Емил Данчев: Проблемът на българския национален отбор не се казва "Димитър Бербатов"

Мениджърът Емил Данчев даде ексклузивно интервю за Novsport.com, в което сподели своите виждания за слабата игра на националния отбор по футбол, проблемите около Димитър Бербатов и нивото на футбола в страната.

Емил Данчев: Проблемът на българския национален отбор не се казва "Димитър Бербатов"
Мениджърът Емил Данчев даде ексклузивно интервю за Novsport.com, в което сподели своите виждания за слабата игра на националния отбор по футбол, проблемите около Димитър Бербатов и нивото на футбола в страната.
  
-          Г-н Данчев, след като вчера реагирахте доста остро по отношение на коментара по телевизията, днес, след като всички сме преспали, как бихте коментирали вчерашния мач изобщо като представяне на българския национален отбор по футбол и проблемите с Димитър Бербатов?
-          Благодаря Ви за въпроса. Искам да подчертая, че тук става въпрос за принципи, и колкото и дни да преспивам, аз няма да променя моята позиция. Проблемите се създават от хората и аз не мога да се съглася, че проблемът на българския национален отбор и българският футбол се казва "Димитър Бербатов". Събитията не следва да се изваждат от контекста на ситуацията. Не мога да се съглася, че в 25-ата минута на мача вчера беше моментът да се прави анализ от такъв характер за цялостното му представяне, както и представянето на останалите футболисти в този срамен мач. Естествено, логично и задължително е те да бъдат критикувани за това, което направиха вчера или по-точно, за това, което не направиха. Но да се стоварва всичко на гърба на един от тях, бил той Димитър Бербатов - с това не мога да се съглася.

Но има и нещо по-важно. Не е редно чрез националната медия да се правят внушения от рода, че един футболист и то капитанът на отбора, е играл симулативно, посъветван за това от клуба си. Най-малкото е несериозно и безотговорно, още повече това да се прави преди да е получена официалната информация за това, дали той наистина е получил контузия. Та това е национален ефир. Това е медията, която в най-голяма степен формира общественото мнение. И следва веднага прословутият български принцип - „Иди доказвай, че нямаш сестра".

Една такава теза е неуважителна в голяма степен и към клуба, в който Митко играе, и не знам как биха реагирали ако този коментар стигне до тях.

Далеч съм от мисълта да оправдавам чисто в спортно-технически план това, което показаха футболистите по време на вчерашния мач, а това не е и моя работа. Естествено всеки има право на мнение и право да го изразява, но това дали Митко трябва да бъде викан, или не, в Националния отбор е от компетенцията на спортно-техническото и административно ръководство на БФС, а не от хората, които коментират съответните мачове.

-           Вие сте завършил семестриално журналистика. Смятате ли, че се обслужват интереси в спортната журналистика и изобщо можем ли да говорим за свободна такава в България?
-          Има една стара истина, която гласи „безплатен обяд няма". В България за радост има свобода на печата и словото не само за журналистическата гилдия, но и за обикновените хора. Друг е въпросът дали обществото е подготвено за това нещо. Това изисква много време.

-          Вчера Борислав Михайлов каза, че футболистите трябва да бъдат обвинявани за провала, а не ръководството. Днес сутринта Йордан Лечков изрази същото мнение и добави, че нищо чак толкова голямо не е станало. Какво е вашето мнение по този въпрос?
 - Не съм аз този, който трябва да коментира думите на президента на БФС. Това е ваша работа. Напълно съм съгласен с него обаче, че на терена играят футболистите, а не спортно-техническото или административно ръководство.

- Не смятате ли, че националният ни отбор се намира в някаква криза? Всеки мач играем все по-зле и по-зле, макар че Боби Михайлов каза, че сме нямали загуба 9 мача поред?
- Аз не съм привърженик на думата „криза". Националният ни отбор е такъв, какъвто е и може би един от проблемите е, че нашите очаквания са доста по-големи от реалностите. Колкото и да е банално, още древните са казали, че „никой не може да надскочи сянката си".

- Банален въпрос, но все пак виждате ли някакъв начин за излизане от кризата?
- Аз не искам да навлизам в сферата на действие на ръководството на Футболния съюз, но корените на това, което вие наричате криза, са много дълбоки и са далеч назад в последните 10-15 години. Футболът не е изолирано явление. Той е функция на цялостното икономическо и обществено-политическо състояние на държавата. А нашата държава продължава да бъде в криза. Спирам дотук, защото не бих искал да навлизам в политиката.

- Да се върнем малко и към българския клубен футбол. Ако сравните времето, когато бяхте изпълнителен директор на ЦСКА през 1993 година със сегашното, не смятате ли, че българският футбол изостана повече като качество, отколкото преди или пък се разви, но изостана от развитието на останалите държави?
- Безспорно е така. Та през последните 10-15 години ние нямаме почти никакъв регистриран успех, както на клубно, така и на национално ниво във всички възрастови групи. Определено изоставаме в развитието и вината за това не носи само едно или друго поколение футболисти. Причините са комплексни и много дълбоки.

- Как се аклиматизира Митко Бербатов в Манчестър, който е доста по-скучен град от Лондон?
- Митко няма никакви проблеми с адаптацията където и да е. Както и самият той каза, на него му е напълно достатъчно да играе там, където се чувства щастлив /а в Манчестър Юнайтед той наистина се чувства щастлив/ и да има една палатка, където да спи, и един телевизор. Въпрос на характер.
 
-           Посещавате ли други спортни събития освен футболни мачове и има ли игра, която да ви завладява повече от футбола, макар че сте били и известно време футболист? Интересувате се вероятно и от волейбол.
-          Когато имам свободно време с удоволствие посещавам волейболни или баскетболни мачове. Не съм забравил, че 5 години бях президент на волейболния клуб ЦСКА. Гледам с удоволствие тенис, Формула 1.
 
- Пътувате много често. Не ви ли омръзна България вече?
Пътуването е част от професията ми. Но камъкът си тежи на мястото. Аз си обичам родината и не бих я сменил с никоя друга. Колкото и банално да звучи това. Нямам намерение да се променям.
 
-          Замисляли ли сте се къде бихте искали да живеете, когато дойде време да изкарате спокойно следващите си години от живота?
-          Да бъдем живи и здрави! Аз смятам да поработя още някоя и друга година и след това да се оттегля в почивка - без мобилни телефони, без интернет и сайтове, без телевизия -без пътувания. Най-лошото обаче е, че знам, че това е невъзможно.


Визитка:
Емил Данчев е мениджър на Димитър Бербатов. Завършил е френската гимназия в София, след това френска и гръцка филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Има две следдипломни квалификации. Завършил е семестриално журналистика и международна дейност. Владее френски, гръцки, руски, английски и немски език.

Тренира футбол в ЦСКА до 17-годишен, играе като десен халф. Едва 25-годишен, през 1978 г. започва да работи в международния отдел на ЦСКА. През 80-те години постъпва на работа към Генщаба. Шеф е на постоянното ни представителство в СКДА (спортната организация на дружеските армии, а след промените и на нейния наследник).

През 1993 г. става изпълнителен директор на ФК ЦСКА. За кратко оглавява и волейболния клуб на "армейците". След това основава фирмата "ЦСКА АС 23" и започва да се занимава с мениджърска дейност. Първият му голям трансфер е продажбата на Стилиян Петров в “Селтик”.

След трансфера на Бербатов в Манчестър Юнайтед, Емил Данчев ще разкаже в “Шоуто на Слави” подробности около преговорите с Юнайтед и цялостното му познанство и работа с Димитър Бербатов. Двамата се познават от далечната 1998 г., когато Димитър лежи със счупена ръка в Благоевград, а Данчев е изпълнителен директор на ЦСКА.

Данчев е женен, с една дъщеря – Ивелина, бивша волейболистка на ЦСКА.
Роналдо: Имаме всичко, за да спечелим Евро 2024

Вижте какво казва португалецът

Генчев: Левски може да се бори и за дубъл (ВИДЕО)

„Държа да привлека добри футболисти, които ще помогнат на отбора“

Ачиари: Отправили сме оферти към трима българи

„Трудно е Себастиан Вия да остане…“

Попето: На мен дузпите винаги са ми тежали (ВИДЕО)

Капитанът на Ботев говори за най-тежките си моменти

Златан: Мога да кажа, че съм най-добрият за всички времена

Ибрахимович бе изпратен с аплодисменти в Швеция

Тодор Янчев: Щастлив съм, че ще работя във Враца

Вижте какво заяви новият треньор на Ботев

Гочето: Илиан Илиев провежда мачовете със самочувствие

Вижте какво казва Георги Василев

Синер: Горд съм, че съм №1

Вижте какво каза италианецът

Христо Янев: Ботев Враца искаха да остана, но имам нужда от почивка

Специалистът призна, че решението е било негово

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки