Момичето от Словения, което работи за Олимпийските игри и обича България

Париж се превръща в град–спортна арена, разказва Инес Видич

Момичето от Словения, което работи за Олимпийските игри и обича България

Материал на Краси Панов

Словенката Инес Видич е основна фигура в организацията на Европейското първенство по волейбол за мъже, на което България и Варна са съдомакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Тя е ивент мениджър от страна на Европейската федерация и е отговорна всичко, което се случва около игрището да бъде наред.

В момента Инес живее в Париж и участва в подготовката на Олимпийските игри през 2024 г. Там ще бъде главен мениджър на техническата организация за плажния волейбол.

ИНЕС И БЪЛГАРИЯ

Българите се шегуват, че тя вече е почти местна, защото редовна е командирована у нас за големите събития, които приемаме. Беше тук за Олимпийската квалификация през 2019 г., два турнира от Волейболната лига на нациите, а сега и за Евроволей 2023.

„Когато в интервюта ме питат коя е любимата ми държава, винаги казвам България. И това е наистина честен отговор. Защото начинът, по който се отнасят към мен тук и колко лесно работя с всички е нещо, което аз наистина оценявам. Освен колеги, ние станахме добри приятели. Поддържаме контакт през цялата година, дори когато не работим заедно. Посрещната съм много добре, усещам уважение. И аз уважавам това, което прави всеки един в тази организация“, откровена е Инес.

БЪЛГАРИЯ И ИНЕС

Чувствата между България и Инес Видич са взаимни.

„Нашето отношение към всички от Международните федерации, които идват тук е еднакво. С Инес обаче се работи изключително спокойно и не само, защото вече се познаваме добре. Така е от първия момент. Страхотен професионалист, готов винаги да помогне и да доразвие идеите ни. Тя е не е просто човек, който е дошъл тук да контролира работата ни. Тя е част от нашия екип. А ние имаме сериозен опит и самочувствието, че сме отличен екип, който се справя на много високо ниво“, казва директорът на Евроворей 2023 Борис Халачев.

ИСТОРИЯТА НА ИНЕС

Видич е бивша волейболистка.

„Играех на нормално за Словения ниво. Не успях да достигна до националните отбори, защото контузих коляното си много млада. Веднага, след като спрях с волейбола започнах да работя в спортния мениджмънт. В началото на национално ниво, но някак естествено животът ме заведе там, където съм. Така през последните 10 години съм въвлечена във волейбола и плажния волейбол“, разказва Инес.

Словенката създава и собствена компания за спортен мениджмънт, която организира лагери за деца, работи и с националните състезатели на своята страна.

„По-голяма част от моя живот е волейбол и плажен волейбол. Развивам собствената си компания, организирам уъркшопове за деца, в които работят с психолози, треньори, терапевти. Подготвяме ги за тяхната спортна кариера. Разработвам и проекти по Еразъм+“, разказва Инес.

Видич работи за Световната федерация по волейбол, където позицията й е ръководител събития и за Европейската като ивент мениджър. Задълженията по време на състезания за двете длъжности са сходни, само имената са различни. Неин ангажимент е домакините да изпълнят изискванията, които са заложени точка по точка. В такава обстановка обаче е много важно да бъдеш гъвкав, а не просто буквоядец.

ГЪВКАВАТА ИНЕС

„Не аз върша работата. Помагам на организаторите да задоволят изискванията на Международната федерация. Смятам, че едно от предимствата, които имам като ивент мениджър е, че съм играла волейбол. Заемала съм различни позиции на национално и международно ниво. Започнала съм като обикновен секретар и съм преминала през всички възможни постове. И смея да твърдя, че съм запозната с почти всичко, което може да се случи. Така, когато работя като ивент мениджър, аз не мисля само като такъв. Мисля и като организатор. Не гледам само какво е написано в правилата, а търся най-добрия компромис за двете страни. Защото това е отборна работа. Да са спазени правилата, но организаторът да остави своя отпечатък. В крайна сметка за това домакинът е взел състезанието“, казва Видич.

ИНЕС И ПАРИЖ 2024

Олимпийските игри в Париж вече чукат на вратата и във Френската столица тече трескава подготовка.

„За двата месеца, откакто съм в организацията научих толкова много. Аз добре познавам случващото се във волейбола. Но Олимпийските игри са нещо коренно различно. Трябва се свършат толкова много неща, за които дори не си се замислял. Цял Париж се превръща в огромна спорна арена. Обикновено, когато отидеш в един град виждаш дървета, коли, трева. Но сега ние мислим как да ги пазим, ще има промяна в движението, реновира се инфраструктурата, строят се нови съоръжения. Мисли се как невероятните забележителности на града да бъдат вплетени в Олимпийските игри. Страхотно е да наблюдаваш и участваш в тези дейности. Промяната в Париж вече се усеща и то много. Целият град е в ремонт. Местните се изнервят, но мисля, че няма да остане нито едно недокоснато място. Освен всичко вече има и много брандинг“, разказва Видич.

ИНЕС И БЪЛГАРСКИТЕ ФЕНОВЕ

Връщам я отново в България с молба за послание към българските фенове.

„Винаги съм много щастлива, когато видя как българските фенове изпълват залата. В София имах специален момент с едно много малко дете, мисля, че беше на 4 годинки. То се влюби в мен. Идваше на мачовете с дядо си, винаги сядаше до мен и крещеше „Българи Юнаци“, прегръщаше ме. Това са моменти, които няма да забравя. Начинът по който феновете подкрепят отбора е невероятен. Подкрепят и организаторите, защото купуват билети и почти винаги пълнят залата, когато играе България. Това не е нещо, което виждаш навсякъде. Бих им казала: Бъдете до отбора. Защото имате добър отбор и работеща федерация. Продължавайте заедно с добрата работа“, завършва Инес и заявява, че се надява поне един от двата й отбора в заплетената варненска група В – Словения и България, да стигнат до финалната четворка на Евроволей 2023 в Рим.

Дойде ли време за пробив в Европа без ЦСКА и Левски

Нашите отбори имат шансове за успех

Идват ли по-добри дни за българското съдийство

Родните рефери очакват старта на сезона

Стоичков: Времето лекува, не е трудно да кажеш "извинявай"

Камата застана рамо до рамо с Борислав Михайлов при учредяването на фондация "Национали 94"

Защо в ЦСКА са свалили гарда

Вижте ексклузивен коментар за "армейците"

Селекцията на Левски - остана едно парче от пъзела

"Сините" работят по привличането на централен защитник

Три причини Англия да спечели Евро 2024

"Трите лъва" бяха фаворит още преди началото на турнира

Новият вратар на Левски - абониран към провала

Маркович на три пъти е изпадал, има и титла, но без игра

Първите промени на Генчев в Левски

"Сините" вече играят с нова схема, Марин Петков също ще носи лентата

Възможна ли е мисията „Апоел Беер Шева“ за Черно море

Илиан Илиев и "моряците" продължават да мечтаят