Българската връзка във волейболната кръв на румънски национал

Кристиан-Даниел Цитигой е син на бивша наша волейболистка и бивш играч на ЦСКА

Българската връзка във волейболната кръв на румънски национал

Евроволей 2023 е по-специално първенство за 18-годишния Кристиан-Даниел Цитигой. Посрещачът и неговата Румъния започнаха пътя си в най-престижния турнир за национални отбори в Европа от Група D, където хвърлиха бомба, като станаха единственият отбор, който спечели срещу олимпийските шампиони Франция в груповата фаза и се класираха за осминафиналите във Варна. Тук пък победиха Хърватия с 3:2. В четвъртфиналния мач играчите на Серджиу Станку ще се озправят отново срещу Франция, която отстрани България след 3:0.

На брега на Черно море, в Двореца на културата и спорта, Кристиан-Даниел се чувства почти като у дома си, тъй като е тясно свързан с България, пише в специален материал за него сайтът на Европейската федерация. Майка му Радостина Цитигой е бивша българска волейболистка, дългогодишен лидер на женския национален отбор, а баща му Кристиан Цитигой игра за ЦСКА. В момента той е старши треньор на гръцкия Алтос. И Радостина, и Кристиян се изявяваха като посрещачи и сега синът им върви по стъпките на родителите си.

На осминафиналите във Варна Кристиан-Даниел бе подкрепян от майка си и семейството си.

„Чувстваме се невероятно тук. Атмосферата в залата беше изключителна. Сега трябва да гледаме напред и да се подготвим за четвъртфинала“, казва Кристиан-Даниел.

„Искахме да играем срещу България на четвъртфинал, защото щяхме да се радваме да играем пред местната публика. Феновете тук създадоха невероятна атмосфера. И лично за мен усещането щеше да е много специално”, допълва младият играч.

Кристиан-Даниел оценява високо представянето на Румъния до момента.

„Исках толкова много да стигнем до тази фаза, но не знам колко хора вярваха, че ще го направим. Ние сме тук и това е толкова хубаво”, заявява посрещачът.

Победата срещу Франция в групата е нещо специално за Кристиан и неговите съотборници.

„Това, че сме единственият отбор, който е спечелил победа над действащите олимпийски шампиони досега, ни дава допълнителен мотивационен тласък“, казва високият 200 см Кристиан.

Той започва да играе волейбол на 10-годишна възраст.

„Започнах с волейбола преди осем години. Харесвам всичко във волейбола – това е просто любимото ми нещо”, казва Цитигой.

Да бъде във Варна заедно с националния отбор е сбъдната мечта за него.

„От малък си спомням как майка ми играеше в тази спортна зала. Исках да играя на същия корт като нея и това се случи“, радва се посрещачът.

Тъй като волейболът тече във вените му, Кристиан-Даниел обръща голямо внимание на съветите, които родителите му дават.

„Любимият ми съвет е да остана винаги фокусирани върху отбора и върху спорта. И че ако искам наистина да стана нещо, добър играч, трябва да запазя това мислене”, откровен е той.

Цитигой беше част и от отбора на страната си по време на Европейското първенство за мъже до 17 години в зала „Христо Ботев“ през 2019 г. На него България, с Александър Николов в състава си спечели сребърните медали.

Бъдещето изглежда светло за младия Цитигой, който от следващия сезон ще играе в Полша, като е част от клуба на действащите шампиони Закса.