Ливърпул обърна Кристъл Палас без да блести (ВИДЕО+СНИМКИ)

Исторически победен гол на Салах след фрапантни пропуски на Бентеке и нова травма на Ланана в мач №100 на Клоп

Ливърпул обърна Кристъл Палас без да блести (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул постигна труден, но ценен успех с 2:1 след обрат при визитата си на борещия се за оцеляване Кристъл Палас в мач от XXXII кръг на английската Висша лига.

От самото начало гостите се настаниха в половината на домакините, чиито централен нападател Кристиан Бентеке, играл преди това за Ливърпул, бе позициониран зад центъра на терена.

Той бе и големият грешник в Лондон, тъй като се отчете с два невероятни пропуска, а в герой за пореден път се превърна лятната покупка на гостите Мохамед Салах.

Иначе, въпреки териториалният натиск на мърсисайдци през почти целия мач, първата добра възможност за гол се откри именно пред Кристъл Палас.

Това се случи в деветата минута, когато дошлият от Манчестър Юнайтед техничар Вилфред Заха овладя, макар и с помощта на ръката си, след което стреля, ала вратарят на гостите отрази инстинктивно с гърди. 

Ливърпул отговори две минути по-късно, когато Ван Дайк стреля с глава след корнер, след което и Садио Мане отклони, но встрани от вратата.

При последвалата атака обаче домакините получиха дузпа, тъй като Бентеке изведе с глава Заха и той прехвърли вратаря, но не намери целта, след което бе съборен в пеналта.

Лука Миливоевич изпълни дузпата и я превърна в гол в 13-ата минута.

В 29-ата пък попадение не Садио Мане бе справедливо отменено заради засада.

В заключителната част на първото полувреме вратарят на домакините спаси диагонален изстрел на Мохамед Салах, а после и удар с глава на Мане. 

След паузата мачът продължи да се играе най-вече в половината на домакините и логичното се случи още в 49-ата минута, когато Мане засече майсторски прострелно центриране на Джеймс Милнър. 

В 58-ата минута „орлите” можеха да поведат отново, тъй като Кристиан Бентеке бе изведен чудесно зад гърба на защитата, но показа старата слабост и пропусна сам срещу вратаря.

Секунди след това бившият нападател на Ливърпул направи втори фрапантен пропуск, след като получи топката фронтално срещу вратата, но от 12 метра стреля над целта. 

Междувременно гостите имаха претенции за дузпа заради задържане на Роберто Фирмино в наказателното поле при корнер, а не след дълго се стигна и до най-дискусионния момент в мача.

Садио Мане, който вече имаше жълт картон за симулация, реши, че е фаулиран пред пеналта и хвана топката с ръка, но според арбитърът фаул нямаше.

Главният рефер Нийл Суорбрик обаче не предупреди за втори път официално сенегалеца, въпреки домакинските протести, а скоро след това наставникът на гостите Юрген Клоп замени Мане.

Появилият се на терена в 65-ата минута Адам Лалана обаче получи травма и трябваше да бъде принудително заменен в 70-ата.

В 84-ата пък на сцената се появи Мо Салах, който прави фантастичен първи сезон с екипа на Ливърпул и бе на точното място, за да вкара своя гол №37 в 42 мача от всички състезания. 

Така той изравни рекорда на Дидие Дрогба за най-резултатен африканец в рамките на една кампания, а освен това вече има попадения в 21 мача от Висшата лига.

С толкова могат да се похвалят само Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед, сезон 2012/13) и Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед, 2007/08). 

В крайна сметка попадението на египтянина дари и победата на Юрген Клоп в неговия мач №100 начело на Ливърпул.

Благодарение на успеха тимът временно се изкачи на второто място с 66 точки, като има с една повече от Манчестър Юнайтед, но и с два мача повече.

Кристъл Палас остава с 30 точки и е само на две от зоната на изпадащите, като има и с двубой повече от намиращия се там отбор на Саутхемптън.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки