Бордът на Лечева в тотализатора дава 9 млн. лв. за скандална поръчка

За ремонт на тото пунктове

Бордът на Лечева в тотализатора дава 9 млн. лв. за скандална поръчка

Отново скандали и разхищение за милиони в тотото.

Точно 9 млн. лв. ще даде Българският спортен тотализатор за ремонт на пунктовете в страната.

Обществената поръчка е проведена по безобразен начин, а до финала й стига едва един от десетте участници, желаещи да поемат строителните дейности.

Порочни практики

По времето на Радостин Василев като министър, тотализаторът се превърна в символ на скандалното раздаване на пари, като върхът на наглостта беше достигнат с хвърлянето на 2 млн. лв. за реклама с плакатчета в метрото.

Вместо да прекратят схемите, по време на Весела Лечева изглежда са измислени нови. Преди два месеца ви разказахме, как на абсолютно незаконен конкурс, реално обявен и проведен от една от победителките Таня Андреева, ръководеното от Лечева Министерство на младежта и спорта преназначи старите представители на държавата в тотото.

Това се случи в последния месец от мандата на служебния кабинет, а в конкурса – на теория обявен през април, не се яви никой освен нагласените победители – просто защото новина, че е имало конкурс, се появи едва след приключването му. Именно това беше мегаскандалът, свързан с този конкурс – едва на 9 май за първи път ММС съобщиха за него. Към този момент обаче конкурсът вече на практика е бил приключил. По-ранни съобщения на интернет страницата липсваха, въпреки че конкурсът стартира със заповед № РД-09-191 на министъра от 07.04.2023 без знанието на никой, освен победителите и единствени участници Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова.

Към онзи момент не беше ясно защо е нужно подобно бързане в един от последните дни на кабинета и защо й е на Лечева да се забърква в такъв скандал в края на мандата си. Към днешна дата обаче вече е видимо, че целта на преизбирането на стария борд на тотото е била да се продължат „печелившите“ практики, завещани от предишния министър Радостин Василев.

Хронологията

През март месец 2023 г. е обявена обществена поръчка с предмет „СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ ЗА НУЖДИТЕ НА ДП „БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР“. Прогнозната стойност на поръчката е 7 500 000 лева без ДДС (или 9 000 000 с ДДС).

Предметът на поръчката включва изпълнение на Строително-монтажни работи (СМР) по ремонт на тото пунктовете на тотализатора, находящи се на територията на цялата страна, както и СМР по изграждане на нови пунктове. В поръчката са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Договорът с победителите е сключен на 17 май – дни след преизбирането на стария борд и дни преди встъпването в длъжност на новия кабинет, който би могъл да попречи на сключването на споразумение с предизвестения победител.

Поръчката е направена по начин, който да откаже предварително силните участници, които прочитайки заданието трябва да се усетят, че пускане на документи за конкурса би било „скок в тъмното“. В обхвата на съмнителната поръчка е описано, че се включват дейности по ремонт, но в техническото задание няма никаква конкретика относно точните параметри на съществуващите тото-пунктове, което да даде яснота как участниците да си планират цените. Има списък с обекти, тип строителство и квадратури, но не и описание на състоянието на обектите и какви дейности са нужни за ремонта им. Липсва и информация какви нови обекти ще трябва да бъдат изградени и къде, какви биха били параметрите и релевантните СМР дейности за изграждането. Не е казано най-важното – обхватът на поръчката.

Описано е, че работата ще се възлага на части с възлагателно писмо. Има и определен размер на аванса – максимум от 30% от цялата сума. Не е определено обаче с какви документи е свързано изпълнението на строителството, което не е редно при положение, че касае основен ремонт – тоест вероятно ще трябват разрешения за строеж, възлагане на конкретни проекти, определяне на количествено-стойностна (КСС) сметка за обектите. Реално никъде в поръчката няма КСС, което е грубо нарушение при поръчка за възлагане на строителство.

Всичко това води до заключението, че умишлено не е определен обхвата и начина на възлагане, с цел неяснота за участниците. От друга страна е нарушен Законът за обществените поръчки (ЗОП), защото когато няма яснота за обхвата и обекта на поръчката се възлага процедура с рамково споразумение.

Макар и при сбъркана по начало поръчка, което е трябвало да обезсърчи и откаже евентуални участници, 10 желаещи фирми и обединения все пак се включват с оферта да ремонтират тото пунктовете срещу 9 млн. лв.

Девет от тях обаче биват отстранени, а десетият участник остава сам и „обречен на успех“.

Допусната е единствено благоевградската фирма „Престиж бизнес 93“ на известните местни бизнесмени Георги Шапков и Любен Янев.

Специализираната в доставката на цялостно офис-оборудване, техника, консумативи, мебели и канцеларски материали, както и строително-монтажни работи фирма, е един от големите играчи, спечелил множество обществени поръчки в Благоевград и на национално ниво. Елиминирането на участници обаче е порочна практика от страна на възложителя, която не дава възможност за разкриване цената на другите предложения в процедурата.

По време на кабинета Петков същата фирма беше на крачка да спечели и още по-голям проект – за строежа на затвора в Самораново срещу 34 млн. лв. В крайна сметка обаче процедурата, в която бяха останали единствен участник след дисквалификацията на всички други, беше прекратена, защото „Престиж бизнес 93“ не отговаряли на техническите изисквания (според съобщението на ГДИН). Другата причина беше, че според проекта, нямаше възможност за актуализиране на цените заради инфлационните процеси.

Преди два месеца колегите от Tribune.bg попитаха защо се организира конкурс за борда на тотото точно преди встъпване на власт на евентуалното ново правителство и знаела ли е г-жа Лечева за подхода при провеждане на конкурса с липсата на задължителната публична информация. Тогава директен отговор не последва, но вече няма и нужда, защото целите на това назначение изглеждат очевидни – подсигуряване на схемите в тотото и след края на мандата.

Линк към поръчката - тук.

Във Франция: Погнаха организаторите на зимната Олимпиада

Властите претърсиха централата на организационния комитет за Милано/Кортина 2026

Сривът на Централната компютърна система на БСТ разкрива сериозни управленски пропуски и огромен риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред безпрецедентна криза

Министър Глушков се срещна с вицепрезидента на Ръгби Европа Кристиан Дюля

Вижте подробности

Клиентите на Fibank вече могат да използват и Xiaomi Pay

Вижте подробности

Поканиха Стоичков на Конгреса на ФИФА

В него ще участват Георги Иванов, Борислав Попов и Ивета Банкова-Стоянова

Шефът на световния биатлон впечатлен от възможната ни кандидатура за Младежка олимпиада

Оле Далин беше награден днес със специален плакет от министъра на младежта и спорта Георги Глушков

Риск от загуби за милиони в Спорт Тото заради некадърност на ръководството

Новоизградени пунктове са на многократно по-високи цени, а вече дефектирали и протекли. Изпълнителният директор за пореден път показва липса на опит и компетенции

Заплашиха ФИФА със съд

Ако централата продължи да товари с нови състезания футболния календар

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Хиляди миряни в цялата страна посрещнаха светлото Възкресение Христово

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки