбиране за футбол, за развитието му изобщо“.

„Едно време Гриша Ганчев имаше една крилата фраза: „Ти бе, мойто момченце, къщичка за пиленце построил ли си някога“. Има можещи и неможещи. Президентът на САЩ е на 80 и кусур години. Ние искаме да е на 50. Добре, но какво си направил досега в живота си? Ръководил ли си клуб, школа, треньор? Стани Гоше да седне Тоше. Едно време така викаха за Мавзолея. Аз много се радвам, че има млади, които искат да направят нещо, но чиракувай. В БТА има стълба, в БФС директно да те закичим отгоре? Щрака с пръсти и е президент. Покажете ми един от тези кандидати, които е компетентен. Само Христо Крушарски е давал пари, борил се е. Знае как се поддържа стадион, юношески гарнитури. Покажете ми от всичките други, има ли друг, който нещо да е правил във футбола, да е изградил, да е съхранил, да е допринесъл, освен да е ритал топката. Не ме притеснява, че и аз влизам в тази група над 65 години. Те могат да твърдят много неща. Важното е тези 6-700, които ще са на Конгреса дали ще им повярвам. Запомнете, че всички тези хора ежедневно се сблъскват с проблемите. Може да нямат топки, да са им се скъсали мрежите, дали ще стигнат кебапчетата, но се сблъскват непрекъснато с тези проблеми. Идва един, който може да е само президент и казва, че старите не могат. Убеждаваше ме Бербатов на една среща, че ще докараме спонсори. Как ще докараш Coca-Cola. Тя не спонсорира НБА, а ще дойде при теб, че си много хубав. Това са глупости. Няма никаква друга алтернатива. Стари млади, бели, червени, зелени, не си ли извадим ние сами каруцата, няма да стане“, каза Венцеслав Стефанов типично в свой стил.

„Аз не съм капацитет, не съм футболен специалист. Мога да ви кажа едно нещо. Лудогорец има много силен отбор, много силни футболисти, много дълга скамейка, но не е непобедим. Ние ги бихме в Разград. Не се заблуждавам, че имаме по-добър отбор от Лудогорец. Много труден ще бъде този мач. Сигурен съм, че Илиан добре е разучил силните и старите страни. Дерменджиев го познавам – стара лисица е. Ще е надлъгване, но този мач няма да реши първенството. Нивата е дълга“.

„Ние отговаряме за себе си. Надявам се и други клубове да подкрепят Касабов. Той винаги е бил опозиция на Боби. Той никога не е бил послушник. Винаги е имал собствено мнение. Винаги се е борил и се е старал по някакъв начин да помага на българския футбол. Хората нека да преценят дали да слушат „бла-бла“ или да гледат кой какво е свършил. В края на краищата като отидеш на ресторант накрая идва сервитьорът със сметката. Като погледне какво си ял и пил ти прави сметката. Всеки има глава на раменете си. Аз не агитирам и не апелирам. Ние това сме преценили и сме го издигнали. На българския футбол не му трябва молитва, а мотика“.

„Нови имена в Славия има само едно. Има едно момче на проби. Заги го е взел. Ако го одобри, може да го картотекираме. Отборът не е претърпял промени. Същите са. Зеедорф имаше една лека контузия. Дай Боже да покаже това, което Заги иска от него. Важно е дали можеш да изпълняваш указанията на треньора. Преди време Алекс Колев беше в ЦСКА 1948 вкара 1 гол, отиде в Крумовград и ниже гол след гол. Не е като да настроиш един футболист на една вълна и да кара все напред. В колективните спортове има много фактори“, заяви Стефанов на темата Славия.

„Доста разговори ми трябваха, за да убедя Михаил Касабов, че трябва да се кандидатира за президент на БФС. Мишо иска да има подкрепата на повече хора, които да повярват в това, че може да направи промените. Да повярват, че човек с неговите качества би бил полезен за футбола ни. Сигурен съм, че ще подбере екип, който може да работи. Ние ще сме най-големите му поддръжници, но и критици, ако не прави това, заради което е издигнат, ако не търси начини да се помага на футбола. Човекът, който имахме предвид (преди време, когато Стефанов каза, че има подходящ кандидат за БФС), се казваше Стилян Шишков, но има бизнес ангажименти, които не му позволяват. С огромни възможности е в Европа, в спортните среди. С неговия авторитет съм убеден, че могат да се привлекат средства от Европа за подпомагане на най-различни футболни мероприятия. Има много програми, които не използваме пълноценно. Надявам се, че новият президент ще успее да активира всичките тези възможности, които да са от помощ на футбола. Най-вече трябва хората, които са начело на държавата да приемат всичкото това нещо и като се разговаря с тях да чукаме на отворена врата така да се каже. Мишо не е агресивен човек, той е човек на консенсуса. Аз му правя реклама все едно ще го женя, но между тези, които познавам, преценихме, че Мишо е човек, който няма да компрометира и злепостави нашия избор. Другите, които досега са подали кандидатурата си не виждам някой, който може да се справи с всички проблеми, които има българския футбол. Те не са само за футбола, а и за спорта като цяло“, каза още Венцеслав Стефанов.

Актуално

17:30 15/04 ЦСКА 1948 – ЛОКО (СФ)
20:00 15/04 ЛУДОГОРЕЦ - АРДА
19:30 15/04 Фиорентина – Дженоа
21:45 15/04 Аталанта – Верона
22:00 15/04 Челси – Евертън
22:00 15/04 Осасуна – Валенсия
17:00 14/04 ЕТЪР - КРУМОВГРАД 0:0
19:30 14/04 БЕРОЕ - ЛОКО ПД 2:2
13:30 14/04 Наполи - Фрозиноне 2:2
16:00 14/04 Ливърпул - Кристъл Палас 0:1
16:00 14/04 Уест Хем - Фулъм 0:2
16:00 14/04 Сасуоло - Милан 3:3
18:30 14/04 Арсенал - Астън Вила 0:2
18:30 14/04 Байер Л - Вердер 5:0
19:00 14/04 Удинезе - Рома 1:1 (отл.)
19:30 14/04 Атлетик Билбао - Виляреал 1:1
21:45 14/04 Интер - Каляри 2:2

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки