Пускат специална монета 100 години лека атлетика в България

Вижте подробности

Пускат специална монета 100 години лека атлетика в България

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение от днес сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България", съобщават от централната банка.

През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева. Тиражът й е 5000 броя.

Това е третата възпоменателна монета от общо шест за годината, според програмата на БНБ за отсичане на възпоменателни монети за 2024 г., публикувана на страницата на централната банка в интернет.

На лицето на монетата са изобразени в центъра - емблемата на БНБ с годината "1879" върху лентата, под нея на два реда - номиналната стойност "10 лева", а отдолу годината на емисията "2024", а околовръст горе - надпис "Българска Народна банка".

На гърба на монетата в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото "100", а околовръст надписи горе - "100 години", отдолу - "Лека атлетика в България".

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. "Княз Александър I" 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. "Михаил Тенев"10.

От БНБ обясняват, че всеки клиент ще може да  закупи от касите на централната банка по една монета, независимо дали клиентът я закупува от свое име и за своя сметка, или от името и за сметка на друго лице. За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай, посочват от БНБ. Те напомнят също, че монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден днес новата монета ще бъде предоставена от БНБ на "Инвестбанк" АД, "Първа инвестиционна банка" АД, "Тексим Банк" АД, "Токуда Банк" АД и "Централна кооперативна банка" АД за продажба в техните офиси и клонове. Списък на офисите може да се види тук.

Неймар избра Винисиус за най-грозен съотборник

„Вини, обичам те, повече от всякога“, каза през смях звездата

Кирил Десподов става студент в НСА

Футболист номер 1 на България логично избра специалността "Футбол" към факултета по "Спорт"

Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна имат свой химн

Представят песента „По-добре късно, отколкото никога“ в сряда

Ограбиха къщата на Баджо, удариха легендата с пистолет в главата

По време на мача между Италия и Испания

Алекс Колев си изтри Фейсбук

Нападателят благодари на Крумовград в Инстаграм

Пиян англичанин се хвърли във фонтан (ВИДЕО)

Голям купон във Франкфурт преди мача с Дания

Детето чудо на Испания пише домашни на Евро 2024 (СНИМКА)

Ламин Ямал учи преди мача с Италия

Кулинарна война на Евро 2024

Фен на Англия заспа на стадиона в Гелзенкирхен

Ужас! Мъж вилнее с нож на частно футболно парти в Германия

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки