Варна кандидатства за Световно първенство по плажен хандбал за мъже и жени

Надявам се турнирът да е тук, казва миналият на инспекция в Морската ни столица Марек Горалчик

Варна кандидатства за Световно първенство по  плажен хандбал за мъже и жени

Варна е кандидат за домакинство на Световно първенство по плажен хандбал за мъже и жени през 2024 г. На последния етап от процедурата останаха Китай и Морската ни столица, от които през август бордът на Световната федерация ще избере победител.

По повод кандидатурата беше извършена инспекция на хотелите и Южния плаж, където ще се играят мачовете. Тя бе направена от ивент делегата на Световната купа за мъже, която се играе в момента, и член на комисията по плажен хандбал на Европейската федерация Марек Горалчик. Той отлично познава възможностите на Варна и Българската централа, защото беше в у нас и за Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки, мъже и жени през 2021 г.

„Посетихме 5 хотела. Всичките бяха с много добри условия. Близо са до мястото, където ще бъдат изградени стадионът и игрищата. Това е много добре за комфорта на играчите, на които няма да се налага да пътуват дълго с автобуси, а могат да се придвижват предимно пеша. Видях много, много, много добри условия. Посетихме и плажа, където ще се играят мачовете. Аз помня как бяха разположени игрищата още от Европейското първенство през 2021 г.. Тогава бях тук като делегат и знам как се организира състезанието“, заяви Горалчик.

Той и президентът на Българската федерация Росен Добрев се срещнаха и с директор „Спорт“ в Община Варна Кристиан Димитров. Те обсъдиха проекта за изграждане на постоянен стадион за плажни спортове на Южния плаж, който напредва все повече.

„Това е страхотна идея, защото такъв стадион може да стане център на плажните спортове в Европа. Подобен проект има и в Назаре (Португалия), което означава, че ще имаме две бази, които ще дадат възможност за провеждането на много плажни събития. Не само по хандбал, но и по волейбол, футбол, тенис и всички плажни спортове, които вече са много. Варна е туристическа дестинация и мисля, че ще е много добре за града да има хора не само през активния сезон, но и преди и след него“, подкрепи идеята за плажен стадион Марек Горалчик.

Подобна инспекция ще бъде извършена и в Китай, след което ще бъдат изготвени доклади и ще се вземе окончателното решение.

„Надявам се, че Световното първенство през 2024 г. ще бъде във Варна. Имате опит, добри хотели, красив плаж. Но решението не е в моите ръце. То ще бъде взето от Световната федерация по хандбал“, откровен е Горалчик.

Той даде отлична оценка и за организацията на Светваната купа за мъже, която продължава във Варна.

„Този турнир е много добра идея на Световната федерация за промоция на хандбала в държави, които искат да се развиват. Малко или много, отборите са на едно ниво и сблъсквайки се помежду си трупат опит. Очакваме мача на България срещу Куба. Интересен ще е и другият полуфинал Кипър – Индия. Виждаме отбори от различни континенти, а най-добрият тим от Европа ще премине директно във втори кръг от квалификациите за Европейско първенство. Както и през 2021 г. организацията е много добра, хотелите са отлични, всичко са доволни. Условията са прекрасни и мога да кажа само: Благодаря ви много“!, завърши Горалчик.

Днес програмата на Световната купа по хандбал във Варна е подновена с полуфиналите за разпределение на медалите, 5-8-о и 9-12-о място. Фокусът е върху 18.15 часа, когато България среща Куба в битка за мача за купата, а от 20.30 часа в другия полуфинал един срещу друг се изправят Индия и Кипър. Вече завърши първата среща, в която Молдова победи Малта с 25:21. Следват Гватемала – Азербайджан в 11.30, Андора – Австралия в 13.45 и Великобритания – Нигерия в 16 часа.

Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Всички мачове от турнира се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а повечето срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.

Входът е свободен.

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки