Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Българите щанги са се доказали през годините като феномен не само в нашия, но и в световния спорт! Свикнали сме периодично родни състезатели да гърмят с допинг. Често това са цели отбори, вадят ни от Олимпийски игри или изобщо не ни допускат до участие в тях заради употреба на забранени вещества.

През последните месеци обаче хората в щангите достигат нови висоти. Първо седмици преди отминалото в София Европейско първенство се заформи корупционен скандал, в който тогавашния президентът на федерацията Ариф Маджид обвини старши треньора Иван Иванов и сина му със същото име и служител в Министерството на младежта и спорта във взимане на подкуп. Последният бе заловен с 62 000 лв. белязани пари, а в показанията на Маджид изплува и името на заместник-министър Даниела Дашева.

По корупционната се появяват нови нюанси, но тя все още продължава, като междувременно Иван Иванов-старши и част от Управителния съвет на БФВТ контрираха Маджид, че е харчил пари от сметката на федерацията за собствени нужди и подадоха сигнал до прокуратурата.

СКАНДАЛНИЯТ НОВ-СТАР ПРЕЗИДЕНТ

Обтегнатите отношения във вдигането на тежести доведоха до Общо събрание за избор на нов президент. И тук вече щангистите превъртяха играта! Като върнаха на поста скандалния бургаски бизнесмен Антон Коджабашев. Същият, който се изявяваше като съветник на проваления спортен министър Радостин Василев-Руди Гела и за когото Bulgaria-News разкри, че е получил от него по консултантски договори общо 39 000 лв. държавна пара. Така да помага на спорта всеки може…

Същият, който при предишния си престой начело на спорта го загроби след мощен допинг скандал 42 дни преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., когато целият ни национален отбор бе хванат с архаичното вещество метадианон (анаболен стероид).

И от позицията на времето този скандал не е изненадващ. Защото самият Коджабашев е заявявал дори пред министри, че в този спорт „без царевица не може“.

През 2008 г. отборът ни е спрян от участие в Китайската столица, Георги Марков и Алан Цагаев са с отнети правата до живот заради повторно нарушение, а със спрени състезателни права за по 4 години са Величко Чолаков, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Ивайло Филев, Иван Марков, Иван Стоицов, Гергана Кирилова, Милка Манева и Донка Минчева. 

И за да е по-интересно заради гаф с Алан Цагаев може да бъдем спрени от участие и на Олимпийските игри в Париж, където чакаме титла от Карлос Насар. Наказаният до живот да не се занимава със спорта бивш щангист е бил забелязан в залата около старши треньора Иван Иванов и отбора ни, което е довело до жалба от други федерации, като най-тежката възможна санкция е именно да ни извадят от Игрите.  

ГЛОБАТА ОТ 2008 г.

През 2008 г. Международната федерация ни наложи глоба в размер на 465 000 долара! Ако не я платим, щангите горят от международния подиум за 4 години.

„Водим разговори с Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), ако може държавата да помогне за тази сума, защото федерацията не разполага с тези средства и не би могла да се справи, чакам техния отговор всеки момент”, казва тогава Коджабашев пред Novsport.com.

И държавата откликва! Въпросните средства са преведени като част от договора по програмата за Олимпийска подготовка за 2009 г. Проблемът обаче е, че по тази програма няма как да се дават средства за заплащане на глоби! Респективно няма как да бъдат отчетени. Така през 2010 г. Министерството на физическото възпитание и спорта, наследник на ДАМС, и Българската федерация  по вдигане на тежести сключват договор за разсрочено връщане на сумата. Едва ли е изненадващ фактът, че федерацията не изпълнява споразумението. Следва двугодишна драма, която приключва с отнемане на спортния лиценз на федерацията с президент Антон Коджабашев.

ДЕЛАТА

През 2013 г. федерацията е осъдена да върне на държавата по договор за Олимпийска подготовка от 29.04.2009 г. 545 450 лв и 149 710 лв.

„Съдът намира, че признанието съответства на действителното положение. Събраните чрез заключението доказателства обосноват този извод. Без значение за него е верността на твърденията на ответника, че част от средствата той разходва за погасяване на глоба, наложена от Международната федерация по вдигане на тежести. Не такова е предназначението, за което финансовите средства са отпуснати от Българската държава“, пише в решението на Софийски градски съд.

Според българското законодателство обаче отговорно е юридическото лице Българска федерация по вдигане на тежести, а не физическото Антон Коджабашев. Така парите никога не се връщат на държавата.

По същото време федерацията по вдигане на тежести губи и дело за некачествено извършени или неизвършени ремонтни дейности на залата в „Дианабад“. По договор от 2004 г. за подобряване материално-техническата база са преведени 1 160 000 лв., от които обаче трябва се върнат 322 580 лв. Впоследствие залата бе изцяло ремонтирана през 2012 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов, като се използва и до днес.

НОВА ФЕДЕРАЦИЯ, НОВ ДОПИНГ СКАНДАЛ

След отнемането на лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести започват тежки битки кой да овладее спорта. Напълно в духа на щангите, лагерите се менят постоянно, довчерашни приятели стават люти врагове, след което отново се сдобряват в името на властта. Появяват се няколко федерации и в крайна сметка лиценз получава тази, на която начело е Неделчо Колев.

Неговото управление обаче също е белязано от тежък допинг скандал, като през 2015 г. целият ни национален отбор дава положителни проби. Отново сме наказани и отново пропускаме Олимпийски игри – този път в Рио де Жанейро 2016.

И държавата отново помага, този път легално като намира частен спонсор и се сключва рекламен договор с Българския спортен тотализатор.

ЗАТВОРЕНИЯТ КРЪГ

Сега, 16 години след като почти уби спорта, в който стана трикратен световен и европейски шампион, Антон Коджабашев отново го оглавява. И този път може да го довърши.

Хората от щангите не искат да си научат урока и периодично гълтат една и съща замърсена хранителна добавка. Както обича да казва самият Коджабашев: „без царевица не може.“ Но нашият „зоб“ все е архаичен и води до скандали и страдания…

ДОПИНГ СКАНДАЛИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ЩАНГИ

Освен медали, България има пищен букет от допинг скандали!

На български щангисти са отнети седем медала (4 златни, 2 сребърни и 1 бронзов) от Олимпийски игри заради допинг. Седмина пък не са се качили на подиума заради оттегляне на целия отбор.

Скандалите през годините са неизброими – Олимпийските игри в Монреал 1976, Сеул 1988, Сидни 2000, Атина 2004, Световното първенство във Ванкувър през 2003. Преди Игрите в Пекин през 2008 г. и Рио де Жанейро 2016  гръмнахме с цели отбори, поради което нямахме представители на тези два олимпийски турнира! Между тях в Лондон изпратихме Иван Марков и Милка Манева, която 4 години по-късно взе сребро заради положителни проби на три от съперничките й. Премията, която тя и треньорският щаб трябваше да получат се увеличава драстично, което доведе до сериозни скандали между личната й треньорка Кристиана Колева и ръководството на федерацията, оглавявана тогава от Неделчо Колев.

Очакваме продължение…


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки