50-годишнен японец продължава да играе професионален футбол

Казуйоши Миура носи екипа на Йокохама

50-годишнен японец продължава да играе професионален футбол

На терена няма стари и млади, а можещи и неможещи. Тази фраза е сред най-устойчивите футболни клишета. През последните десетилетия обаче играта постепенно се превърна в индустрия, а героите се амортизират все по-рано заради убийственото темпо. Истинска рядкост е да видим полеви състезател (вратарите са изключение, разбира се) над 35 години, който остава конкурентен на младите си колеги.

 

Един японец обаче разбива на пух и прах традиционните представи. Вярно е, че той играе във втора дивизия на своята родина. Казуйоши Миура обаче е на 50 години! И все още не мисли за отказване. В последния двубой на "Йокохама" той изпревари самия сър Стенли Матюс в класацията за най-възрастни играчи в професионалния футбол.

 

Миура обаче ще трябва да остане на терена още четири сезона, ако иска да задмине и...Бойко Борисов. През 2013 г. бившият премиер стана №1 в Европа, като взе участие при домакинското равенство (0:0) на "Витоша" Бистрица срещу "Раковски" в мач от 3-ия кръг на "Б" група. По това време Борисов бе на 54 години.

 

Пред Борисов в списъка са само двама състезатели. Мексиканецът Салватор Рейес е на 76, когато облича екипа на "Гуадалахара". Това обаче е в името на рекорда - само за няколко минути в един единствен мач. Бразилецът Педро Рибейро Лима играе до 58-годишна възраст и дори има записан гол в последния си сезон.

 

Любопитното е, че кариерата на Казуйоши започва в...Бразилия. По това време той е на 15 години. Забелязан от местни скаути и занимава за Сао Пауло. Професионалният му дебют е за "Сантос" през 1986 г. След общо 7 сезона в Южна Америка се завръща в родината си и става звезда заради бразилската си техника и ефектното празнуване след гол.

 

Бележи 12 гола за националния отбор по пътя към Мондиал 1998, но тимът не успява да се класира. Миура прекратява международната си кариера през 2000 г. след 89 мача и 55 попадения за Япония.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки