Александър Димитров: Моля се на клубовете да дават повече минути на младежките национали

Вижте ексклузивното интервю на селекционера за Novsport

Александър Димитров: Моля се на клубовете да дават повече минути на младежките национали

Треньорът на младежкия национален отбор на България по футбол Александър Димитров даде ексклузивно интервю за NOVSPORT, два дни след великолепната победа над третите в света Израел с 1:0 в европейска квалификация.

- Г-н Димитров, продължават ли емоциите след този хубав мач на отбора?

- Емоциите вече поотшумяват, връщаме се постепенно в работна обстановка. Наясно сме, че тази великолепна победа над третите в света и Европа грябва да се затвърди в следващите мачове през октомври, когато приемаме Германия и Косово. 

- Какво показва разузнаването ви на тези следващи съперници?

- За Германия няма какво да говорим, ясно е, че са големият фаворит в групата. Те разполагат с огромен избор от отлични футболисти на всички постове. Но и Косово също е много силен отбор, гледах мача им срещу Естония, в който победиха с 2:0. Разполагат с играчи от всички краища на Европа, при които са намерили някаква родствена връзка със страната. Така, че ни чакат наистина големи битки в София следващия месец.кия отбор

- Този път получихте футболисти от първия отбор и това веднага се усети?

- Да, изключително благодарен съм на техническия директор на БФС Георги Иванов и г-н Младен Кръстаич, че ми дадоха възможност да използвам голяма част от футболистите, които имат право да играят при младежите. С изключение на Димо Кръстев и възстановяващия с от травма Марин Петков, всички останали бяха на мое разположение. Присъствието на Пламен Андреев, на Никола Илиев и останалите, вдъхна увереност на всички футболисти в отора и видяхте резултата. Що се отнася до мачовете през октомври, то всичко е въпроси на решение на г-н Иванов и г-н Кръстаич. Нека те преценят как да постъпят с футболистите, които имат право да играят за младежкия отбор.

- Има ли вече солиден колектив в младежкия национален отбор?

 - Да, той се създаде много бързо. Тези момчета бяха в този състав за първи път. Това ми е голяма болка, защото изиграхме 8 контроли, но без най-добрите футболисти. Сега, обаче те показаха, че освен отлични футболисти са и много възпитани, дисциплинирани, отговорни и мотивирани момчета. За нула време се създаде много добър колектив с отлични взаимоотношения. За мен е огромно удоволствие да работя с тях.

- Вижда се, че вече се разчита и на футболисти от Европа, които не са отраснали и не живеят в България, но имат роднинска връзка и могат да играят в националните ни отбори?

- Да, тази практика е отдавна. Аз и моят екип открихме Лукас Петков. Срещнахме се с него, треньора и родителите му и той беше съгласен да играе за младежкия отбор, но не успяхме да му извадим паспорт. Друго наше откритие е Йоан Стоянов от Израел. Тук мога да разкрия, че получихме съгласието на халфа на Галатасарай Баран Аксака да играе за България. Той не беше повикан за мачовете през септември, тъй като няма игрови минути. Сега се очаква да бъде преотстърен някъде и да играе редовно и ако това стане, ще ходя да го наблюдавам и евентуално да го включа за мачовете с България и Косово. Има и един футболист от Израел Омер Агвадиш, както и един 2005 година в Нюрнберг. Следим десетки футболисти от цяла Европа, като имаме и млади играчи в по-долните дивизии на Англия. Но за да извикаме такъв играч, трябва да бъде с по-добри качества от тези в българското първенство, които постоянно наблюдаваме. Това, че играе в чужбина не му дава никакво предимство.

-Направи впечатление, че наложихте като титуляри футболисти от родния шампионат като Петър Андреев и Георги Николов?

- Затова аз и моят екип ходим постоянно по мачове. Взимаме в тима тези, които са в най-добра моментна форма. За съжаление, част от тях не са играли в юношеските национални отбори и нямат опит. Ако покажат своите качества, то вратата на младежкия национален отбор е отворена за тях. 

Освен родените 2002 година, ползвате и по-млади играчи?

При нас освен добри футболни качества, играчите трябва да имат и човешки качества. Имаме добри футболисти, които нямат необходимия характер и биха попречили на добрия колектив. 

- Как се отразиха върху вас и отбора многобройните критики след равенството с Естония (1:1)?

- Успяхме да предпазим момчетата от негативните емоции. благодарение на БФС младежкият национален отбор е капсолован и не се допускат външни хора. Концентрирахме се изцяло върху предстоящата среща с Израел, а не върху миналата. И това ни донесе успех. Много съм доворен и от още един факт - въпреки това, че тряваше да пътуваме и да играем два мача за 4 дни, играчите издържаха в мача срещу Израел (1:0).

- Какви са надеждите и мечтите като треньор на този национален отбор?

- Разбира се, че на първо място целта е да се подготвят добри футболисти за националния, но аз съм амбициозен човек и си поставям сериозни цели. Мечтата на целия щаб е да класираме България на европейско първенство, защото за последно това е ставало през 1978 година. Но ние не сме само мечтатели, а и работим всекидневно това да се случи. За съжаление, преди няколко години бяхме много близо, но ни се попречи типично по български. За решителния мач с Полша през есента на 2020 година тогавашният треньор на националния отбор Георги Дерменджиев не пусна Доминик Янков, а Валентин Антов бе докаран няколко часа преди мача с поляците. 

Какво е най-голямото желание на Александър Димитров в този момент?

Искам искрено да помоля всички български клубове в следващите няколко кръга да дават повече игрово време на футболистите от младежкия национален отбор, които не го получават. Нека помогнат в името на българския футбол, за да може да бъдат подготвени на ниво за мачовете с Германия и Косово. Ползата е взаимна, защото когато тези футболисти се представят добре, цената им се вдига и от това печелят техните клубове. Също така искам да призова и феновете да подкрепят още повече този отбор, защото това са "децата" на българския футбол. 

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки