Евгения Раданова: "Ще вземем минимум 6 квоти за Ванкувър"

От петък до неделя в София, при отлична организация, се проведе едно от най-значимите спортни събития у нас в последните години - Световната купа по шорттрек. Българите не успяха да вземат медали, но пък уважението, което световните сили в този спорт засвидетелстваха към страната ни и към легендарната Евгения Раданова, казва много. Вчера „Меридиан Мач" разговаря със 7-кратната абсолютна европейска шампионка - 2 пъти златна медалистка от световни първенства в отделните дистанции, за отминалия старт у нас и за бъдещето й както на пързалката, така и в личния живот.

Евгения Раданова: "Ще вземем минимум 6 квоти за Ванкувър"

От петък до неделя в София, при отлична организация, се проведе едно от най-значимите спортни събития у нас в последните години - Световната купа по шорттрек. Българите не успяха да вземат медали, но пък уважението, което световните сили в този спорт засвидетелстваха към страната ни и към легендарната Евгения Раданова, казва много. Вчера „Меридиан Мач" разговаря със 7-кратната абсолютна европейска шампионка - 2 пъти златна медалистка от световни първенства в отделните дистанции, за отминалия старт у нас и за бъдещето й както на пързалката, така и в личния живот.

 - Какъв беше отзвукът от проведения в София старт от Световната купа?
- Лично на мен всеки, с когото аз имах възможността да разговарям, ми каза, че е много приятно изненадан от организацията на тази Световна купа. Аз също съм много доволна да чуя тези отзиви, тъй като да се организира този старт, при условията с които разполагаме в България, никак не беше лесно. Радвам се, че се справихме добре. Имахме известни проблеми единствено с медицинските лица, които реагираха може би по-слабо, отколкото сме свикнали по други места. Това мисля че беше единственото, което не беше на необходимото ниво. Всичко останало, лично по моя преценка, от това което съм виждала по другите стартове от Световната купа, беше на много високо ниво.

- През следващия сезон ще сме домакини и на световно първенство, по-лесна ли ще бъде организацията в сравнение с тази година?
- Със сигурност мисля, че ще е малко по-лесно. Защото последното домакинство на България беше през 2003 година, тоест преди шест години. И сега имаше много неща, които трябваше отново да се набавят. Така че поне догодина ще е по-лесно, когато вече ще разполагаме с тях.

- До Олимпиадата остана вече само една година. Как и къде ще се печелят квотите за Ванкувър?
- Ще има само два квалификационни турнира за Ванкувър. Това ще са стартовете от Световната купа, които ще се проведат през октомври и ноември тази година. Това ще са единствените турнири, на които ще могат да се печелят квоти за Олимпийските игри.

- Сега в София те видяхме само на 1000 м, за квоти за олимпиадата ще избереш ли някоя дисциплина, или ще пробваш да стартираш във всички дистанции?
- На олимпийските квалификации ще участвам и на трите дистанции и ще се боря да извоювам правото и за трите индивидуални дисциплини.Ще пробваме да вземем квота и за щафетата. Това ще стане, ако се класираме до осмо място на тези квалификации. За олимпиада се класират само първите осем отбора и участие вземат по 32-ма участници във всяка една дистанция.

-За колко визи за Ванкувър може да се бори националният ни отбор и какви са според теб възможностите?
- По принцип максималният брой квоти, които могат да се спечелят от една страна във всяка една индивидуална дисциплина, е три броя. Убедена съм, че ние ще спечелим минимум по две квоти във всяка една от дистанциите -500, 1000 и 1500 метра. При късмет може да вземем максималните три квоти*в някоя от тези дистанции.

- Според теб какви са шансовете ни за олимпийски медал. Или по-точно какви са шансовете ти да вземеш медал, защото, когато се говори за олимпиада и отличия, надеждите са свързани именно с теб?
- Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. В последните години шорттрекът се промени изключително много, а със сигурност на олимпийските игри всички ще са подготвени отлично, така че няма да е лесно.

- Само след три седмици предстои световно първенство. Освен теб колко още българи ще участват на него?
- Това ще определи последният старт от Световната купа, тъй като там ще се определят крайните класирания и в индивидуално, и в щафетата, и ще видим колко точно българи ще участват и при мъжете, и при жените.

- Как ще се подготвяте за мондиала в Австрия?
- След седмица предстои стартът за СК в Дрезден, той ще е и последният за този сезон, а после ще остана още две седмици на лагер в Германия. След това вече ще замина за Виена, където ще имам още няколко дни за подготовка, вече там на място.

- Преди време казахте, че единственото, което ни отдалечава от конкуренцията в този спорт е подготовката, тъй като у нас условията не са добри. Сега обаче имате лагери в чужбина преди всяко по-голямо състезание, защо не идват и добрите резултати?
- Ами аз се подготвям изключително и само в България и именно заради това е така. Това е едва вторият ми лагер в чужбина и за съжаление това наистина е един от най-големите ни проблеми. Да, вярно е, че вече излизаме и извън България, но подготовката се провежда изцяло у нас. Една или две седмици лагер, някъде навън, не е достатъчно. Не може за това време да се подготвиш на необходимото ниво. За в бъдеще ще търсим варианти, това е единственото, което мога да кажа за момента.

- Мислите ли вече и за бъдещата си кариера след отказване от активния спорт - към треньорската професия ли ще се насочите, или към ръководните органи?
- Все още ми е рано за това, мисля че има време. Обмисляла съм и двата варианта и ги имам в предвид, но не бих искала сега да отговоря на този въпрос.

- Подготвяте се доста често с италианките, те винаги са казвали, че се учат от теб... Имала ли си предложение от други страни да бъдеш треньор там?
- Да, имала съм няколко такива предложения, но още е рано да ги обмислям. Пак казвам - рано ми е все още да гледам сериозно на тази перспектива.

- Един малко по-личен въпрос, водиш ли си статистика на извоюваните медали и къде успяваш да ги събереш всичките?
- Не, мисля че само един ваш колега беше се опитал да ги преброи, но дори и аз самата не мога да кажа в момента колко са (смее се). Иначе са вкъщи всичките, но честно казано нямам такова голямо място и толкова огромна витрина, че да мога да ги изложа, така че са си по кутиите, просто няма как.

- Мислите ли вече и за семейство?
- Да, разбира се. Имам и планове, и желание, но всичко това ще стане след завършване на олимпийския цикъл и игрите във Ванкувър.

Мбапе: Искам да се адаптирам, шофирането не е проблем

Новата звезда на Реал с първо интервю в Мадрид

Илиан Илиев: СТК на БФС се подигра с Черно море

„Нека да мине двубоят с ЦСКА 1948, тогава ще мислим за Апоел“

Борносузов: Готов съм на всичко за мястото си в ЦСКА

Юношата на "армейците" е много щастлив, че се завръща в тима

Шефът на европейския хандбал: Българската федерация е свършила страхотна работа

България ни е нужна, казва Майкъл Видерер

Скаршем: Ще остана, докато върнем ЦСКА на върха

"Най-доброто ми решение е да дойда в отбора", заяви норвежецът

Сираков: Реалността е Левски в Топ 3

Вижте какво каза мажоритарният собственик на "сините"

Шефката на европейския плажен хандбал: Свършихте страхотна работа (ВИДЕО)

Спортът ще бъде демонстрационен в Париж и Варна е важна стъпка за олимпийското му бъдеще

Волейболният селекционер: Трябва да започнем бързо да печелим

„Не бива да се оправдаваме с младостта“, смята Бленджини

Стефка Костадинова: Знаех, че Ярослава ще подобри рекорда ми, животът продължава (ВИДЕО)

Председателят на БОК с първи коментар след подобреният й световен рекорд