Американските лекоатлети с нова бонусна система за следващата Олимпиада

Лекоатлетическата федерация на САЩ ще измени системата си за материално поощрение на спортистите участващи на Олимпийски игри

Лекоатлетическата федерация на САЩ ще измени системата си за материално поощрение на спортистите участващи на Олимпийски игри.

 
Състезателите, които по време на Олимпиада установят лични рекорди ще получат по 15 хиляди долара към спечелените награди, а ако резултатът се окаже най-добър за сезона, атлетът ще получи 5 хиляди долара.
 
Мярката навлиза в резултат от неудачното, според американските спортни ръководители, представяне на националите в Пекин. Американският тим спечели най-много медали от всички национални формации – 23. Спечелените златни отличия обаче – 7 на брой представлява най-слабият резултат за последните 10 години.
 
Според изявление директора на Американската лекоатлетическа федерация, Дъглас Лоуган пред националните състезатели е поставена задачата да завоюват 30 златни медала на Олимпиадата в Лондон, поради което ще са необходими изменения в системата за стимулиране на спортистите.
 
Струва си да се отбележи, че атлетите на САЩ получават възнаграждения и от олимпийския комитет на страната. Олимпийското злато в Щатите се „оценява” на 25 хиляди долара, сребърното отличие е 15 хиляди долара, а бронзът – 10 хиляди.
 
За сравнение състезателите на втория по сила национален състав в Пекин през 2008 г, този на Русия получават по 100, 60 и 40 хиляди евро съответно за злато, сребро и бронз. Държавната агенция за младежта и спорта бе обещала по 72 хиляди евро за всеки български отличник в Пекин. От другата страна на полюса се намират Япония, която раздаде по 19 000 евро за титла, 12 500 - за второ място, и 6300 за трето и, която Канада наруши традицията и за първи път в историята обяви бонуси за олимпийските си медалисти. Всеки шампион от Пекин ще вземе 14 000 евро.

Още от Лека атлетика

Фейт Кипиегон записа време 3:49.11 минути

Събитието ще бъде посветено на 80-годишнината на единственият българин, носител на наградата „Златен шпайк"

Американецът, който е и сребърен медалист от олимпийските игри в Токио 2020, постигна 9.94 сек

Мария Ласицкене не очаква забраната за руски състезатели да отбадне скоро

Карамаринов даде награди за изключителен принос в развитието на българската атлетика

"В скоро време не се предвижда допускането им"

Въпреки лошото време в трибоя участваха над 70 деца от цялата страна

18-годишният троен скачач Джейдън Хибърт излезе на 13-о място във вечната ранглиста при мъжете

Най-бързият африканец за всички времена Фердинанд Оманяла записа 9.84 сек на 100 м

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки