Американец с най-добро време за сезона на 200 м

Вижте подробности

Американец с най-добро време за сезона на 200 м

Сребърният медалист от Олимпийски игри Кени Бедранек (САЩ) даде най-добро време за годината в дисциплината 200 метра при мъжете на състезанието от лекоатлетическата верига "Диамантена лига" в Доха (Катар). 25-годишният спринтьор от Оклахома спечели бягането с 19.67 секунди. С попътен вятър от 1.7 секунди, което е в рамките на допустимото от правилата, Беднарек си взе удобна преднина и премина през финала с аванс от няколко крачки пред преследвачите, също от отбора на САЩ. Втори остана Кортни Линдзи с 20.01, а трети е Кайри Кинг с 20.21. И тримата американци току-що бяха пристигнали от световните щафети на Бахамските острови, където бяха в отбора-победител на 4x100 заедно с Ноа Лайлс.

"Знаех, че съм подготвен в момента, за да бъда лидер с най-добро време в света. Просто се надявах вятърът да работи с нас, а не против нас. Бързото бягане толкова рано през сезона е добър знак. Но времената нямат значение – основната ми цел тази година е да спечеля олимпийската титла", заяви победителят. Бягайки с лента на главата с надпис "Страх от никого", Беднарек беше в 7-и коридор, но показа, че може да доминира и от тази позиция.

Бразилецът Алисон дош Сантош спечели на 400 метра с препятствия при мъжете с време от 46.86 секунди, давайки сериозно предупреждение към олимпийския шампион Карстен Вархолм (Норвегия). Бразилецът беше поставил предишния рекорд от 47.24 тук преди две години в сезон, когато спечели световната титла с рекорд на шампионата от 46.29. Към края на същата година обаче той беше изваден от пистата от контузия и прекара по-голямата част от сезона в лечение, както и първата половина на 2023-а година. През миналия сезон той даде най-доброто си време от 47.38 и завърши пети на Световното първенство в Будапеща, но беше ясно, че не е в максимална форма.

В Доха от пета пътека той поведе рано, подпомогнат от американеца Си Джей Алън, който беше най-сериозната му конкуренция. И когато излязоха от последния завой и бягането се развърза, Дос Сантос профуча покрай американския атлет и отвори значителна преднина по последната права. Така фаворитът победи с повече от секунда и половина пред Алън (48.39). Французинът Уилфред Хапио остана по-назад на трето място (49.10 секунди).

Световният и олимпийски шампион на копие при мъжете – Неерадж Чопра от Индия този път остана 2-и в дисциплината с резултат от 88.36 метра. Той беше изпреварен от Якуб Вадлейх от Чухия, който метна копието на 88.38 метра.

В спринта на 100 метра при жените британката Дарил Нейта успя да изтръгне победата в последните 15 метра, след като към този момент тя се движеше на трето място. Нейта завърши с време 10.98, изпреварвайки с фото-финиш американките Тамара Дейвис – която водеше в началото, и Селера Барнс. Барнс остана на 3-ото място с време от 11.02.

Вятърът едновременно помагаше и пречеше в скока на дължина при мъжете. Бронзовият медалист от Световното първенство в зала Кери Маклауд направи победен скок от 8.52 м при четвъртия си опит – най-доброто му постижение в кариерата му при всякакви условия – но попътният вятър от 5.2 м/сек означаваше, че това няма да се брои за лично постижение или рекорд на турнира. Въпреки това, ямаецът може да се гордее, че е завърши с  победа над световния и олимпийски шампион Милтиадис Тентоглу, който приключи вечерта с най-доброто за сезона при вятър от 8,36 м (1.9 м/с), което направи в последния си опит.

Световният шампион в хвърлянето на диск при мъжете Кристиан Чех (Словения) се опита да се адаптира към условията в своя сектор, но чак в последния опит направи 70.48 метра за победата. Това е с 41 сантиметра под личното му постижение. Той стартира с 65.51 метра при първия опит и дълго изоставаше от Мат Дени (Австралия), който остана на 2-ата позиция с 69.02 метра.

Във финалното състезание за вечерта шампионът от Африканските игри Самюел Фирвеу от Етиопия се вкопчи в ожесточен спринт със световния бронзов медалист Ейбрахам Кибиуот (Кения). В заключителните етапи на 3000 метра стипълчейз за мъже етиопецът показа повече воля и издлъжливост и изтръгна победата с най-добро лично време от 8:07.25 минути срещу 8:07.38 за кениеца, останал на 2-о място.

Веригата "Диамантена лига" продължава на 19-и май в Рабат (Мароко), което е четвърти кръг от 15 подредени в календара на световната атлетика тази година. Финалът на сезона е през септември в Брюксел, като преди това лекоатлетите ще са ангажирани с Олимпийските игри в Париж от 26-и юли до 11-и август.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки