Нургюл: Работя, за да стана гросмайстор при мъжете и да вдъхновя момичетата

„Не съм виждала някой да стига върха само с талант, но само с работа – да“

Нургюл: Работя, за да стана гросмайстор при мъжете и да вдъхновя момичетата

Младата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова заяви, че се надява в най-скоро време да покрие и третата норма за гросмайстор при мъжете, както и да запише успешно участие на предстоящата през септември Шахматна Олимпиада в Будапеща.

"Имам още няколко турнира, които са част от подготовката ми за Олимпиадата по шахмат, както и за рейтинг. Разбира се, гоня третата си норма за гросмайстор за мъже - третата и последна“, каза Салимова в ексклузивно интервю за Фондация "Спорт в България".

Изминалата година бе изключително успешна за 21-годишната българка, която постигна забележителни резултати както на индивидуалните си участия, така и на отборните. Сега за "сияйната роза" предстоят няколко сериозни събития, някои от които и отборни.

"Всички състезания са еднакво предизвикателство, но отборните са едно ниво по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки състезател е така, тъй като там играеш не само за себе си, но и за отбора, както беше миналата година, когато играхме за България", коментира тя.

Стремеж на младата шахматистка е все повече момичета да се ориентират към този спорт, като тя вярва, че скоро пак ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете.

"Аз винаги съм го казала, че ако говорим за шахмат, бих искала повече момичета да се включват в него. Не говоря само за България, говоря в световен мащаб", каза Салимова.

Според нея психологическата подготовка е от определящо значение що се отнася до изравняването на силите между двата пола. Салимова е уверена, че с подходящата подготовка българският шахмат ще постигне огромни успехи.

"Имаме силно поколение девойки, станахме европейски шампиони. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца предстои Шахматната Олимпиада в Будапеща, надявам се, че там ще покажем отново подобен резултат на този от Будва. Всички работим здраво за това."

Салимова е на мнение, че основен фактор зад победите в спорта е усърдната работа и поради тази причина тя играе шах почти всеки ден.

"Не съм виждала някой да стига върха само с талант, но само с работа - да. Най-добре да имаш и двете", коментира шахматистката.

Мъжете в топ 6 след драма на Европейските квалификации по плажен хандбал, жените на мач от топ 8

Вижте подробности

Сестри Стоеви научиха съперничките си за олимпийския турнир в Париж

Вижте подробности

Мъжете разбиха Малта на Европейските квалификации по плажен хандбал във Варна

Жените паднаха от Украйна

Париж 2024 продали рекорден брой билети до момента

8.6 милиона пропуска са продадени две седмици преди началото

Невероятно! България шокира фаворита Норвегия на плажен хандбал

Бихме сребърния медалист от 2019 г. и 6-и от последното първенство

Мощни джетове с 500 коня ще мерят сили на плажа във Варна

Стартовете започват от 10 часа в събота

Страхотно! България би фаворита Хърватия на Европейските квалификации по плажен хандбал

Вижте подробности

Белчо Горанов: Надявам се да видим български отбор по плажен хандбал в Лос Анжелис 2028

Генералният секретар на БОК е поредният, който дава висока оценка на Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна

За 100 г. кану-каяк в България - две Световни първенства в Пловдив

Над 1100 състезатели ще се борят за медалите на гребния канал под тепетата тази и следващата седмица