Българин сред претендентите във Формула 1

Ето и подробностите

Българин сред претендентите във Формула 1

Официалният сайт на Формула 1 направи селекция на най-прогресиращи млади таланти, които имат шанс да станат част от най-престижната автомобилна надпревара, тази във Формула 1. И в подбора намери място и българският пилот Никола Цолов. Българинът доминира испанската Формула 4 през 2022 година и то в първия си сезон като спечели 13 победи в 21 старта и 15 пъти стартира от полпозишън.

Авторите на селекцията не посочват  точните критерии, по които са подбрани състезателите, но те са подредени по възраст и по това колко близко до Формула 1 е шампионатът, в който се състезават или ще се състезават през новия сезон. Така че е логично списъкът да започва с пилоти от Формула 2, при това вече натрупали опит зад гърба си като Аюми Иваса (22 години) и Енцо Фитипалди (21 години).
Никола Цолов е представен втори в групата на 16-годишните, като е посочен и прякорът му „Българския лъв” и са изброени по-важните му успехи от картинга насам: 7-о място в световния шампионат на CIK-ФИА, това, че работи с агенцията на Фернандо Алонсо А14 Мениджмънт и доминацията в испанската Формула 4 през изминалия сезон.

 

Другият 16-годишен пилот в селекцията е италианецът Андреа Кими Антонели, който част от програмата за млади пилоти на Мерцедес и има зад гърба си две световни титли в картинга, а през 2022 спечели титлите във Формула 4 в Германия и Италия.

Сред 20-те пилоти попадат и някои от бъдещите преки съперници на Никола във Формула 3. Тук са Франко Колапинто, 19 години, който е от академията на Уилямс. Оттам идва и 17-годишният Зак О’Съливан, който също ще кара за втора година във Формула 3. Във Ф3 влиза и европейският шампионат във Формула Regional Дино Беганович (19 години). Тук са и вицешампионът във Формула Regional Габриеле Мини (17 години), както и синът на Хуан Пабло Монтоя – Себастиан, който също е на 17 години и през 2022 се състезава в Япония.

През 2023 година Цолов ще се състезава във Формула 3 като част от френския отбор "ART Grand Pri"x, чийто пилот Виктор Мартенс спечели титлата през изминалия сезон.

„За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Суперщастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие.”