Руди Гела пратил четири проверки на федерацията по джудо, тя е изрядна

Вижте подробности

Руди Гела пратил четири проверки на федерацията по джудо, тя е изрядна

Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов обяви, че 2022 година е била успешна за централата. Днс той награди най-добрите състезатели на специална церемония, а спортист номер 1 стана европейският шампион до 23 години Марк Христов.

"Годината е успешна в чисто спортен план, в спортния вариант не мога да имам претенции към момчетата и към момичетата. Но знаете, че в големия спорт няма държава в света, която да прави спорт без финансиране. Аз съм го казвал нееднократно, че тези момичета и момчета, както и техните треньори са герои в мирно време. Тези средства, при неглижирането като цяло, но това не е само за спорта джудо, тъй като в момента наградихме десетте най-добри джудисти, знаете това е цялостна политика. И това, което казва в последните няколко месеца министър Лечева, аз го адмирирам и се надявам да има чуваемост и в служебното правителство и от колегите в Народното събрание, защото няма нация, която да се развива без спорт. Защото спортът е здраве, дисциплина и трудолюбие. Няма начин да възпитаваме млади хора на трудолюбие, ако те са на улицата, в дискотеката и не се занимават с абсолютно нищо", каза Стоилов.

Той обяви, че целта на федерацията е да има отбор на олимпийските игри в Париж 2024.

"За тази година Европейското първенство мъже и жени го слагам на пиадестала, защото българското джудо никога не е имало толкова успешно класиране. След това Европейското първенство за мъже до 23 години, не сме имали може би от 12 години такива медали, да не кажа повече. Говоря златен медал и бронзов. Ние вече имаме отбор, което е идеята от началото на тези четири години и половина, откакто съм начело на федерацията. Искахме да имаме отбор, а не двама състезатели", добави той.

Федерацията е била обект на четири проверки от бившия министър на спорта Радостин Василев, които са преминали без забележки.

"Проверките са проверки. Никой няма право да се оплаква от проверки, но когато има тенденция, защото това не е тайна, независимо от причините, не е сега моментът да се говори за тях. Аз съм супер щастлив от проверките, защото показваме още веднъж не само на проверяващите органи, не само на Министерството и на НАП, как трябва да се работи в една федерация. В това отношение съм много доволен, защото когато няма проверки не може да кажеш нищо, а сега е ясно всичко. Тук обаче проверките са тенденциозни, а сега, когато имаме половината година без пари, аз даже не знам какво ми проверяват Европейското първенство. Не говорим, че сумата, която имахме право по закон да получим, няма да я кажа, 50 процента по-малко и въпреки всичко имаме прекрасни успехи и най-важното и от Европейската и от Световната федерация писаха специални писма до Министерството на спорта и до мен като президент на федерацията за прекрасното провеждане. Иначе за момчетата и за момичетата няма както да говорим, те се справят блестящо", коментира още Стоилов.

2023-а е предолимпийска година, а все още няма яснота относно финансирането на спорта.

"Предолимпийската година тепърва почва. Вече има е разговори, аз отново подчертавам, че министър Лечева не само към федерацията по джудо, а виждам към всички федерации, е с отворени врати в нейния кабинет и най-вече тя разбира от спорт. И когато човек има отношение е много по-важно от самите финанси, защото виждаш, че човек те разбира. Ние също разбираме къде живеем, разбираме, че няма парламент, че има служебно правителство. . . но когато имаш разбиране и виждаш, че някой не разбира, има за какво да работиш. В момента средствата, ще се върна на октомври месец, до септември всичко беше похарчено, естествено целево, в това, което ни дава държавата. До момента сме 250 хиляди лева собствени средства, разбирайте, че нито щеше да има Европейско първенство за мъже до 23 години и да имаме два медала, нито участие на "Мастърс" в Израел, който ни предстои. . .  Нищо нямаше да имаме, ако не са собствените ни средства. Междувременно, ние отделихме средства, за да наградим тези момчета и момичета, които взеха медали и се класираха на призови места и естествено мислим за догодина. В момента караме на собствени средства и на мускули, но това, ако на някой го кажем . . . то естествено се отчита, защото ние даваме отчет на Министерството. Независимо от техните средства ние показваме както правим допълнително. Ако не е работата на екипа на федерацията, сме за никъде", каза Румен Стоилов.

"Преди да дойдем тук имахме Управителен съвет, на който обясних, че ние трябва да съберем допълнително средства, защото никой не знае дали ще имаме бюджет от 1 януари и какъв ще бъде, а състезанията предстоят. Ние имаме олимпийска квалификация и тези състезатели трябва да се подготвят. Олимпийската квалификация е в София, потвърдена е вече и ние можем да участваме с 20 човека. Тези състезатели ще икономисат средства, ако трябва да ги заведем в чужбина например, и това, когато правим финансовите планове ние го отчитаме. Защото каквото остане от тези големи състезания, те отиват за спорт, а ние правим Европейско първенство за мъже и жени и едва го изкарваме с няколко хиляди лева отгоре. И накрая, искам да пожелая здраве и късмет на нашите състезатели", завърши президентът на федерацията.

Бранимира Маркова: В много добра форма сме

Вижте какво каза селекционерът на националния ни отбор по художествена гимнастика

Зам.-министър Петър Младенов се срещна с представители на Националния младежки форум

Вижте подробности

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ: Трета българка изкачи Еверест

Мариета Георгиева покори 8848-метровия връх

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки