Икономиката на Франция расте благодарение на Олимпийските игри

Вижте подробности

Икономиката на Франция расте благодарение на Олимпийските игри

Ефектът от Олимпийските игри върху френската икономика вероятно ще подпомогне икономическия растеж на страната през тази година, съобщи статистическият институт INSEE, въпреки че предупреди, че нестабилната политическа ситуация във Франция може да застраши неговите прогнози.

Тримесечният растеж през третото тримесечие ще се увеличи до 0,5% от 0,3% през предходния тримесечен период.

Олимпийските игри, които ще се проведат през юли и август, ще допринесат с 0,3 процента, благодарение на продажбата на билети и телевизионни права, както и повече туризъм, се добавя в изявлението.

Ефектът би бил подобен на този, който Олимпийските игри в Лондон през 2012-а имаха върху британската икономика, каза икономистът от INSEE Дориан Роучър.

Въпреки това цялостното въздействие ще бъде по-скромно, отколкото мнозина се надяваха, тък като огромните разходи за пътуване и настаняване, политическата нестабилност във Франция и опасенията за сигурността ще откажат много спортни фенове.

Очаква се резервациите за полети да нараснат с 10% на годишна база през лятото, според фирмата за данни за самолетни билети ForwardKeys.

И все пак Париж, подобно на други популярни туристически градове, вече е доста скъп и повечето фенове на Олимпийските игри просто ще заемат мястото на другите туристи, които отлагат или отменят пътуванията си.

Тъй като ефектът от Олимпийските игри в Париж ще намалее по-късно, френската икономика вероятно ще се свие с 0,1% през четвъртото тримесечие в сравнение с третото, казват от INSEE.  

Политическата ситуация в страната след неделните избори ще генерира нестабилност, която може да провали прогнозите, предупреди INSEE.

Френската икономика ще се възползва от потреблението на домакинствата, което също трябва да се увеличи от Олимпиадата, въпреки че инвестициите няма да отчетат ръст през втората половина на годината, тъй като лихвените проценти остават относително високи.

Инфлацията ще продължи да спада през останалата част от годината, за да достигне 1,9% през декември от 2,1% през юни, се казва още в доклада на института.

Прогноза: България ще вземе 9 медала от Париж, но не и титла

Това сочи проучване на статистическа компания

Голямата ни надежда за олимпийска титла Карлос Насар заминава за Париж с болно рамо

Вижте подробности

Победителят в Тур дьо Франс пропуска Олимпийските игри

Причината е преуморе

Ети Стефанова с бронз от силен турнир в Китай

Вижте подробности

Внук на легенда избран в идеалния отбор на Европейското по волейбол

Вижте подробности

Погачар спечели Обиколката на Франция (ВИДЕО)

Вижте подробности

Рекорден брой участници в плувния маратон на Бургас

Оспорвано състезание в дисциплината на 1000 метра

Мартин Нанчев остана на крачка от медал на 500 метра едноместно кану

Дария Павлюк финишира пета на Световното по кану-каяк в Пловдив

Затвор за французин, планирал саботаж срещу Париж 2024

Вижте подробности