Български бейзболисти подобриха рекорд на "Гинес"

Всички документи и заснетият видео материал са предадени онлайн

Български бейзболисти подобриха рекорд на "Гинес"

Трима български бейзболисти поставиха нов рекорд за Книгата на "Гинес". Съотборниците от състава на шампиона "София Блус" Стефан Бешков, Димитър Насъпов и Теодор Каракашев подобриха постижението за най-много отиграни топки по земя в рамките на една минута (Most baseball ground balls fielded in one minute).

Досегашният върхов брой беше 11, постигнат от американците Джейк Арън, Андрю Уилямс и Бари Епстайн в Далас, щата Тексас, на 16 юни 2022 г. Българското трио осъществи два по-добри опита на стадион "Октомври" в София на 6 юли 2024 г., реализирайки веднъж 12 и веднъж 13 "аута" за 60 секунди.

При първата дузина Насъпов удряше топката от хоума по земя, Бешков я хващаше на позицията на шортстоп и я хвърляше към Каракашев на първа база. За втория опит Бешков и Насъпов си размениха ролите.

В подадената апликация за признаване на рекорда беше вписано постижението от 12 успешно отиграни топки, тъй като по технически причини по-силният резултат не можеше да бъде удостоверен. По изискванията на "Гинес" опитът за рекорд беше направен в присъствието на двама свидетели, двама времеизмервачи, оператор и фотограф.

Всички документи и заснетият видео материал вече са подадени в онлайн платформата на Книгата за рекордите. Очаква се ратификацията да стане факт в близките месеци.

"Целта на това общо усилие, на този групов рекорд е привличане на обществено внимание и евентуално подпомагане на набирането на средства за бейзболните отбори и програми в България. Също така желанието ни беше да добавим нови предизвикателства и цели в нашите тренировки. А също и да бъдем вдъхновение и добър пример за младите спортисти", сподели главният двигател за осъществяване на рекорда Стефан Бешков.

Инициативата се проведе като част от целогодишната дарителска кампания на българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) за подпомагане на националните отбори – главно на детските и юношеските състави. Средства може да се превеждат по всяко време в банковата сметка на БФБС, публикувана във "Фейсбук" профила на федерацията.

 

 

Прогноза: България ще вземе 9 медала от Париж, но не и титла

Това сочи проучване на статистическа компания

Голямата ни надежда за олимпийска титла Карлос Насар заминава за Париж с болно рамо

Вижте подробности

Победителят в Тур дьо Франс пропуска Олимпийските игри

Причината е преуморе

Ети Стефанова с бронз от силен турнир в Китай

Вижте подробности

Внук на легенда избран в идеалния отбор на Европейското по волейбол

Вижте подробности

Погачар спечели Обиколката на Франция (ВИДЕО)

Вижте подробности

Рекорден брой участници в плувния маратон на Бургас

Оспорвано състезание в дисциплината на 1000 метра

Мартин Нанчев остана на крачка от медал на 500 метра едноместно кану

Дария Павлюк финишира пета на Световното по кану-каяк в Пловдив

Затвор за французин, планирал саботаж срещу Париж 2024

Вижте подробности