България получи домакинство на Евро 2026 по стрелба

Страната ни ще организира надпреварата за три възрастови групи

България получи домакинство на Евро 2026 по стрелба

Европейската конфедерация по стрелба гласува доверие на България да организира Евро 2026 във възрастовите групи до 21 години, до 18 години и до 16 години. В състезанията в Бургас ще участват над 700 спортисти, треньори и длъжностни лица. Общото събрание на Българския стрелкови съюз потвърди с единодушие предложението на ръководството, както и готовността на страната ни да приеме форума. Европейската конфедерация реши да раздели домакинството заради силното представяне на Бургас, като това за мъже и жени ще бъде организирано от Ереван, Армения.

„Домакинството ще даде шанс на младите ни състезатели да натрупат самочувствие и мотивация. Няма да крия, че амбициите ни бяха да проведем цялото първенство. Но няма как да пренебрегнем и факта, че Българският стрелкови съюз не е организирал големи международни състезания от много години и сега ще трябва да направим първата важна крачка, за да покажем, че можем да се справим. Доверие се руши лесно и се гради трудно. Вярвам, че това е пътят да се върнем на международната сцена. Ще се постараем да направим перфектно първенство“, коментира председателят на БСК Весела Лечева.

За последно България беше домакин на Европейско първенство през 1985 г. с град Варна. В началото на май представителите на Европейската конфедерацията по стрелба бяха на посещение у нас, разгледаха базата за настаняване, „Арена Бургас“, имаха срещи със служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков и с кмета на Бургас Димитър Николов. В оставащите дни до игрите фокусът е върху заключителната подготовка на Антоанета Бонева и Кирил Киров, които имат олимпийски квоти. Все още, макар и минимални шансове, имат и Мирослава Минчева и Самуил Донков, които очакват последното разпределение по ранглиста. 

Полша и Унгария спечелиха златните медали на Европейските квалификации по плажен хандбал

Варна е страхотно място за плажен хандбал, убедени са всички

11 златни медала за България от Световното първенство по кану-каяк в Пловдив

На 76 г. беше най-възрастният участник на шампионата под тепетата

Ансамбълът с бронзов медал на пет обръча за Световната купа

Вижте подробности

Мъжете са 5-и, а жените 8-и на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Световен шампион подкрепи българите

Историческо постижение за Петър Стойчев

Шест от маратоните от Oceans Seven са покорени, заяви Стойчев

Жените ще играят за седмо място на европейските квалификации по плажен хандбал

Нашите паднаха от Словакия

Шефът на европейския хандбал пристигна във Варна

И двата ни отбора пропуснаха да играят полуфинал на Европейските квалификации по плажен хандбал

Веселин Топалов не е поканен в националния отбор за предстоящата ФИДЕ шахматна Олимпиада

Защо в мъжкия отбор за Олимпийските игри е включен чуждестранен състезател, за сметка на редица перспективни български шахматисти

Стилияна Николова спечели титлата в многобоя (ВИДЕО)

Боряна Калейн четвърта в Клуж-Напока