Ферари заплаши да прекрати участието си във Формула 1

Представители на Ферари заявиха, че управата на отбора ще преразгледа плановете си за участие във Формула 1, ако бъдат ратифицирани плановете на FIA за въвеждане използването на стандартизирани двигатели от началото на сезон 2010.

Представители на Ферари заявиха, че управата на отбора ще преразгледа плановете си за участие във Формула 1, ако бъдат ратифицирани плановете на FIA за въвеждане използването на стандартизирани двигатели от началото на сезон 2010.
По-рано този месец Международната автомобилна федерация (FIA) обяви проектните си планове за намаляване разходите в спорта, на фона на световната финансова криза.
Въпреки одобрителното си отношение към идеята за регулиране на финансите, от Ферари съобщават, че са твърдо против плановете за стандартизирани двигателни системи, поради факта, че идеята се възпротивява на цялостната концепция на Формула 1.
В официално изявление към медиите управителният съвет на Ферари изрази пълната си подкрепа за намаляване на разходността в спорта, но изявява силната си резервираност относно принципното използване на двигатели построени по общи, за всички отбори, спецификации. „Управителният съвет запазва правото си, наравно с партньорите на компанията, да преразгледа участието си в тази дисциплина. Управата смята, че подобен ход ще наруши цялостните принципи на спорта, принципи имплементиращи конкуренцията и развитието в технологично отношение”, съобщава изявлението.
По-рано този месец FIA отправи конкурсно предложение за външни разработчици на двигателни и трансмисионни системи, които ще се използват от всички отбори във Формула 1 за сезони 2010, 2011 и 2012. Организацията аргументира решението си с текущия финансов климат и неспособността на голяма част от отборите да поддържат текущото ниво на разходи.
Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун, въпреки недоволството от страна на Ферари, изяви подкрепата си относно намеренията на FIA и отхвърли предположенията за оттегляне на някои от отборите производители в надпреварата.
„Целим да създадем равни условия за всички от участниците”, заяви Екълстоун по- рано този месец.
„Не виждам защо отборите ще искат да прекратят участията си, с новите промени те ще спестят голямо количество пари. Те (производителите) ще продължат да разполагат с възможността да демонстрират възможностите си в технологичната част от съревнованието”, допълва Екълстоун.           

Още от Формула 1

Младокът впечатлява в Алфа Таури след като замени Даниел Рикардо

Нидерландецът с триумф и в Япония

Цунадо и Рикиардо остават в отбора и за следващия сезон

Нидерландецът беше безкомпромисен в квалификацията на "Сузука"

Нидерландецът беше недостижим в квалификацията на "Сузука"

Единственият, който е получил разрешение е Андрети Глоубъл

Нидерландецът е без проблеми в Япония този уикенд

Германецът е без отбор през този сезон във Формула 1

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки