Шефът на световния биатлон впечатлен от възможната ни кандидатура за Младежка олимпиада

Оле Далин беше награден днес със специален плакет от министъра на младежта и спорта Георги Глушков

Шефът на световния биатлон впечатлен от възможната ни кандидатура за Младежка олимпиада

Президентът на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Далин беше награден днес със специален плакет от министъра на младежта и спорта Георги Глушков. Далин е гост в България, където участва в Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа в Банско.

Също така от Българската федерация по биатлон и съвместно с министерството на спорта той беше запознат с евентуалната кандидатура на България за домакин на Младежки олимпийски зимни игри през 2028 година. Преди срещата на шведският ръководител на спорта беше на среща с президента на Република България Румен Радев.

"За мене е чест да бъда поканен на тази конференция, която е много интересна и конструктивна. Много благодаря за поканата, защото имам възможност да се срещна и с други страни от региона на Южна Европа", каза от своя страна Оле Далин, който е у нас във връзка с евентуалната кандидатура на България за домакин на Младежки олимпийски зимни игри през 2028 г. и заради Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа, която предстои тази събота в Банско. Той е придружаван от Дагмара Герасимук, полякинята е директор по развитието на Международния съюз по биатлон. 

Заедно с президента на Българска федерация по биатлон Атанас Фурнаджиев, двамата бяха приети последователно от президента на Република България Румен Радев и от служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков. На срещите бяха обсъдени възможностите на страната да бъде домакин на бъдещи младежки олимпийски зимни игри. 

В изказването си пред медиите след това шефът на световния биатлон изтъкна, че е впечатлен от подкрепата на българските институции за подобна кауза, което според него е добра основа за бъдещ успех.

"Виждам, че всички институции са ангажирани с тази кандидатура. И това е много добра платформа, върху която може да се създаде една добра инфраструктура за зимни спортове, от която има нужда". Утре шефовете на световния и българския биатлон ще бъдат в Банско, където предстои Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа с участие на представители от 10 държави. Гостите ще посетят и биатлонския комплекс на Бъндерица, към тях ще се присъедини и олимпийската шампионка от Нагано 1998 Екатерина Дафовска, която е член на Изпълкома на IBU.

Атанас Фурнаджиев – президент на Българската федерация по биатлон заяви, че срещата в Банско е една „много важна инициатива, която ще помогне за представянето на евентуалната кандидатура на България“ за домакин на Зимна младежка Олимпиада.  

"Знаете, че инфраструктура имаме и няколко пъти бяхме близо да вземем голяма Олимпиада, а не младежка. Просто са необходими сериозни средства за инвестиции в тази инфраструктура, за превеждането й на ниво, което да отговаря на сегашните изисквания. Но тя ще остане за поколения, но и не само, а и за целия регион – всички съседни страни. Това ще допринесе за развитието на България като цяло в следващите десетилетия. Всяка стотинка, която се вложи, ще бъде възвърната и то в пъти", допълни Фурнаджиев.

"Имаме единомислие. Разбира се, очакват се и спонсори. Всеки, който е с единомислие за нашите идеи, е добре дошъл. Не би трябвало да има проблеми, защото това е обществена кауза, защото е за целия народ. Не вярвам да има политици, които да са против. И се надявам да имаме стабилно правителство, което да продължи в таиз посока".

Накрая той добави, че решението от Изпълкома на МОК за определяне на домакинството на Зимните младежки игри трябва да бъде взето до края на годината. Италия е конкурент на България за това събитие през 2028-а година.

"Сега трябва да се основе Инициативен комитет, да се подготви необходимата документация за кандидат-страна и ще има гласуване в края на годината", добави шефът на биатлона.

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

Министър Глушков заварил две програми пред провал, едната вече има финансиране

Екипът на министъра е предприел спешни мерки, за да изпълни плановете

Защо се срина Централната компютърна система на Български Спортен Тотализатор и как се стигна до тук?

Вижте цялата хронология на проблема

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки