В Испания: Арестуваха 53 души от организация за манипулиране на резултати

Между задържаните има българи и румънци.

В Испания: Арестуваха 53 души от организация за манипулиране на резултати

Испанската полиция обяви за ареста на 53 души, които са работили за международна организация, която е използвала резултатите от спортни събития манипулативно и е измамила букмейкърски къщи, използвайки най-съвременна технология за получаване на по-ранни сигнали от мачовете.

Между задържаните има българи и румънци.

В замяна на пари арестуваните са давали самоличността си и банковите си сметки, за да може организацията да залага на различни онлайн платформи или букмейкърски къщи, без да привлича внимание, съобщиха от полицията на пресконференция в Мадрид.

Задържаните, наречени "мулета", са били "млади хора на възраст между 18 и 25 години, предимно мъже без или с минимални доходи и с приятелски връзки с част от престъпната организация", обясни Давид Калвете, отговарящ за контрола на хазарта в силите за сигурност.

Те са били заловени в края на декември, главно в Мадрид и Толедо, както и в други региони от Испания, обясни още Калвете.

Заподозрените са работили за организация, която полицията е разбила през миналия септември. Тогава беше обявено задържането на други 22 души, включително на двама от лидерите на международната мрежа от румънски и български произход, базирана в Испания.

Групата е организирала манипулации на мачове, главно в Румъния и България, чрез директен контакт със спортисти.

"Те използваха големи сателитни антени в домовете си, където получаваха изображения от самите спортни терени. Това им позволяваше да видят какво се случва 10 или 12 секунди по-рано и по този начин изпреварваха телевизионното излъчване, взимайки необходимите решения за определени залагания", обясни още Калвете.

Организацията е правила измамни залагания в "повече от двадесет държави", включително Румъния, България, Украйна, Русия и Боливия, каза Клаудио Маринели, ръководител на отдела за борба с прането на пари на Интерпол.

Организацията е заложила около 2 милиона евро и е получила 4 милиона от печалби. Част от тези пари са били задържани от самите букмейкърски къщи, които активират механизъм, ако открият измамни залагания, добавиха от полицията.

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

Нургюл Салимова с нова победа в Рейкявик

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки