Барчовски коментира загубата от Португалия

"Влязохме много слабо във второто полувреме", заяви националът Константин Костадинов

Националният тим на България по баскетбол за мъже загуби от Португалия със 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21) като гост в Коимбра в среща от третия кръг в група F от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година в Латвия, Кипър, Финландия и Полша.

Селекционерът Росен Барчовски заяви, че многото грешки са една от причините за поражението.

"Няколко са причините за загубата. Прекалено много грешки 0 17, на това ниво е недопустимо. А на всичко отгоре от тях сме получили 21 точки, 21 точки само от грешки. Фокусът ни беше да спрем стрелбата им за три точки, защото те там са силни. Те ни вкараха само 6 тройки за целия мач с 27 процента успеваемост. За сметка на това ни вкараха страшно много - 40 точки вътре в полето. Мач, който искаш да спечелиш като гост, се печели основно със защита. Беше ясно, че ние не сме готови за някакво нападение кой знае какво. Ние нямаме тренировки, Кравиш е без една тренировка в отбора, така че кой знае какво не може да се очаква. Но спадът в третата част дойде от индивидуални грешки в защита и грешки в нападение. Имена не искам да споменавам", каза Барчовски пред Нова телевизия.

"Трябва да се замислим всички ние, които работим. Повечето играчи играят в България, не всички обаче. Те са годни физически. Те тренират точно толкова, колкото нас. В тези лагери не можеш да изграждаш физическа подготовка, това е изключено. Но всички ние в България сме виновни, защото такава пресираща защита никой не играе. Ние симулираме преса, симулираме агресия, но никой не го прави. Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, защото била къса ротацията, защото по-опитните играчи натискат треньорите това нещо да не се случва. Това се случва, трябва да стане по време на тренировки и да бъде изискване по време на мача. Огромна слабост още от подрастващите. Разби ни се цялата организация, макар и да не е била изградено кой знае как за тези дни. Но имахме някакви нападения, които не можем да направим. Започнахме да играем съвсем просто и като се уморихме второто полувреме, не можем да създаваме положения", добави той.

Барчовски изрази и очакванията си за предстоящия мач с Кипър в неделя.

"Кипър може да създаде проблеми. Ще е тежко, защото тръгваме през нощта. Трябва да се възстановим и наша работа като професионалисти, и ние като треньори да мотивираме този отбор да играе. В Кипър няма да е лесно по никакъв начин. И в България имаше моменти, в които ни затрудниха с Везенков, така че чака ни труден мач. Смятам, че ще се мобилизираме", заяви специалистът.

"Прибързахме със стрелбите, тяхната преса във втората част беше страшно здрава. Просто не можахме да изнесем топката, да влезем в самата атака и след това много избързахме със стрелбите. Липсваше ни концентрация. Влязохме много слабо във второто полувреме, много меко влязохме. Просто трябва да помислим сега и във втория мач да не се случват тези грешки", коментира националът Константин Костадинов.

Още от Баскетбол

Вижте всички резултати и класирането в НБА

Старозагорци записаха трета поредна загуба в НБЛ

"Сините" победиха с 19 точки разлика, след като на моменти водеха с над 30

Не е лесно да се подберат само няколко имена, при положение, че заслужаващите почести са много повече.

Вижте всички резултати и класирането в НБА

Вижте подробности

Вижте всички резултати и класирането в НБА

Вижте всички резултати и класирането в НБА

Националът ни наниза 23 точки за победата над Макаби

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки