Растко Стойкович: Хандбалът не ме бе водил във Варна, но всичко тук е супер!

Посланик на програмата „Respect your talent“ пристигна в морската ни столица

Растко Стойкович: Хандбалът не ме бе водил във Варна, но всичко тук е супер!

Посланик на програмата „Respect your talent“ на Европейската хандбална федерация за втория Европейски шампионат за младежи до 20 г. във Варна е бившият сръбски състезател Растко Стойкович. Сребърният медалист от Европейското първенство през 2012 г. събра избраните до момента за „Играч на мача“ в Двореца на културата и спорта. С тях той проведе разговор, който беше съпътстван и от презентация с различни материали. Мотивационното слово на сърбина беше допълнено от проф. Ханс Холдхаус, ръководител на анти-допинговия отдел на ЕХФ. Основни теми на срещата бяха огромната важност на дейностите на спортиста извън игрището, уважението към самия себе си и опасностите, които крие допингът.

„Много различни неща правят един играч велик. На първо място трябва да имаш талант. Комбинацията от талант, късмет и умения на и извън терена изграждат играча. Според мен 40%, а може би и повече, от успеха се дължат на дейности извън игрището. Те стоят в основата на представянето. Единствено, когато един играч е добре отпочинал, храни се здравословно, наясно е с договора си и се разбира с треньорите, играта му се получава. Ако се наруши тази практика, веднага си проличава и нивото на игра спада. Връзката между двете е много силна и всеки трябва да го осъзнае, ако иска да се представя на топ ниво. Не бих дал съвет на състезателите какво и как точно да правят в самия спорт, а по-скоро как да се справят с частта извън терена. Затова те трябва да се образоват. Това е най-важното, да се образоват във всякакви сфери и да знаят какво се случва с и около тях. Това ще им помогне да имат по-добър живот след спортната кариера“, каза Стойкович.

Бившият спортист допълни, че взаимоотношенията с медиите също играят важна роля във визитната картичка на един играч. Именно заради това раздели младежите на групи от по трима и им възложи задачата да проведат по едно кратко интервю помежду си.

„Пристигнах в четвъртък и искам да видя как играят тези млади състезатели, за да мога да си създам впечатление за тях. Все още нямам наблюдения, но в следващите дни ще бъда тук и ще гледам. За пръв път съм във Варна и наистина е страхотен град! Залата е перфектна, хотелите са невероятни и мисля, че Варна е място, на което трябва да се провеждат такива турнири! Условията са прекрасни и за почивните дни на спортистите, тъй като могат да се разходят в Морската градина, покрай плажа и така да си отпочинат по най-добрия начин, което е много важно. Наистина съм много приятно изненадан! Досега хандбалът не ме е водил в България, но всичко тук е супер! Бил съм няколко пъти в София, също страхотен град, но Варна за мен е по-красив, може би заради морето“, коментира сърбинът.

Игралият за „Партизан“, „Цървена звезда“, „Нордхорн“, „Мешков Брест“ и др. допълни, че трябва да се дава гласност на хандбала за неговото популяризиране и завърши с коментар за националните отбори.

„Конкуренцията за участие в националния отбор е огромна. Всеки, който веднъж е хванал топката, иска това място дори и при младежите. Ключът към успеха е да бъдеш максимално фокусиран върху целите си, нужен е и късмет, разбира се. Трябва да си постоянен и търпелив като търпението не се изразява просто в чакане, а в период от време, в който се работи усилено“, заключи сърбинът.

По-късно мненията си дадоха и някои от играчите на Румъния и Великобритания като всички се обединиха около идеята, че програмата „Respect your talent” им е била доста полезна и ги е накарала да се замислят и осъзнаят различни неща, свързани с нуждата от постоянство и коректност в играта, от образование и усърдна работа извън игрището, както и за последствията и негативните ефекти след употреба на допинг.

Програмата „Respect your talent“ стартира през 2019 г. и насърчава цялостното развитие на кариерите на талантливите играчи - на и извън хандбалното игрище. По нея най-добрите хандбалисти в света, подкрепяни от водещи експерти, вдъхновяват и обучават млади спортисти.

Полуфиналите от втория Европейски шампионат са днес, съответно от 17:30 ч. Израел – Швейцария и от 20.00 часа Гърция – Румъния.

Преди това са мачовете за разпределяне на местата 9-10 и 5-8.

Както е известно, за пръв път и двата Европейски шампионата по хандбал за младежи до 20 години се играят в един град и това е Варна. България бе част от първия турнир. 

Входът за мачовете в Двореца на културата и спорта е свободен. Всички срещи се предават директно в ефира на B1B.BOX.

Пълната информация за турнирите ще откриете на http://varna2022ehf.com/

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки