Връчиха ключовете от олимпийското село

В присъствието на френския президент

Връчиха ключовете от олимпийското село

Ключовете от селото на спортистите за Игрите в Париж 2024 бяха официално връчени на организаторите на Олимпиадата, след като президентът Еманюел Макрон лично посети комплекса. Селото с площ от 52 хектара, северно от Париж, ще приеме около 14 500 спортисти и треньори, преди да посрещне 9000 за Параолимпийските игри.

След Игрите селото ще бъде превърнато в екологичен квартал за 6000 жители и включващ две училища, хотел, обществен парк, магазини и офиси плюс озеленени площи за пешеходци и немоторизирани превозни средства.

"След Игрите това място ще се превърне в истински квартал за жителите на район Сен Дени", каза Макрон, цитиран от "Ройтерс".

"Това е шедьовър на френската строителна индустрия", каза Никола Феран, генерален директор на SOLIDEO, компанията, отговаряща за подготовката на инфраструктурата на Олимпийските игри.

Феран връчи символичен ключ от селото на президента на организационния комитет на Париж 2024 Тони Естанге, официално приключвайки седемгодишния цикъл, откакто Париж получи домакинството на Игрите.

Кметът на Париж Ан Идалго и местни представители, както и президентът на региона Валери Пекрес и министърът на спорта Амели Удеа-Кастера присъстваха на откриването.

"Аз се гордея с работата, която свършихте, в рамките на бюджета и навреме. Спортистите ще могат да живеят при най-добрите условия по време на олимпиадата и вие допринесохте за промяната на живота на жителите на района", каза Макрон на работниците на съоръжението.

Макрон приветства Франция като "нация на строителите".

"Това, което е направено навреме и в рамките на бюджета, докато финализираме реконструкцията на Нотр Дам, е просто забележително", заяви още френският президент.

Нотр Дам трябва да отвори отново за религиозни служби и за обществеността на 8 декември тази година. Катедралата беше реновирана, след като беше опустошена от пожар през 2019 година.

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки