ОБЗОР: Кенийски победи на Маратон Варна, българите с бронз

Емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник

ОБЗОР: Кенийски победи на Маратон Варна, българите с бронз

Кенийски атлети триумфираха на Маратон Варна. Шадрак Кимайо при мъжете и Шейла Чебет при жените грабнаха златото, като изпревариха на финала свои сънародници. От българите най-бързи бяха Николай Кауфман и Маринела Нинева, заслужили бронзовите медали.

Деветото издание на Маратон Варна постави рекорд по броя на участниците.

Със стартиралите на кратката дистанция, общо близо 1200 бягаха по улиците и булевардите на морската столица, атлетите в състезателните дистанции бяха 998, с което затвърдиха тенденцията за все по-голяма популярност и интерес към емблематичното за града събитие.

Старт на Маратона дадоха Благомир Коцев – кмет на Варна, Красен Кралев – зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание, Кристиан Димитров – директор Дирекция „Спорт“ към Община Варна, Бончо Бонев - председател на СК „Черно море Атлетик", Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и Десислава Календжиева от Организационния комитет. По-късно всички те поздравиха призьорите и връчиха наградите на най-добрите. Община Варна изненада приятно хилядите участници и десетките хиляди зрители с фонтаните на шадравана на площад „Независимост“, което правеше картината на старт-финала още по-празнична и феерична.

Големият шампион на Маратон Варна при мъжете тази година е Шадрак Кимайо от Кения, който грабна победата с 2.24:02 ч. Среброто бе за Кенеди Кипкемой Роно, финиширал 18 секунди по-късно, след като не удържа на финалната атака на своя сънародник. Трети остана Николай Кауфман с 2.38:12 ч. При жените триумфира 27-годишнита кенийка Шейла Чебет. Два месеца след като победи на маратона в Сплит, тя спечели и варненския с 2.40:37 ч. Очакваният дуел с нейната сънародничка Рут Мбата Нанди се потвърди, но Рут отпадна в края и финишира втора с 2.45:16 ч. Трета остана миналогодишната шампионка на това трасе Маринела Нинева с 2.49:28 ч.

Изключително оспорвано премина състезанието в полумаратона. Мароканецът Мохамед Чаабут и кениецът Бернар Корос бягаха рамо до рамо през цялата дистанция от 21 км. Чаабут пристигна във Варна като шампион от маратона в Айвердо, Португалия преди две седмици, докато Корос има във визитката си световна титла на крос от 2017 г. в смесената кенийска щафета. Финалният спринт отсъди титлата в полза на мароканеца, изпреварил с 9 секунди своя съперник. Чаабут грабна златото с 1.07:50 ч., на минута и половина от личния си рекорд. Бронзът бе за Стоян Владков 1.13:16 ч.

При жените в полумаратона триумфира Валерия Димитрова с 1.33:09 ч. По 10.5-километровата дистанция най-бързи бяха Янислав Тодоров с 34:53 мин и Памела Ени с 38:09 мин. Огромен интерес сред по-младите предизвика най-кратката надпревара „Бягай с Декатлон“ на 2 км, в която се включиха предимно начинаещите и учащи, зарадвани след финала с предоставените от „Изида“ сладоледи.

Най-младият участник по състезателните трасета днес бе 9-годишният Димитър Георгиев, а най-възрастен - 77-годишният Ремзи Нарлъ от Турция – и двамата на 10.5 км. На кратката дистанция имаше участник на 82 години, а три 2-годишни бебета преминаха разстоянието в детски колички.

Георги Гаврилов и Владимир Пановски пък бягаха класическия маратон на 68-годишна възраст.

За втора поредна пролет Маратон Варнаа посрещна участниците с обновено трасе, което бе перфектно подготвено. В последните години организаторите имат за приоритет българското участие, но отново на старт застанаха бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и др.

Парични премии бяха осигурени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси заслужиха и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г. Организацията бе подпомогната от десетки доброволци и хора на реда.

Хиляди варненци и гости на града проследиха многобройните съпътстващи събития, които отново превърнаха зоната на старт-финала в огромна спортна арена. Колоритния празник „Спортувай с Декатлон“, включваше спортни активности чрез демонстративните тренировки по художествена гимнастика с треньори от СКХГ „Черно Море", карате с треньори от СК „Ичи Геки", йога за деца, табата, баскетбол с треньори от БК „Шоутайм", футбол с треньори от ДФК „ Динамо", брейк, балет и др. Всеки включил се в проявата получи талон за участие в томбола с много спортни награди, която бе теглена на място. Училищата с най–активно участие бяха отличени със спортни пособия, осигурени от Декатлон.

Девета поредна година верига маратонска верига „Бягането като начин на живот“ Маратон Варна продължи днес веригата от атлетически състезания в деветата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази пролет веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 31 март, следвана сега от днешното състезание във Варна, а традиционният финал в София е насрочен за 13 октомври.

С основна заслуга за провеждането на Маратон Варна отново бе Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена
традицията с организирането на едно от превърналите се в символ за града събития.

ПРИЗЬОРИТЕ МАРАТОН ВАРНА 2024*:

42.195 км

МЪЖЕ: Шадрак Кимайо (Кен) 2.24:02 ч., Кенеди Кипкемой Роно (Кен) 2.24:20, Николай Кауфман 2.38:12 ч.

ЖЕНИ: Шейла Чебет (Кен) 2.40:35 ч., Рут Мбата Нанди (Кен) 2.45:16, Маринела Нинева  2.49:28 ч.

21 км

МЪЖЕ: Мохамед Чаабут (Мар) 1.07:50 ч., Бернар Корос (Кен) 1.07:59, Стоян Владков 1.13:16 ч.

ЖЕНИ: Валерия Димитрова 1.33:09 ч., Емел Махмуд 1.40:01, Тереза Гемен 1.40:06 ч.

10.5 км

МЪЖЕ: Янислав Тодоров 34:53 мин., Илия Куцаров 35:14, Валентин Вълканов 36:23 мин.

ЖЕНИ: Памела Ени 38:09 мин., Мая Русева 41:57, Кремена Ковачева 44:39 мин.

*Резултатите на всички финиширали, снимки и подробности за маратон Варна ще намерите тук.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки