Към европейско злато с бебе на ръце

Ана Пелетейро-Компаоре преследва рекорди с нова фамилия и силна мотивация

Към европейско злато с бебе на ръце

Ана Пелетейро-Компаоре (Исп) тренира с бебе на ръце, устремена към първа голяма титла на открито в леката атлетика. Навършилата през декември годинка Луа вдъхновява Ана да се завърне към най-добрата си спортна форма. И тя вече го направи.

Пелетейро-Компаоре стигна „през задната врата“ до участие в тройния скок на световното първенство в зала в Глазгоу през миналия месец. Завърнала се след майчинство тя не беше сред фаворитките, но атлетката се приземи за национален рекорд на Испания в зала от 14.75 м и се окичи с бронзовия медал. Всъщност, в Глазгоу Ана записа втория си по сила скок в кариерата си само 14 месеца след раждането на дъщеря си. Тя е постигала по-добро постижение само на Олимпийските игри в Токио, с които спечели бронза – 14.87 м – национален рекорд на Испания на открито.  

„Този успех е голяма емоция за мен, защото се борих много, за да се завърна след бременността, каза Пелетейро-Компаоре след третото си място в Глазгоу. – Този бронзов медал е резултат от много усилия. Само аз и моят треньор знаем колко усилено тренирах и колко се борих, за да дойда тук в добра форма. А ме пенсионираха още преди 14 месеца, а дори и преди 20 месеца. Всичко това е невероятно, но само една стъпка към моята голяма цел – Олимпийските игри в Париж.“

Атлетката признава, че е получила и сериозна подкрепа от Испанската федерация по лека атлетика, която е била решаваща за нейното пътуване към завръщането.

„Имам помощта на федерацията от началото. Те ме подкрепиха от момента, в който обявих, че съм бременна, защото знаеха, че моята цел е да участвам на Игрите в Париж във възможно най-добрата си форма. Разбира се, до мен бяха и семейството ми, моят треньор, моят съпруг. Треньорът ми разбира отлично, че понякога идвам на тренировка уморена заради лоша нощ на бебето ми или заради това, че тя е болна.“

Изминалият зимен сезон беше първият, който Пелетейро-Компаоре гордо се състезава с новото си двойно име. Тя се омъжи за колегата си - европейския шампион на троен скок за 2014 г. Бенджамин Компаоре (Фр), през септември миналата година. А пък треньорът й не е случаен – Иван Педросо (Куба), четирикратният световен шампион в скока на дължина. Кубинецът е наставник и на световната рекордьорка в тройния скок Юлимар Рохас (Вен).

„Хората винаги казват, че се връщаш по-силен след бременността. Не знам дали е вярно, но се радвам, че съм по-силна, защото мога да спечеля още един медал на Олимпиадата“, сподели още Ана.

Преди Игрите в Париж обаче има европейското първенство в Рим и тя ще бъде една от фаворитките за златото.

„Предстои европейското първенство в Рим и аз искам злато“, твърда е Пелетейро-Компаоре.

Ако тя наистина се изкачи на върха на подиума в италианската столица, това ще бъде първата й голяма титла на открито, въпреки че спечели европейската корона на закрито през 2019 г., също в Глазгоу.

Пелетейро-Компаоре вече има шест медала от големи шампионати. Деветнадесет европейски състезателки на троен скок са преминали над 15 метра в кариерата си и Пелетейро-Компаоре може да бъде 20-ата в най-близко бъдеще. А и може да й се наложи да надскочи тази кота, за да се пребори за преследваните медали тази година. „Защото лятото ще е съвсем различно, хората ще тренират много, всичко може да се случи, така че трябва да продължа, реалист е испанката. - За да достигна 15 метра, трябва да направя още една крачка в подготовката си. Още не съм там, но Иван ми казва „Да, можеш го“. Но мисля, че имам нужда от още малко работа.“

ОБЗОР: Кенийка с нов световен рекорд в бягането на 10 километра

На 100 метра Ша'Кари Ричардсън от САЩ спечели убедително

Най-добро време за сезона на 800 м

Вижте подробности

Саръбоюков със сребро в скока на дължина в Австрия

Следващият старт на българина е на Балканския шампионат по лека атлетика в Измир

В Плевен: Над 800 участници в Маратона на приятелството

Те са от над 17 националности

Тихомир Иванов покри норматив за Европейското първенство

29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията

Ружди Ружди с пета световна титла

Вижте подробности

Зам.-министър Стоян Андонов награди шампиони на лекоатлетически турнир „Нови звезди“

Вижте подробности

Алекс Начева се завърна с победа в тройния скок

Вижте подробности

ОБЗОР: Кенийски победи на Маратон Варна, българите с бронз

Емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки