Обявиха шестима атлети за №1 в света

Вижте подробности

Обявиха шестима атлети за №1 в света

Шестима атлети бяха обявени за №1 в света за 2023 г.

При жените Фейт Кипйегон (Кен) беше отличена за победител сред състезаващите се на писта (бегови дисциплини), Юлимар Рохас (Вен) - за №1 сред състезаващите се в секторните дисциплини (сокове и хвърляния), а Тигист Асефа (Ет) - за лидер в дистанциите, провеждащи се извън стадиона. При мъжете Ноа Лайлс (САЩ) е отличникът сред атлетите в беговите дисциплини на писта, Мондо Дуплантис (Шв) – в секторните дисциплини, а Келвин Киптум (Кен) – в дисциплините извън стадиона.

Кипйегон подобри няколко световни рекорда през изминаващата година - на 1500 м (3:49.11 мин), на 5000 м (14:05.20 мин), 1 миля (4:07.64 мин). Кенийката спечели и титлите на 1500 и 5000 м на първенството на планетата. Рохас триумфира в тройния скок на световното първенство с последен опит. Асефа спечели маратона на Берлин през септември с постижение №1 за всички времена – 2.11:53 часа.

Лайлс се превърна в новото рекламно лице на леката атлетика, след като спечели спринтовите дисциплини на световното първенство – на 100, 200 м и с щафетата на САЩ на 4 по 100 м. Киптум прати в историята световния рекорд в маратона при мъжете, след като бяга 2:00:35 часа в Чикаго през октомври. Арманд Дуплантис спечели световната титла в овчарския скок, а освен това подобри и световния рекорд с 6.23 м.

Изгряващите звезди тази година са от Кения: бронзовата медалистка на 3000 метра стипълчейз от световното първенство Фейт Черотич и планетарния вицешампион на 800 метра Емануел Уаньони.

За първи път от Световната атлетика допускат за отличията толкова много състезатели. До миналата година бяха отличавани по един мъж и една жена за №1. Адаптирането на отличията, присъдени сега, следва отзивите, получени по време на процеса на гласуване, информираха от Световната федерация. 2023 г. беше наситена с много сензационни постижения – включително невероятните 23 световни рекорда. При събирането на гласовете спортисти, фенове и членове на семейството на Световната атлетика са изразили мнения, че е невероятно трудно да се ограничи гласуването само до един спортист поради различните дисциплини и спецификите им. В резултат на това за 2023 г. наградите Спортист №1 в света на годината са разделени в три категории.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки