Александър Димитров: Моля се на клубовете да дават повече минути на младежките национали

Вижте ексклузивното интервю на селекционера за Novsport

Александър Димитров: Моля се на клубовете да дават повече минути на младежките национали

Треньорът на младежкия национален отбор на България по футбол Александър Димитров даде ексклузивно интервю за NOVSPORT, два дни след великолепната победа над третите в света Израел с 1:0 в европейска квалификация.

- Г-н Димитров, продължават ли емоциите след този хубав мач на отбора?

- Емоциите вече поотшумяват, връщаме се постепенно в работна обстановка. Наясно сме, че тази великолепна победа над третите в света и Европа грябва да се затвърди в следващите мачове през октомври, когато приемаме Германия и Косово. 

- Какво показва разузнаването ви на тези следващи съперници?

- За Германия няма какво да говорим, ясно е, че са големият фаворит в групата. Те разполагат с огромен избор от отлични футболисти на всички постове. Но и Косово също е много силен отбор, гледах мача им срещу Естония, в който победиха с 2:0. Разполагат с играчи от всички краища на Европа, при които са намерили някаква родствена връзка със страната. Така, че ни чакат наистина големи битки в София следващия месец.кия отбор

- Този път получихте футболисти от първия отбор и това веднага се усети?

- Да, изключително благодарен съм на техническия директор на БФС Георги Иванов и г-н Младен Кръстаич, че ми дадоха възможност да използвам голяма част от футболистите, които имат право да играят при младежите. С изключение на Димо Кръстев и възстановяващия с от травма Марин Петков, всички останали бяха на мое разположение. Присъствието на Пламен Андреев, на Никола Илиев и останалите, вдъхна увереност на всички футболисти в отора и видяхте резултата. Що се отнася до мачовете през октомври, то всичко е въпроси на решение на г-н Иванов и г-н Кръстаич. Нека те преценят как да постъпят с футболистите, които имат право да играят за младежкия отбор.

- Има ли вече солиден колектив в младежкия национален отбор?

 - Да, той се създаде много бързо. Тези момчета бяха в този състав за първи път. Това ми е голяма болка, защото изиграхме 8 контроли, но без най-добрите футболисти. Сега, обаче те показаха, че освен отлични футболисти са и много възпитани, дисциплинирани, отговорни и мотивирани момчета. За нула време се създаде много добър колектив с отлични взаимоотношения. За мен е огромно удоволствие да работя с тях.

- Вижда се, че вече се разчита и на футболисти от Европа, които не са отраснали и не живеят в България, но имат роднинска връзка и могат да играят в националните ни отбори?

- Да, тази практика е отдавна. Аз и моят екип открихме Лукас Петков. Срещнахме се с него, треньора и родителите му и той беше съгласен да играе за младежкия отбор, но не успяхме да му извадим паспорт. Друго наше откритие е Йоан Стоянов от Израел. Тук мога да разкрия, че получихме съгласието на халфа на Галатасарай Баран Аксака да играе за България. Той не беше повикан за мачовете през септември, тъй като няма игрови минути. Сега се очаква да бъде преотстърен някъде и да играе редовно и ако това стане, ще ходя да го наблюдавам и евентуално да го включа за мачовете с България и Косово. Има и един футболист от Израел Омер Агвадиш, както и един 2005 година в Нюрнберг. Следим десетки футболисти от цяла Европа, като имаме и млади играчи в по-долните дивизии на Англия. Но за да извикаме такъв играч, трябва да бъде с по-добри качества от тези в българското първенство, които постоянно наблюдаваме. Това, че играе в чужбина не му дава никакво предимство.

-Направи впечатление, че наложихте като титуляри футболисти от родния шампионат като Петър Андреев и Георги Николов?

- Затова аз и моят екип ходим постоянно по мачове. Взимаме в тима тези, които са в най-добра моментна форма. За съжаление, част от тях не са играли в юношеските национални отбори и нямат опит. Ако покажат своите качества, то вратата на младежкия национален отбор е отворена за тях. 

Освен родените 2002 година, ползвате и по-млади играчи?

При нас освен добри футболни качества, играчите трябва да имат и човешки качества. Имаме добри футболисти, които нямат необходимия характер и биха попречили на добрия колектив. 

- Как се отразиха върху вас и отбора многобройните критики след равенството с Естония (1:1)?

- Успяхме да предпазим момчетата от негативните емоции. благодарение на БФС младежкият национален отбор е капсолован и не се допускат външни хора. Концентрирахме се изцяло върху предстоящата среща с Израел, а не върху миналата. И това ни донесе успех. Много съм доворен и от още един факт - въпреки това, че тряваше да пътуваме и да играем два мача за 4 дни, играчите издържаха в мача срещу Израел (1:0).

- Какви са надеждите и мечтите като треньор на този национален отбор?

- Разбира се, че на първо място целта е да се подготвят добри футболисти за националния, но аз съм амбициозен човек и си поставям сериозни цели. Мечтата на целия щаб е да класираме България на европейско първенство, защото за последно това е ставало през 1978 година. Но ние не сме само мечтатели, а и работим всекидневно това да се случи. За съжаление, преди няколко години бяхме много близо, но ни се попречи типично по български. За решителния мач с Полша през есента на 2020 година тогавашният треньор на националния отбор Георги Дерменджиев не пусна Доминик Янков, а Валентин Антов бе докаран няколко часа преди мача с поляците. 

Какво е най-голямото желание на Александър Димитров в този момент?

Искам искрено да помоля всички български клубове в следващите няколко кръга да дават повече игрово време на футболистите от младежкия национален отбор, които не го получават. Нека помогнат в името на българския футбол, за да може да бъдат подготвени на ниво за мачовете с Германия и Косово. Ползата е взаимна, защото когато тези футболисти се представят добре, цената им се вдига и от това печелят техните клубове. Също така искам да призова и феновете да подкрепят още повече този отбор, защото това са "децата" на българския футбол. 

Таско Тасков: Ще работя за подобряване на инфраструктурата за обучение, образование и спорт в Област Ловеч

Вижте мнението му

Министър Глушков: Трябва да се вдигнат парите на клубовете! Спорт се прави именно там

ММС трябва да финансира клубовете, заяви той в интервю

Вия: Ще съм най-щастливия човек, ако подпиша с Насионал

Звездата на Берое със сигурност напуска клуба през лятото

Треньорката на ансамбъла: Стараем се да сме претендент за медалите

Вижте какво каза Весела Димитрова

Дерменджиев: Във финал няма фаворит

„Разликата в класите с Ботев Пд няма да повлияе сериозно – това е един мач“

Керкез преди финала: Всички са на линия и вървим с пълна мощност

Треньорът на Ботев Пловдив каза, че е нормално отборътму да не е фаворит в сблъсъка

Артета: Всичко е заложено на карта

„Кутията на мечтите е отворена, докато Арсенал води битката за титлата до последния ден“

Петричев: Тази година титлата дойде по-лесно

„Най-големият враг на Лудогорец е самият Лудогорец“

Пиоли: Не знам дали оставам в Милан

"Критиките не ми влияят"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки