Тези не разбират нищо от спорт!

Димитър Илиев и Асен Василев с популистка, но неработеща програма

Тези не разбират нищо от спорт!

Скандална наредба спира ремонтите на спортни бази

В настоящия състав на Министерски съвет няма нито един министър, който да разбира от спорт! Ама нито един, начело с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

NOVSPORT.COM вече обясни защо т.нар. нова „Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти“ е безумна, неработеща и само ще спре ремонтите на спортните съоръжения, тъй като по нея се изисква 50% съфинансиране. И това не е единственият й проблем.

Днес обаче до Илиев се изправи министърът на финансите Асен Василев, които предизборно опита да обяви, че ще раздават милиони и милиарди. Но в бъдеще време, ако програмата сработела. А тя няма да сработи, защото е пълна с недомислици и откровено противоречащи на закона точки.

„Крайно време е спортът да се финансира не по симпатии, а по правила“, изцепи се несъбличалият се по спортен екип финансов министър.

Очевидно някой беше забравил да му каже, че още от зората на демокрацията съществуват програми с ясни критерии за финансиране на проекти за спортна инфраструктура – функция от работата и успехите на дадените клубове и федерации. Различните министри имаха своите виждания какви точно да са критериите, но такива програми винаги е имало. И по-добре или по-лошо, са работели.

За разлика от настоящата програма, която е неработеща. В предишния материал вече обърнахме внимание на факта, че клубовете нямат средства за съфинансиране на по-сериозни проекти. Същото важи в голяма степен и за федерациите. Парите на общините пък идват от държавния бюджет, което означава прехвърляне от единия джоб в другия.

На срещата с двамата министри бяха поканени представители на водещите футболни клубове! Футболът със сигурност има нужда от по-голяма държавна подкрепа, защото в момента не получава никаква, но някой трябва да обясни на двамата министри, че няма как да финансират Акционерни дружества. Каквито именно са професионалните футболни клубове. И ако искат да го правят, това може да стане само след редица законови промени. Които обаче биха отворили други вратички, за които те дори не предполагат. А за такива промени не се и чува, защото министрите не знаят, че са задължителни, за да се финансират АД-та.

Заговори се отново за направените стадиони по селата. Такива наистина се построиха, но по изработената от Тройната коалиция програма, в която водещ беше бившият коалиционен партньор на Василев и Илиев – БСП. И именно Красен Кралев като спортен министър и ГЕРБ я промениха и спряха този абсурд, като вече се даваха пари за малки многофункционални обекти, а ММС задължително съгласуваше проектите.

Идеята пари да се раздават на база фенска маса е повече от безумна и откровено популистка! Гласове ли ще пазаруват по този начин? А и както споменахме, там където има много фенове, няма законов начин държавата да финансира спортна база.

И всъщност как ще измерим фенската маса на гребането, кану-каяка, борбата, вдигането на тежести, художествената гимнастика, стрелбата и други спортове, които са ни носили успехи? Наясно ли са Василев и Илиев, че има социално значими спортове, които имат основно значение за физическата култура на нацията, каквито са отборните игри? И такива, които са ни носили и ни носят гордост и медали! А те със сигурност не могат да се възползват от безумната програма, изискваща 50% съфинансиране.

Няма от къде да са наясно, защото Димитър Илиев разбира само от автомобилизъм – спорт, чиито специфики са коренно различни в сравнение с всички останали.

Ако искат все пак да помогнат на спорта Василев и Асенов могат да направят нещо просто – да накарат кандидата за кмет на Район "Красно село" от тяхната коалиция ПП-ДБ-СС Николай Веселинов да оттегли безумната си жалба срещу реконструкцията на стадион „Българска армия“ и така да се сбъдне мечтата на милиони цесекари за модерно съоръжение.

Министерството на младежта и спорта в сегашния му вид се лута от тема в тема, мъчейки се да отчете някаква дейност, което не му се получава. Липсва държавна стратегия както за масовия, така и за професионалния спорт.

А по време на кабинетите Борисов в спортна база са вложени над 500 млн. лв. И това което е построено, сегашните многословци не могат да го изметат. Не да го боядисат!

Но ако феновете ще определят държавната политика, защо ни е тогава министерство, а още повече пък министър? Особено настоящия!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки