Почина треньорът, открил Емо Костадинов за Европа

Португалската футболна легенда си отиде днес на 78 години

Почина треньорът, открил Емо Костадинов за Европа

Португалската легенда Артур Жорже почина на 78-годишна възраст. От семейството му разкриха, че той е издъхнал тази сутрин след продължително боледуване.

Жорже има паметна кариера и като футболист, когато с екипа на Бенфика става четири пъти шампион на Португалия.  Преди това той прохожда във футбола в школата на Порто.

Голяма слава обаче придобива като треньор. Артур Жорже е легенда на Порто, след като през 1987 година печели КЕШ. На финала под негово ръководство „драконите“ обръщат Байерн с 2:1, а Рабах Маджер вкарва феноменалния гол с пета.

Именно Артур Жорже е човекът, който открива Емил Костадинов за европейския клубен футбол, привличайки го от ЦСКА в Порто през 1990 година. Година по-късно той дава зелена светлина и за трансфера на Петър Михтарски, но малко след това подава оставка.

Жорже три пъти е ставал шампион с Порто като треньор, веднъж с ПСЖ и също толкова с Ал-Хилал в Саудитска Арабия. Когато е във френския тим, Артур е на крачка да привлече Стоичков, но сделката пропада в последния момент.

За последно Артур Жорже беше начело на Алжер от Алжир, който напусна през октомври 2015 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки