ММС върна в бюджета 3 милиона лева от безобразията на Руди Гела

Това съобщи при отчета си служебният министър Весела Лечева

ММС върна в бюджета 3 милиона лева от безобразията на Руди Гела

Весела Лечева отчете работата на Министерството на младежта и спорта в рамките на мандата на служебното правителство по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе публично. В изминалите почти шест месеца ръководството на Министерството на младежта и спорта работи в няколко основни направления: възстановяване на нормалния диалог и взаимодействие със спортните федерации, обезпечаване на олимпийската подготовка, изготвяне на нови програми за финансиране на спортните дейности, Програма за кадрово осигуряване на българския спорт, Програма за домакинства на международни състезания, ревизия на спорни договори, извършвани от предходното правителство, прекратяване на порочни практики в търговските дружества, промяна на модела за кандидатстване по младежките програми по Закона за хазарта.

Министър Лечева информира, че още в началото на мандата на служебното правителство са прекратени нецелесъобразни и неизгодни договори в дружества, чийто едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта. В резултат на тези действия са спестени и върнати в държавния бюджет над 3 милиона лева.

Ръководството на ММС представи през декември новата Програма за олимпийска подготовка. Фокусът в нея е намаляване на административната тежест чрез преструктуриране на основните направления с акцент върху подготовката на елитните ни състезатели за Летните олимпийски игри Париж 2024 и визия за развитие за следващите Олимпийски игри - Милано и Кортина д"Ампецо 2026 и Лос Анжелис 2028. Програмата беше приета положително от спортните федерации и заради ясните правила, и заради хоризонта, който дава за развитие.

Министерството на младежта и спорта ще осигури на българските треньори и технически екипи достойно заплащане чрез Програмата за кадрово осигуряване на спорта за високи постижения за 2023 и 2024 г. В програмата се регламентира заплащането на методисти, треньори, технически екипи, помощен персонал. Треньорите ще бъдат насърчавани и да повишават своята специализация.

"Това е един от най-големите проблеми в системата на българския спорт - нямаше политика по отношение на заплащането на българските треньори и специалисти, поради което най-добрите наши треньори подготвят чужди отбори. Чрез тази програма ние ще се опитаме да ги задържим у нас и да им дадем ясен хоризонт за развитие", каза министър Весева Лечева.

Весела Лечева обърна внимание и на одобрената Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Продължителността на изпълнението й за текущия програмен период е 3 години - 2023-2025 г. Основният приоритет е инвестиране в младежта като значим социален капитал чрез насърчаване на активно включване на младите хора, тяхната инициативност и информираност, неформално образование и обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и съпричастност.

Министър Лечева направи анализ и на дейността, свързана със спортната инфраструктура.

"През последните 30 години не беше осъществен нито един успешен проект на публично-частно партньорство. Надявам се чрез действията, които Министерството на младежта и спорта предприема, да дадем шанс на двата футболни гранда - Левски и ЦСКА да разполагат в бъдеще с модерни спортни съоръжения", каза Лечева.

В рамките на мандата на служебния кабинет беше подписан меморандум между "Сердика спортни имоти" ЕАД и ПФК "ЦСКА София" ЕАД относно създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. С подписания меморандум двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество.

На 12 януари 2023 г. Министерството на младежта и спорта с участието на Областна администрация на област София създаде комисия, която да изготви проект на предложение за възлагане на концесия на обект "Спортен комплекс за професионален и масов спорт "Георги Аспарухов". Комисията трябва да организира и проведе подготвителни действия, регламентирани в Закона за концесиите, включително проекти на обявления за откриване на процедура и на документация за концесията. Проектът за концесия е включен в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021-2027 г. Той е одобрен от Министерския съвет на 17 февруари 2021 г.

Весела Лечева отбеляза и доброто сътрудничество с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Министерството на младежта и спорта, дружеството Национална спортна база и Министерството на вътрешните работи предприемат действия за осъществяване на проекта за нова зала по художествена гимнастика на стадион "Раковски". Двамата министри лично се убедиха в необходимостта от нова зала, в която да се подготвят олимпийските надежди на България в художествената гимнастика. В момента институциите действат в пълен синхрон, така че да се осъществи дълго чаканият проект за нов дом на българските национални отбори по художествена гимнастика, отбеляза Лечева.

"Важно е как се изразходват средствата за спорт, защото това са инвестиции в здравето на нацията, на българските деца", завърши Лечева.

Във Франция: Погнаха организаторите на зимната Олимпиада

Властите претърсиха централата на организационния комитет за Милано/Кортина 2026

Сривът на Централната компютърна система на БСТ разкрива сериозни управленски пропуски и огромен риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред безпрецедентна криза

Министър Глушков се срещна с вицепрезидента на Ръгби Европа Кристиан Дюля

Вижте подробности

Клиентите на Fibank вече могат да използват и Xiaomi Pay

Вижте подробности

Поканиха Стоичков на Конгреса на ФИФА

В него ще участват Георги Иванов, Борислав Попов и Ивета Банкова-Стоянова

Шефът на световния биатлон впечатлен от възможната ни кандидатура за Младежка олимпиада

Оле Далин беше награден днес със специален плакет от министъра на младежта и спорта Георги Глушков

Риск от загуби за милиони в Спорт Тото заради некадърност на ръководството

Новоизградени пунктове са на многократно по-високи цени, а вече дефектирали и протекли. Изпълнителният директор за пореден път показва липса на опит и компетенции

Заплашиха ФИФА със съд

Ако централата продължи да товари с нови състезания футболния календар

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Хиляди миряни в цялата страна посрещнаха светлото Възкресение Христово

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки