В света на най-богатите

Ето някои от най-големите спортни турнири с техните огромни наградни фондове

В света на най-богатите

Mалко индустрии са по-доходоносни от спорта. Спортът като маркетингов продукт се превърна в абсолютен гигант в последните десетилетия. През 2023 г. се изчислява, че световният спортен бизнес ще е със стойност от 512,14 милиарда щатски долара.

Водени от зрителския интерес, спортните събития не са просто вълнуващо време с любимите атлети, а огромни бизнес събития с буквално милиарди долари зад тях.

А спортът е още по-завладяващ, когато има нещо историческо. Когато една сюжетна линия намира своя драматичен завършек на световната сцена. Лионел Меси печели световната титла, като извежда Аржентина до победа на последния си Мондиал по футбол; Новак Джокович с неговите рекордни 24-ти турнира от Големия шлем – най-много в историята; или доминацията на Макс Верстапен във Формула 1. Турнир с такава стойност означава и много парични знаци зад кулисите. И с възхода на новите спортове – включително електронните, все повече пари отиват за спортисти, картоиграчи и геймъри.

Докато светът се настройва за тези големи спортни събития, приходите скачат - чрез реклами, спонсорски договори. И докато има много пари, които се отделят за организация, ще има и приходи за състезателите.

Всеки спорт и турнир има своята специфика на финансиране. Имайки предвид различието в отборните и индивидуалните спортове, паричните награди също варират драстично. Големите отборни първенства имат огромни наградни фондове, които се присъждат на ръководните органи, като бонусите се филтрират надолу към играчите. От друга страна, индивидуалните победители в спортове като тенис и голф могат да запазят и последния цент от своите печалби.

Ето някои от най-големите спортни турнири с техните огромни наградни фондове:

 

MLB World Series (Бейзбол Мейджър Лийг в САЩ и Канада)

Забавлението на Америка все още може да се похвали със значителни печалби въпреки променливата си популярност извън САЩ и Канада. Турнирът е един от най-старите в Америка и от 1903 г. е увенчал отборите с купа и със сериозни приходи. За отбора победител през 2023 г. се изчислява, че ще бъдат присъдени около 52 милиона долара.

Общ награден фонд: $160 милиона
Награда за победителя: $52 милиона

 

FIFA World Cup (футбол)

Като най-голям международен турнир по футбол, световното първенство изправя един срещу друг най-добрите национални отбори в света с - кулминация финалът. Привличайки около 3,3 милиарда зрители по целия свят, Мондиалът носи грандиозен приход за ФИФА и отличилите се отбори. През 2022 г. Аржентина победи Франция на финала по драматичен начин, не само запечатвайки нова слава за капитана Лионел Меси, но и около 66 милиона долара за Аржентинската футболна асоциация. Повечето от тези пари отиват за местната футболна програма, но играчите и треньорският щаб вероятно са получили голям бонус като награда за усилията си. Това е повече от два пъти повече от парите, присъдени на победителя от 2006 г. Италия.

Общ награден фонд: $658 милиона
Награда за победителя: $66 милиона

 

НБА (баскетбол)

Въпреки световния успех на НБА, отборите в Америка не са финансово подплатени толкова масивно, колкото клубовете в други спортове в Европа. Това обаче не означава, че те не получават нищо. Спечелването на финалите на НБА дава на отбора победител значителен дял от плейофния фонд на НБА, който към последния сезон възлиза на малко над 40 милиона долара. Тази цифра се разпределя между всички отбори след сезона въз основа на представянето. Изчислено е, че тазгодишният шампион Денвър Нъгетс е получил $7,1 милиона.

Общ награден фонд: $40 милиона
Награда за победителя: варира  

 

Tour Championship/FedEx Cup (голф)

Светът на голфа винаги е бил замесен със сериозни пари. Tour Championship е последният турнир от PGA Tour и въпреки че официално не се счита за един от Majors турнирите, той има солиден финансов пакет за заплати. По време на сезона на PGA голфърите трупат точки, за да се състезават във финала, 30-те най-добри се състезават в Tour Championship. Голфърът с най-много точки след мача на Tour Championship (обикновено победителят) печели самата купа на FedEx и значителните $26,9 милиона от общия награден фонд от $112,1 милиона. Но през целия сезон има много други шансове за големи печалби. Турнирът с най-висок награден фонд в тура е Players Championship, където победителят прибира $6,7 милиона.

Общ награден фонд: $112 милиона
Награда за победителя: $27 милиона

 

UEFA Champions League (футбол)

Това е най-големият клубен турнир в света в спорта. Шампионската лига на УЕФА награждава отбора победител със сериозна премия. Спечелването на финала носи на тима приблизително $33 милиона, но почти три пъти повече от това може да бъде спечелено по пътя до крайния мач. Парите се дават на отбори въз основа на победи във фазите на директните елиминации, като максимален награден фонд от около $139 милиона може да бъде постигнат, ако отборът спечели всичките си срещи.

Общ награден фонд: $3.3 милиарда
Награда за победителя: $33 милиона

 

Лига Европа (футбол)

Въпреки че се смята за „втория” по престиж европейски турнир по футбол, Лига Европа на УЕФА все още носи големи финансови облаги за победителите. Следвайки подобна структура на Шампионската лига, носителят на купата на Лига Европа взима най-голяма част от кесията, но може да спечели още милиони по пътя си чрез по-малки успехи.

Общ награден фонд: $766 милиона
Награда за победителя: $25 милиона

 

No-Limit Hold’em World Championship (покер)

Да, покерът не е точно спорт. Но ако видите тези играчи в действие, когато залозите са високи, спокойно може да се сравни с адреналина, който се надига и при шампионат в класически спорт. No-Limit Hold’em World Championship е най-големият турнир в покера и за 2023 г. има огромен награден фонд. Победителят ще прибере 18 милиона долара, като второто място ще осигури половината от тази сума. Като се има предвид, че входът е „скромните“ $10 000, блъфирането докрай със сигурност има своя смисъл.

Общ награден фонд: $140 милиона
Награда за победителя: $18 милиона

 

US Open (тенис)

Като част от четирите специални турнира в един от най-богатите спортове в света, US Open предлага първокласни парични награди. Сметките показват, че последният победител в Откритото първенство на САЩ – Новак Джокович, си е тръгнал от нюйоркския квартал Куинс с малко над $3.9 милиона - $2,9 милиона за крайния успех, както и няколко подредени по пътя към финала печалби.

Общ награден фонд: $65 милиона
Награда за победителя: $3 милиона

 

Открито първенство на Франция (тенис)

Ролан Гарос е домакин на най-добрия турнир по тенис на клей всяка година. Обявявайки началото на европейското лято и един от най-интересните турнири в календара. Откритото първенство на Франция също носи на победителя много тлъста печалба.

Общ награден фонд: $81.7 милиона
Награда за победителя: $3.7 милиона

 

Уимбълдън (тенис)

Държейки трона на най-традиционния от всички големи тенис турнири, блясъкът на Уимбълдън има най-голям награден фонд от всички.

Общ награден фонд: $86 милиона
Награда за победителя: $4.5 милиона

 

Australian Open (тенис)

Откритото първенство на Австралия дава началото на Големия шлем за годината. Последният турнир имаше рекорден награден фонд, което се отрази и на играчите.

Общ награден фонд: $76.5 милиона
Награда за победителя: $2.9 милиона

 

Формула 1 (Моторни спортове)

Формула 1 не присъжда парични награди на състезание, а премира в края на сезона. Крайният награден фонд, който се разпределя от ФИА, се основава на редица различни фактори - това включва представянето на отбора в шампионата на конструкторите, както и броя точки, отбелязани от пилотите на отбора в състезанията; и броя на полпозишъните и най-бързите обиколки, постигнати от даден отбор. Пилотите и техните отбори се състезават за част от много голям пай на стойност около $1,3 милиарда. Интересното е, че Формула 1 използва и „наследствени“ резултати. Миналогодишният шампион Ред Бул получи $253 милиона, което беше по-малко от втория в класирането Ферари, който получи $298 милиона.

Общ награден фонд: $1.3 милиарда
Награда за победителя: варира

 

Gamers8 Tournament (Електронни спортове)

Електронните спортове са най-бързо развиващият се сектор в спортната индустрия. През последните две години наградният фонд на най-добрия турнир почти се утрои. Gamers8 за 2022 г. имаше награден фонд от $22,4 милиона, а тази – 67.2 милиона. Това е най-богатото състезание в сектора на Esports. За разлика от други турнири като The International 12, който се състезава само в една игра, DOTA 2, Gamers8 привлича състезатели в игри като PUBG Mobile, Rainbow Six Siege, Fortnite, Dota 2 и Rocket League.

Общ награден фонд: $67.2 милиона
Награда за победителя: непотвърден

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки