Красен Кралев: 2018-а ще бъде годината на България в спорта

През 2018 г. България ще председателства Съвета на Европейския съюз, София е европейска столица на спорта

Красен Кралев: 2018-а ще бъде годината на България в спорта

„2018 г. ще бъде годината на България в спорта“, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на представянето на инициативата „София – европейска столица на спорта 2018“ в НСА „Васил Левски“.

„През 2018 г. България ще председателства Съвета на Европейския съюз, София е европейска столица на спорта, а страната ни ще бъде домакин на няколко големи събития - ATP тенис турнира Sofia Open, Световното първенство по волейбол за мъже, Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по гребане за мъже и жени, имаме добри шансове да спечелим и Световното първенство по бокс за жени. Погледите на милиони от целия свят ще бъдат насочени към нас, а ние имаме какво да покажем по отношение на спорта и спортната инфраструктура“, каза Красен Кралев.

Министерството на младежта и спорта подкрепя Столична община в усилията й да популяризира активния начин на живот и да създаде допълнителни условия за практикуване на спорт за всички в столицата, категоричен бе министър Кралев. Акцентът на инициативата Европейска столица на спорта е върху масовия спорт и съвпада с основния приоритет на ММС. Министър Кралев изрази надежда София да даде добър пример на останалите общини в България с подкрепата си за спорта и спортната инфраструктура. Той посочи, че общината вече е увеличила бюджета си за спорт, спонсорира детско-юношески школи на местни спортни клубове и изгражда нови спортни зали.

„В новия Закон за спорта, който министерството е подготвило, настояваме всяка община да има фиксиран бюджет за спорт, като 70% от него да са предназначени за масов спорт, а 30% - за професионален“, каза министър Кралев.

Министерството ще подкрепи Столична община за София 2018 и с модернизирането на големи спортни обекти на територията на столицата.

„Ремонтът на зала Фестивална трябва да приключи до края на 2016 г. Имаме планове за реконструкция и на стадион „Академик“. Двата обекта имат уникално разположение и могат заедно да формират Национален център по лека атлетика“, уточни той.

Красен Кралев съобщи, че Българската федерация по бокс, е водила разговори с AIBA за включване на български отбор в Световните боксови серии (WSB) от следващата година. Министерството ще подкрепи тази инициатива и домакинствата на срещи от WSB ще бъдат добавени към списъка с големи спортни събития в страната ни през 2018 г. Подробности за участието на български отбор в WSB ще бъдат представени в понеделник (28 март 2016 г).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки