Юристи: Ръководството на БФС е легитимно

Вижте подробности

Юристи: Ръководството на БФС е легитимно

Въпреки вчерашното решение на Софийския градски съд за анулиране на Конгреса на Българския футболен съюз от 12 октомври миналата година настоящото ръководство остава легитимно до провеждането на ново изборно Общо събрание. Решението на Съда ще може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.  

До отмяната на решенията от Конгреса на 12 октомври се стига, след като Съдът е счел за порочно участието на общо 90 делегати, които не са имали това право. Според адвокат Георги Гочев към момента Борислав Михайлов е законен президент на БФС, а действащ е изпълнителният комитет, избран през февруари 2018 година. 

„Това произтича пряко от разпоредбата на член 32 от Устава на БФС, според която след изтичане на четиригодишния мандат на президента на БФС и на Изпълнителния комитет те продължават да изпълняват задълженията си до провеждането на нов избор“, заяви юристът Георги Гочев пред NOVA.

Мандатът на Изпълнителния комитет изтече на 16 февруари тази година, но в Устава на БФС няма изрично посочен срок за провеждане на ново събрание. В такъв случай за свикването на нов Конгрес съществуват две възможности.

„Първата е по инициатива на Изпълнителния комитет, а втората е при искане на 1/3 от футболните клубове, които са редовни членове на БФС“, допълни Гочев.

При постъпване на такова искане в деловодството на БФС Изпълнителният комитет ще има двуседмичен срок, в който да отправи покана за свикване на Конгрес. Но, ако това не се случи, Общо събрание ще бъде свикано от Съда.

След решение на Изпълнителния комитет, публикувано на сайта на БФС на 1-и март, футболната централа обяви, че отменя редовния изборен Конгрес, насрочен първоначално за 18 март тази година. Тогава аргументът бе, че са налице съдебни спорове и единственото правилно действие е да се изчакат актовете на съдебните институции.