Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

На 17 май, Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта, Училище по математика „Питагор“ проведе спортен празник под надслов „Чиста игра“. В събитието се включиха български спортисти с изключителни постижения и принос, като шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова и олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, които вдъхновиха децата и чрез личния си пример показаха важността на спорта в цялостното себеизграждане.

Мария Оряшкова се включи в дискусия с по-големите ученици на тема „Чиста игра“, в която обсъдиха различни аспекти на спорта, мотивацията и вредата от употреба на психоактивни вещества като наркотици и алкохол. На място бяха осигурени и симулационни очила, чрез които учениците да могат да изпитат нагледно ефекта на дезориентация, включително намалена бдителност, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на алкохол или наркотици.

„Чистата игра винаги е била част от философията на училището ни и тази година избрахме именно този слоган за спортния си празник, за да насочим вниманието на учениците и към различни социалнозначими аспекти. Искрено вярваме в комплексния подход в образованието и живота като цяло, затова не изоставяме никоя посока за развитие на малките ни математици – спортна, в сферата на изкуството или друга. Вярвам, че този подход дава резултат, като най-скорошните примери за това са постигнатите 72 награди от Великденското математическо състезание и призово място на районното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, каза Деяна Милушева, директор на Училище по математика „Питагор“.

Близо петстотинте ученици на Училище по математика „Питагор“ участваха в различни спортни и артистични активности, сред които щафетни игри, таекуондо, математически игри, фехтовка, баскетбол, футбол, шах, изкуства, народна топка, петанк, тенис на маса, музикални игри, колоездене и други.

„Поздравявам ви за спортния празник "Чиста игра". Този надслов е и моето мото в живота – да си чист в спорта, да си чист в живота, когато видиш, че някой е паднал, да му помогнеш да се изправи и да продължи.“, сподели впечатленията си от празника Мария Оряшкова.

Незабравим момент от празника е и специалното награждаване на победителите в различните отборни и индивидуални дисциплини от знаковата фигура на българския спорт Стойка Кръстева.

Европейските шампионати по хандбал във Варна вече имат свой химн

Представят песента „По-добре късно, отколкото никога“ в сряда

Зам.-министър Петър Младенов откри обучение за Диалога на ЕС по въпросите за младежта

За ММС е приоритет инвестицията в устойчиво младежко развитие

Министър Глушков с приветствие по повод Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец

23 юни е специален ден за спорта

Първият в България Форум по спортна психология събира успешни спортисти и спортни психолози

Събитието е през уикенда

25 000 награден фонд на държавното първенство по шахмат

Вижте подробности

Трима българи на полуфинал в Белград

Вижте как се представиха плувците ни в петия ден на Европейското

Епитропов: Да чуя химна на голямо първенство е сбъдната мечта

"Честно казано, чувствам се сюрреалистично“

Варна е домакин на V ветроходна регата „Fair Play Cup 2024“

22 екипажа са заявили участие в регатата, която ще се проведе в периода 21-23 юни

ОБЗОР: Йоана Илиева 11-а на сабя на ЕП по фехтовка

Вижте как се представиха нашите в Базел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки