Любопитна тенденция! Защо футболистите си режат дупки на чорапите?

Вижте обясненията

Любопитна тенденция! Защо футболистите си режат дупки на чорапите?

Забелязали ли сте тенденцията все по-голям брой професионални футболисти да играят с умишлено изрязани дупки в чорапите си? Обяснение за това съществуват, макар да се оказва, че са доста различни, а и мненията дали да бъде позволено са различни.

Какво мисли Моуриньо?

През февруари 2023 г. Жозе Моуриньо например разкритикува футболистите, които изрязват дупки в чорапите си за мачове чрез неочакван пост в Instagram. Мениджърът на Рома, който е смятан за един от най-великите треньори в историята на футбола, публикува пет черно-бели снимки на неидентифицирани играчи, носещи скъсани чорапи.

Моуриньо, критикувайки футболните законодатели, че не спират тенденцията, написа:

"Красиви чорапи за красивата игра... Одобрен от футболните власти".

Футболисти, които режат дупки в чорапите си

Джуд Белингам, Неймар и други са играли с дупки в чорапите си.

Все повече и повече високопоставени играчи изглежда следват новата тенденция. Полузащитникът на Реал Мадрид и Англия Джуд Белингам е забелязан да играе със скъсани чорапи за страната си, включително по време на Световното първенство в Катар, и докато представлява бившия си клуб Борусия Дортмунд. Международният съотборник на Белингам Букайо Сака също беше забелязан да играе със скъсани чорапи по време на предишното световно първенство.

Бразилската суперзвезда Неймар също е играл с дупки в чорапите си, както и Кайл Уокър от Манчестър Сити. Броят на дупките, изрязани в чорапите, варира от играч до играч. Докато някои избират една или две дупки, други (като Уокър) са играли с множество дупки, изрязани през гърба на чорапите им.

Един от първите футболисти, забелязани да играят със скъсани чорапи, беше английският бек Дани Роуз по време на финалите на Мондиал 2018 в Русия. Тогава гледката на чорапите на Роуз предизвика объркване от футболните фенове в социалните мрежи.

Защо играчите изрязват дупки в чорапите си?

Намалява натиска върху мускулите на прасеца на играчите.  Със сигурност е необичаен външен вид, нали? Но разкъсването на чорапите им преди началото трябва да има ползи - реални или психологически за играчите, нали? Иначе със сигурност нямаше да го направят.

Според Goal, играчите обикновено режат дупки в чорапите си, за да намалят натиска върху мускулите на прасеца, които често са ограничени поради стягането на дрехата. В доклада се казва, че футболистите с изпъкнали мускули на краката намират чорапите за особено ограничаващи, което води до това, че ефективният кръвен поток и кръвообращението се превръщат в проблем, както и дишането. Впоследствие играчите избягват този проблем, като изрязват дупки в чорапите си.

Какво още могат да направят футболистите, ако чорапите им причиняват проблеми? Примерът на Джак Греалиш

Футболистите, които не желаят да играят със скъсани чорапи, може да помислят да тръгнат по маршрута на Джак Греалиш. Звездата от Ман Сити и Англия играе с чорапите си, навити под прасците, въпреки че това очевидно се дължи повече на суеверие, отколкото на нещо друго.

Какво казват правилата на футбола?

На футболистите не е забранено да правят дупки в чорапите! Все още…

Бившият играч на Валенсия Езекиел Гарай веднъж получи нареждане да смени чорапите си, след като съдия от Ла Лига реши, че разкъсаният му чифт не отговаря на спортния дрескод. Но какво всъщност казват законите на играта, когато става въпрос за правилно облекло?

Няма нищо в правилата на Футболната асоциация, което да гласи, че футболистите трябва да носят само чорапи без дупки. Чорапите са изброени сред основното задължително оборудване на всеки играч, заедно с фланелка, гащета, бутонки, кори. Съдията обаче има право да поиска от играч да напусне игралното поле, за да коригира оборудването си, ако има нарушения.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки