Какво може да ти се случи, ако отидеш на мач в България?

Феновете на Берое изпратиха писмо до медиите във връзка с безредиците по време на мача Берое - Нафтекс, когато 12 привърженици бяха арестувани, след като се опитаха да гръмнат с бомбичка автобуса на Нафтекс след мача между двата отбора. Тогава само късметът спаси играчите вътре и хората около рейса от взрив, който можеше да отнеме много човешки животи.

Какво може да ти се случи, ако отидеш на мач в България?

Феновете на Берое изпратиха писмо до медиите във връзка с безредиците по време на мача Берое - Нафтекс, когато 12 привърженици бяха арестувани, след като се опитаха да гръмнат с бомбичка автобуса на Нафтекс след мача между двата отбора. Тогава само късметът спаси играчите вътре и хората около рейса от взрив, който можеше да отнеме много човешки животи.

Привържениците на Берое и Нафтекс не се обичат открай време. Враждата датир отпреди години, когато отново на мач между двата тима - този път в "А" група, имаше стълкновения по време на двубоя, при които беше взето знаме на бургаския отбор. След срещата на гарата в Стара Загора имаше нови боеве.

Предлагаме ви коментар на Владислав Лазаров от Beroe Online без редакционна намеса и снимки от инцидента в събота, публикувани в сайта на тима. Според феновете на Берое в Стара Загора е имало полицейски произвол. Според тях липсата на компетентност от страна на полицията е причината за грозните сцени.

"Уважаеми колеги,
предоставяме Ви материал, снимки и кадри от полицейския произвол извършен в Стара Загора на 7 март 2009 г. след мача между Берое и Нафтекс. Бихме се радвали ако тези действия на полицията не останат без Вашето внимание. Темата е сериозна и медиите са тези, които трябва да предизвикат обществен дебат за некомпетентността, която показват органите на реда с действията и бездействията си. Едно невинно момче беше глобено 500 лв. и осъдено с лишаване от правото да гледа футбол на живо за 2 години, за да могат полицейските власти в Стара Загора да
си измият ръцете. Десетки престъпници за сметка на това се разхождат безнаказано.

"Органи на реда"
Да отидеш на мач е удоволствие, да победиш прекия съперник - още по-голямо, но както винаги се случва все ще се намери начин някой да ти "осере" постигнатото. След мача между Берое и Нафтекс този "някой" се оказаха така наречените органи на реда, представлявани от местната служба Полиция в Стара Загора. В този материал ще се опитаме да изложим фактите, такива каквито са, и да покажем кой и защо не си свърши работата вчера. Ще се опитаме да обясним и защо за случилото се има само едно определение - полицейски произвол. Beroe Online пита: До кога футболният клуб ще плаща над 2000 лв. на мач за подобна "охрана" и няма ли най-после някой да вземе някакви мерки срещу полицейщината в тази държава, при която хора могат да бъдат съдени само със "свидетелството" на лъжлив полицай?

Да започнем с малко предистория. По инициатива на фенклуба на Берое преди месец бе проведена среща с представители на МВР и служба "Полиция" и футболния клуб. Само преди седмица пък по инициатива на футболния клуб трите страни се срещнаха отново. В сградата на РПУ Стара Загора се осъществи и трета среща, на която бе уточнено всичко за мача конкретно.

Над 200 фенове, членове на агитката, фенклуба и неорганизирани в тези общности привърженици се събраха в центъра на града вчера и направиха общо шествие до стадиона. Въпреки присъствието в групата на част от т.н. "черни овце" за полицията шествието премина културно, без нито една бомба или проблем, без нищо счупено, без нито един нагрубен гражданин.

Вече на стадиона представител на фенклуба на Берое получи разрешение от делегата на срещата от страна на БФС Камен Алексиев от Велико Търново за използване на факли и други пиротехнически изделия за създаване на футболна атмосфера на трибуните. За разрешението бяха информирани представител на футболния клуб, както и висшите началници на охраната от страна на служба "Полиция". След одобрение и от трите страни факлите бяха раздадени на феновете. Въпреки това секунди преди да бъде обявена минутата мълчание в памет на загиналите в жестоката катастрофа четирима старозагорски ученици полицаят-отговорник за сектора на агитката отиде и взе едната факла, провокирайки всички присъстващи още преди началото на мача. Въпреки че на няколко пъти представител на фенклуба го запозна с разрешението на делегата и висшите ми началници той продължи с провокацията си и изнерви всички фенове, много от които не успяха в разправията да разберат и за минутата мълчание. С други думи получи се познатата в България максима, че царят дава, но пъдарят - не.

Въпреки провокацията по време на мача феновете подкрепяха активно любимия си отбор и за разлика от други срещи, когато е имало проблеми, в повечето случаи възникнали заради превишаването на правата на някой от служителите на реда.

Втората случка, която стана достатъчно публично достояние се случи след края на срещата. Във всяка нормална държава, включително в Германия, където принципно на повечето мачове масата фенове пътуват заедно в едно и също метро без да го изпотрошат, преди края на мача диктора обявява по нареждане на охраняващите срещата, че гостите трябва да изчакат 20 или 30 минути и чак тогава ще бъдат пускани от полицията да напуснат сектора си. 

Не и в Стара Загора. Вместо да изчакат веднага след края на мача полицаите позволиха на гостуващите фенове да се качат в автобусите си и ги пуснаха по пътя, по който се изнасяха всички привърженици на отбора домакин в момент на голям наплив от излизащи фенове от агитката и по-възрастни привърженици, останали след края на мача да се порадват на победата с любимия отбор.

Провокирани от присъствието на фенове на Берое привърженици на Нафтекс от единия от двата автобуси счупиха няколко от стъклата на превозното си средство, а един от изключително интелигентните привърженици на отбора гост дори счупи вратата на автобуса "Сетра" само и само да може да бъде хвърлена бомба право в домакинските фенове. И някак неочаквана за полицията се е оказала реакцията на това действие да полетят камъни по посока на автобуса.

Някъде тук стигаме и до поредната проява на полицейски произвол, при който 12 от стоящите наблизо привърженици на Берое са натръшкани по земята и бити и ритани жестоко от така наречени служители на реда, които вместо да се заемат с феновете на Нафтекс, които изпотрошиха собствения си автобус прецениха, че най-разумното в случая е оказването на насилие над хора, които дори не са участвали в офанзивата, а са се оказали на грешното място, по грешното време.

"На 12 години съм. На няколко метра от мен гръмна бомбата от автобуса на Нафтекс", сподели веднага след края на мача уплашен привърженик на Берое, който поне се е разминал с палките и кубинките на "охраняващите" полицаи.

"Бях задържан и удрян от полицаите без да съм направил нищо. При случката един от феновете на Нафтекс слезе от автобуса през счупената врата и ме удари с палка в крака. Обърнах се и побягнах, при което един полицай ме задържа. На път за полицейското управление в патрулката бяхме псувани на майка от шофьора на колата", обяснява друг фен на Берое.

"Лично аз бях на мястото на събитието с един приятел, но от другата страна на улицата и видях отношението на полицаите. По средата на улицата един полицай беше простнал момче, и макар че му беше сложил белезници, продължаваше да стои върху него, с коляно забито в бъбреците, отнасяше се с него като към прасе, което ще заколи", ни пише трети привърженик на "зелените".

И някъде по същото време от пресцентъра на Областна дирекция Полиция обявяват пред Дарик радио: "12-те младежи не са арестувани, а просто са откарани в районното поделение на МВР, за да дадат показания, тъй като са били най-близо до инцидента." Beroe Online получи видеоматериал от анонимен привърженик на тима от въпросното "просто откараване".

Дали някой от представителите на ОДП ще понесе отговорност за това изказване? Защото прибирането с белезници, налагането с палки и оставянето да лежат на земята над 10 минути определено прилича на арест, а не на "просто откарване". Видяха го 100-те привърженици на Берое, които се събраха пред РПУ Стара Загора, видяха го и представителите на футболния клуб от управителния му съвет - изпълнителният директор Геньо Петров, председателят на УС в оставка Дамян Георгиев и спортно-техническият директор Петко Петков. Тримата останаха пред полицейското управление до 21:30 часа, когато бе освободен и последният фен на Берое. Този, който не беше задържан, но излезе от РПУ с призовка и днес бе осъден с глоба от 500 лв. и лишаване от правото на посещение на спортни мероприятия за 2 години.

Всъщност тази история е и една от най-грозните за отминалия ден. Още около 19:30 часа този привърженик на Берое бе освободен от РПУ. Когато излезе навън той разговаря с Дамян Георгиев, Петко Петков и Геньо Петров, които го посъветваха да си извади медицинско удостоверение, в което лекарите щяха да установят, че е бил налаган с палки и заради това има оттоци на главата. "Момчето дойде да говори с мен и бе повикано от полицай да влезе отново под предтекст, че си е забравило шапката вътре. Видяхме го чак в 21:30 когато го освободиха. Бяха му дали призовка", обяснява привърженик на Берое свидетел на случката. "Мога да гарантирам, че наказаното момче, не е мятало камъни. Него го събориха на земята доста далеч от автобуса. Дори не го познавах преди случката, виждал съм го в сектора, но не се движи с нас", обясни пред репортер на сайта един от най-крайните фенове на отбора. "Главата му беше подута от ударите с палката докато го събаряха на земята и му слагаха белезниците. На главата му има една ябълка цицина", обяснява друг фен.

Въпреки това в Районния съд е думата на момчето срещу тази на полицай. Въпреки, че отказва да се признае за виновен и без доказателства съдията решава, че трябва да бъде наказан за това, че е бил на грешното място, по грешното време и вероятно за това, че е бил жестоко пребит от служителя на реда, който свидетелства срещу него с глоба и лишаване от правото да гледа любимия си отбор. Питаме до кога без доказателсва, без провинение невинни хора ще отнасят наказания заради глупавите и необмислени действия на ОДП Стара Загора? Защо е нужно да се стига до съдебни зали, когато всичко това можеше да бъде предотвратено с едно изчакване от 20-30 минути? Кой дава правото на полицаите да се отнасят с гражданите като с животни и защо след като не са арестували момчетата са ги псували, обиждали и налагали сякаш са тежки престъпници? До кога футболните фенове ще са най-големия проблем на полицията и защо вместо да намерят убийците и да си вършат работата служителите на реда трябва да отчитат дейност и да трупат точки на гърба на напълно невинни хора.

Многократно от фенклуба е заявавано, че полицаите, провокиращи привържениците и правещи проблеми са едни и същи. Въпреки това те продължават да бъдат назначавани. Защо от ОДП не си зададат въпроса защо с едни има проблеми, а с други не? И защо футболният клуб продължава да плаща по над 2000 лв. на мач? 

 

снимки: Пресцентър на МВР

И като сме започнали въпросите нека да зададем няколко от тях: Как този арсенал (вж. снимките горе) бе задържан от автобуса на Нафтекс и защо с
тях не пътува полицай от Бургас, въпреки че екскурзията е организирана от над месец. На всички организирани посещения от мачове от Стара Загора присъстват поне по двама служители на ОДП Стара Загора, които претърсват феновете при качването им в автобуса, поддържат връзка с колегите си от съответния град и помагат при организацията на ескорта. Кой е преценил, че при този "рисков" мач това не е нужно? Щеше ли да се стигне за провокация, ако събраните предмети бяха задържани още при качването в автобуса в Бургас? На срещата в петък представители на фенклуба на Берое сътрудничеха на полицията като казаха как ще пътуват феновете на Нафтекс от къде тръгват и кога. Някой обърна ли внимание на тези думи? След като в "сайтове" полицията беше "засякла", че се готви масов бой и предупреди клуба за това, как ОДП Стара Загора не влезе в сайта на привържениците на гостуващия тим, в който е публично достъпен начина на пътуване, цената и мястото и часа на тръгване? Кой допусна на стадиона в Стара Загора две бомби, които бяха гръмнати преди мача и по време на срещата? Кой ще поеме отговорност за това, че автобусите бяха пуснати в най-голямата навалица? Кой си изми ръцете и си оправда наложеното насилие с присъда за едно 18-годишно момче, което нямаше нищо общо с инцидента?

Все въпроси, на които отговорът е очевиден... Ще попитаме и още един: ДОКОГА?"

Владислав Лазаров, Beroe.eu

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки