Мицин тренира за олимпийски финал

Готви се на четири дисциплини

Мицин тренира за олимпийски финал

Световният шампион и рекордьор по плуване, както и четирикратен европейски първенец, Петър Мицин се подготвя за четири дисциплини на олимпийските игри в Париж догодина. Уверен е, че финалът е реална цел, пише bgswim.com.

18-годишният велинградчанин има квоти на 400 и 800 м св. стил, както и норматив „Б“ на 200 м св. стил. На световното първенство за юноши в Израел бе на 37 стотни от норматив „Б“ на 200 м бътерфлай, където със 1:56,73 мин. спечели сребро и третото си отличие.

Квотата е равносилна на време 1:55,78 мин.

Мицин обаче може да плува четири дисциплини и при покрит норматив „Б“ в делфина, защото има квота. Дали ще се случи ще зависи от неговата натовареност в Париж и евентуалното дублиране на дисциплини. Треньорът му Николай Вакареев обяви, че ако ще пада дисциплина, това ще е 200 м св. стил.

„Рекордът на 400 м св. стил от 3:44,31 мин. е шестото във финала на олимпийските игри в Токио. Това ми дава увереност, че имам сили да плувам в голямата осмица в Париж догодина. Ще се трудя да превърна тази мечта в реалност“, заяви Мицин в пресклуб „България“, който награди наставника му Николай Вакареев за Треньор №1 за месец август.

Мицин, който с успехите си е в полезрението на престижните американски университети, не смята да следва в САЩ. „Възнамерявам да продължа да се подготвям в България под ръководството на моя треньор Николай Вакареев. Резултатите на съотборници в САЩ, не ми дава основания да замина за Америка“, заяви асът на Вихрен (Сандански).

Той е преминал 20 допинг проверки през годината и всички са отрицателни.

Въпреки успехите, Мицин е здраво стъпил на земята и не позволява славата да го главозамае. „Приемам славата като нещо хубаво, но царската корона е тежка, славата може да е хубаво и лошо нещо, някоя не могат да я понесат, но при мен няма главозамайване“, каза още Мицин.

Велинградчанинът вече е получил премия от Министерството на младежта и спорта, а допълнително ще бъде възнаграден за успехите си от Българска федерация плувни спортове. Това заяви нейният председател Георги Аврамчев.

Миналата седмица министър Димитър Илиев обяви на изслушване пред ресорната парламентарна комисия, че ще внесе промени в Наредбата, която да му позволи да премира млади спортисти. Първоначално плувецът беше получил за върховите си постижения единствено плакет, което предизвика критики в спортния свят.

Мицин успя да почине само една седмица, през която постоянно беше във фокуса на медиите, но остана щастлив, че е успял да види учителите си в родния Велинград и да вдъхнови за плуването малките си съграждани.

Самият Николай Вакареев, определи издръжливостта на своя възпитаник като най-силното му качество в басейна. „Петър подобряваше постиженията си методично, а във върхова форма беше за европейското първенство в Белград и там постигна най добрите си резултати. Сега ще се подготвим за участие на континенталния шампионат в малък басейн в Букурещ в края на годината, а след това ще насочим усилията си изцяло върху подготовката за Париж.

Първите ни олимпийци вече заминаха за Париж

Утре към Париж ще се отправи и втората група родни спортисти

Белгиец спечели XVIII етап от Обиколката на Франция

Виктор Кампенартс ликува в отсечката от Гап до Барселонет

Още два финала за България на Световното по кану-каяк в Пловдив

Три гонки за медалите с наше участие ще има в петък

Йоана Георгиева се класира на полуфинал на Световното по кану-каяк в Пловдив

Щастлива съм, че справедливостта възтържествува. Всичко вече е в миналото, а аз гледам само напред, заяви талантливата българска каякарка

Официално! МОК разреши на Йоана Георгиева да гребе в Париж

Вижте подробности

Дария Павлюк с първи директен български финал на Световното по кану-каяк в Пловдив

Вижте подробности за българското представяне

Още два финала за България на Световното по кану-каяк в Пловдив

Три гонки за медалите с наше участие ще има в петък

45 хиляди полицаи ще пазят церемонията по откриването на Париж 2024

Мерките за сигурност ще бъдат изключително строги

Шефът на световния кану-каяк: Българската федерация е наш надежден партньор

Томас Кониецко, кметът на Пловдив Костадин Димитров и зам.-министърът на спорта Стоян Андонов откриха Световното първенство под тепетата