ООН прие резолюция за примирие по време на Олимпиадата

Игрите в Париж са идното лято

ООН прие резолюция за примирие по време на Олимпиадата

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) прие резолюция, призоваваща страните да спазват олимпийското примирие по време на Олимпиадата, която ще се проведе следващата година във Франция.

Документът беше представен на Общото събрание на ООН от ръководителя на организационния комитет на Игрите в Париж 2024 Тони Естанге.

"Олимпийските игри са най-доброто въплъщение на силата на спорта, тъй като те показват толерантността, уважението и взаимния обмен като глобални ценности. След 100 години отсъствие една страна, свързана с възраждането на съвременните олимпийски игри, е домакин на 33-е летни игри и ще бъде домакин на параолимпийските игри за първи път, които ще се проведат за 17-ти път... За мен е чест да представя резолюцията за един по-добър свят за спорта в контекста на параолимпийските и олимпийските игри в Париж 2024", каза той.

Представената резолюция, озаглавена "Изграждане на мир и по-щастлив живот на планетата чрез спорт и въплъщение на олимпийските идеали", се състои от девет точки.

Първият е призив за спазване на олимпийското примирие през периода, който започва седем дни преди началото на Олимпиадата и завършва седем дни след закриването на Параолимпийските игри, както и за осигуряване на безопасно преминаване, достъп и участие на спортисти, официални лица и всички други акредитирани лица.

Освен това документът "приветства сътрудничеството между страните-членки, ООН, както и специализирани агенции, фондове и програми, Международния олимпийски комитет и Международния параолимпийски комитет, за да се увеличи максимално потенциалът на спорта".
Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Във Франция: Погнаха организаторите на зимната Олимпиада

Властите претърсиха централата на организационния комитет за Милано/Кортина 2026

Сривът на Централната компютърна система на БСТ разкрива сериозни управленски пропуски и огромен риск от загуба на данни на участниците в игрите

БСТ е изправен пред безпрецедентна криза

Министър Глушков се срещна с вицепрезидента на Ръгби Европа Кристиан Дюля

Вижте подробности

Клиентите на Fibank вече могат да използват и Xiaomi Pay

Вижте подробности

Поканиха Стоичков на Конгреса на ФИФА

В него ще участват Георги Иванов, Борислав Попов и Ивета Банкова-Стоянова

Шефът на световния биатлон впечатлен от възможната ни кандидатура за Младежка олимпиада

Оле Далин беше награден днес със специален плакет от министъра на младежта и спорта Георги Глушков

Риск от загуби за милиони в Спорт Тото заради некадърност на ръководството

Новоизградени пунктове са на многократно по-високи цени, а вече дефектирали и протекли. Изпълнителният директор за пореден път показва липса на опит и компетенции

Заплашиха ФИФА със съд

Ако централата продължи да товари с нови състезания футболния календар

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Хиляди миряни в цялата страна посрещнаха светлото Възкресение Христово

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки