Има ли оправия за българския шах докато слуша съветите на Градев?

На път сме да отнемем от Хърватия прозвището „шахматистите“

Има ли оправия за българския шах докато слуша съветите на Градев?

България е на път да отнеме от Хърватия прозвището „шахматистите“! У нас има регистрирани цифром и словом 7 (седем) федерации по шахмат. Много е вероятно това да е световен рекорд по най-много регистрирани федерации по даден вид спорт в една държава.

Някои хора в българския шахмат обаче трябва да разберат, че у нас важат българските, а не руските закони! А не да извиват непрестанно ръце, да натискат за пари и да заплашват и обиждат, ако не им ги дадат. В нарушение именно на тези български закони.

Типично в стила на неюриста Георги Градев, който дърпа конците в една от тях!

BG НАТИСК

Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ) с президент Милен Василев и шеф в сянка флагманът на руските интереси в спорта ни Георги Градев открито настоява Министерството на младежта да отнеме лиценза на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и победоносно да го връчи на тях. Задължително е да се подчертае, че за да се случи това трябва да има констатирани нарушения. Такива очевидно към момента няма, съответно едно евентуално отнемане на лиценз би било откровено нарушение на Закона и ако това решение бъде обжалвано със сигурност ще падне в съда и ще направи батака още по-пълен. Ако имаше констатирани нарушения и сегашният министър Георги Глушков, и предшественикът му Димитър Илиев щяха да отнемат лиценза на Българска федерация по шахмат 2022.

Доказателство за горното твърдение е и фактът, че четири федерации са обжалвали издадения от служебния министър Весела Лечева през 2022 г. лиценз, като искът им е отхвърлен на първа инстанция от Върховен административен съд.

По издаването на лиценза е извършена проверка от Инспектората на Министерски съвет. Тя е установила, че процедурата по издаване на безсрочен лиценз на Сдружение Българска федерация по шахмат 2022 е проведена при спазване на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта и правилника за неговото прилагане. Докладът от проверката е одобрен от Николай Денков – министър-председател на Република България към онзи момент.

В същото време БФШ 2022 обжалва в Международния арбитражен съд в Лозана издадения международен лиценз на БСФШ от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС).

РУСКИ НАТИСК

В цялата ситуация с натиск върху българската държава започнаха да се месят именно ръководените от Русия ФИДЕ и ЕШС. Които, в разрез със собствените си устави приеха в редиците си федерация без национален лиценз. При положение, че нито БСФШ, нито клубовете, членуващи в нея имат право на спортна дейност по българското законодателство. И това много добре се знае от Международните федерации. 

Защо го направиха ли? Защото искаха Русия да овладее българския шахмат чрез неюриста Георги Градев. Службите на българската държава вече проверяват всичко по казуса, защото се знае, че Георги Градев е представител на правната структура Sila International Lawyers, която е близка до Кремъл. Тя под прикритието на защита интересите на спортисти, брани руските интереси в спорта, пише в свое проучване Frognews.

До скоро Градев прикриваше тези свои зависимости, но след разкритията на NOVSPORT.COM вече се афишира и дори сподели пост от трансфера на руския вратар Матвей Сафонов в ПСЖ, реализиран именно чрез Sila.

Скандалът с българския шах не е единственият който тресе ФИДЕ. През последните дни там се разрази поредна битка, която може да обърка сметките на Градев и компания, но за това по-долу.

НАД ЗАКОНА

Българска спортна федерация по шахмат не се интересува от българските закони, а само от собствения си интерес, който се покрива с руския. И когато той е нарушен, преминава в атака. 

Такъв е случаят и с коментар на шахматиста Иван Чепаринов под пост във фейсбука на федерацията и отговор на него от президента Милен Василев, който гласи: „Толкова неадекватен министър е нямало!“

АДЕКВАТНАТА ДЪРЖАВА

Та явно се налага да обясним на тези хора със съмнителни морал и възпитание, че през последните 3 години по-адекватен и балансиран министър от Георги Глушков е нямало!  И той го доказа за малко повече от 2 месеца. Като намери ЗАКОНОВ начин да спаси участието на българските щангисти на Олимпийските игри. Отпуши забатачената от Димитър Илиев Програма за финансиране на спортните клубове. Намери средства, каквито не бяха оставени в бюджета от Илиев за спасяване на програмата „Спортът – начин на живот“.  И всичко това без да се гази закона!

Но това, за което настояват от Българска спортна федерация по шахмат е незаконно и няма как да се случи. И министър Глушков, и ръководеното от него Министерство на младежта и спорта заслужават само адмирации, че не се поддават на натиска и действат според точката на Закона. Българският закон!

И явно трябва да обясним на неюриста Георги Градев, че БФШ 2022 не е с „отнето или прекратено членство в международна федерация“, както се опитва да внуши. Има напълно незаконен отказ от изслушване на лицензирана национална федерация, която обаче изобщо не беше допусната до процедурата и то в последния момент. Като до такова, в разрез със собствените устави на ФИДЕ и ЕШС беше допусната федерация без национална лицензия и право да упражнява спортна дейност. Защо ли? За да превърне българския шахмат във васален на Руския. 

СКАНДАЛЪТ ВЪВ ФИДЕ

През последните дни нов скандал разтърси ФИДЕ и засенчи този с нашия шахмат. Преди 10-ина дни Етичната комисия на Международната федерация по шахмат прекрати членството на Русия в световната организация за две години. Това стана след Жалба от Украинската федерация и двама гросмайстори до комисията поради включване на състезатели и отбори от окупираните украински територии в първенства на Русия, което е в разрез с решения на ООН и МОК. В отделно решение комисията порицава и настоящия президент на ФИДЕ Аркадий Дворкович – бивш вицепремиер на Русия по време на президентството на Дмитрий Медведев и също така член на Управителния съвет на Руската шахматна федерация. Което разпали страхотна война във ФИДЕ и в момента се правят опити правомощията на Етичната комисия да бъдат ограничени. Дворкович дори в интервю за ТАСС нарича окупираните територии "'новите територии".

Към момента руските шахматисти могат да участват в шахматни турнири, но само ако се състезават под флага на ФИДЕ.

Евентуално намаляване на руското влияние във ФИДЕ със сигурност няма да се харесва на Градев и компания.

НАЧАЛОТО НА ДРАМАТА

Но да се върнем пак в България и началото на проблемите в шаха. Преди няколко години бяха установени неправомерно разходвани държавни средства в рамките на около 2 млн. лв. от тогавашния президент на нашата централа Силвио Данаилов. Който в интерес на истината бе първият, опитал да преодолее руското влияние в световния шах. В резултат, на което лицензът на федерацията беше отнет от тогавашния спортен министър Красен Кралев. Започна разнобой, но впоследствие 63 клуба се обединиха и създадоха Българска федерация по шахмат 1928, като в името на обединението лидерите на двете тогавашни фракции Иван Генов и Руслан Тошев станаха съпредседатели.

След няколко години на относително спокойствие, драмите са подновени и през лятото на 2022 г. министърът на спорта Радостин Василев отне лиценза на Българска федерация по шахмат 1928. За новия кандидатстваха цели 5 федерации и няколко месеца по-късно следващият служебен министър Весела Лечева го предостави на новосформираната Българска федерация по шахмат 2022 с председател Васил Антонов.

Новата организация обаче не е призната от Международната федерация по шахмат и Европейския шахматен съюз. Още от първия момент на скандалите в българския шах, ФИДЕ и ЕШС заявяват, че няма да признаят за легитимна организация, в която участват хора от управлението на Силвио Данаилов. А Васил Антонов беше в неговия Управителен съвет. Но такова изискване само по себе си е незаконно. Защото за добро или лошо, закон и морал са различни неща. 

Дали Антонов има морално право да оглави федерацията е много спорно, но със сигурност не е незаконно.

В крайна сметка обаче целият Управителен съвет на Българска федерация по шахмат 2022 подаде оставка и на Общо събрание за председател бе избрана Венета Петкова.

ПАРАДОКС ИЛИ ПРЕМЕРЕНА АТАКА

И тук се стигна до нов парадокс. Три клуба, начело с Асеновец 2006 на бащата на Иван Чепаринов – Неделчо Чепаринов подадоха жалба и промените все още не са вписани в търговския регистър. Така групата около Градев, Чепаринов, Милен Василев, Антоанета Стефанова и сие от една страна се бори срещу хората, били част от управата на Силвио Данаилов, но от друга им е изгодно да стоят в управлението на БФШ 2022, за да може да я топи пред ФИДЕ и ЕШС.


ИМА ЛИ ИЗХОД

Бърз изход за нормализиране на ситуацията в българския шахмат не се вижда и както обикновено от това страдат състезателите, които не могат да получат финансиране за участие в шахматната Олимпиада.

И това ще е така, докато хората в шахмата не се усетят, че нищо добро не излиза, когато слушаш съветите на самовлюбен изкуствен блондин без юридическа диплома, със съмнителна експертиза и руски обвързаности.

За справка може да питате плувеца Антъни Иванов, който освен че бе наказан за нарушение на допинг-правилата се наложи да плати над 35 000 швейцарски франка глоби. Както и лекоатлетката Росалия Рангелова, наказана за 3 години и дължаща глоби за над 20 000 лв. И това извън хонорара за ценните съвети на Градев.

А фиаското, при което Градев обиколи всички телевизии по няколко пъти, за да презентира кандидатурата си за президент на БФС, в резултат на което спечели фамозните 6 гласа е показателно, че във футболната общност започват да се усещат за какво менте става дума. Във волейбола, където също се вреше, отдавна го отсвириха. Време е и в шаха да прогледнат…

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК:

Опитва ли Градев да накара държавата да наруши законите и да продаде българския шахмат на Русия?

https://www.novsport.com/drugi-sportove/opitva-li-gradev-da-nakara-darzhavata-da-narushi-zakonite-i-da-prodade-balgarskiya-shahmat-na-rusiya

Бивш шеф на Ботев (Пд) се подигра на Градев

https://www.novsport.com/mrezhata/bivsh-shef-na-botev-pd-se-podigra-na-gradev

По какво си приличат Руди Гела и Градев

https://www.novsport.com/news3271146_1044.html 

Зарков: И тези тумбаци-комисионери ще спасяват футбола...

https://www.novsport.com/news3271169_1507.html

Шефката на лицензираната шахматна федерация: Разделение няма, има група с контакти

https://www.novsport.com/news3271183_1020.html

Лицензираната шахматна федерация започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

https://www.novsport.com/news3271199_1044.html

Защо прокуратурата и МВР мълчат за делата на Руди Гела и шарлатаните му в ММС

https://www.novsport.com/news3271215_1044.html

Опасни връзки

https://www.novsport.com/news3271261_1044.html

ИЗВЪНРЕДНО: Арестуваха Антъни Иванов с дрога

https://www.novsport.com/news3271262_1019.html

Арестуваният Антъни Иванов активен в социалните мрежи

https://www.novsport.com/news3271264_1019.html

Антъни си призна: Наркотикът беше в джоба ми

https://www.novsport.com/news3271273_1019.html

Антъни: Само в България тревата е дрога

https://www.novsport.com/news3271276_1507.html

ДА ИЗГОНИМ МЕНТЕТАТА ОТ СПОРТА: Истината за Градев

https://www.novsport.com/news3271345_1044.html

Това са портиерите на Боянските футболни ливади

https://www.novsport.com/news3271366_1009.html

Зарков: Жорко Перхидролко пак напълнил гащите

https://www.novsport.com/news3271378_1507.html

Антъни Иванов – когато устата ти е по-голяма от мозъка

https://www.novsport.com/news3271407_1009.html

Градев, само истината може да те освободи

https://www.novsport.com/news3271651_1009.html

Как Руди Гела и Градев източваха ЦСКА

https://www.novsport.com/news3271915_1009.html

Градев в истерия, призна си, че няма юридическа диплома

https://www.novsport.com/news3272171_1009.html

Нов епизод от битката за българския шах

БФШ 2022 обжалва решението на съда в Лозана

Прогноза: България ще вземе 9 медала от Париж, но не и титла

Това сочи проучване на статистическа компания

Голямата ни надежда за олимпийска титла Карлос Насар заминава за Париж с болно рамо

Вижте подробности

Победителят в Тур дьо Франс пропуска Олимпийските игри

Причината е преуморе

Ети Стефанова с бронз от силен турнир в Китай

Вижте подробности

Внук на легенда избран в идеалния отбор на Европейското по волейбол

Вижте подробности

Погачар спечели Обиколката на Франция (ВИДЕО)

Вижте подробности

Рекорден брой участници в плувния маратон на Бургас

Оспорвано състезание в дисциплината на 1000 метра

Мартин Нанчев остана на крачка от медал на 500 метра едноместно кану

Дария Павлюк финишира пета на Световното по кану-каяк в Пловдив