Гигантът "Амес Спортс" прави България третия по големина производител по ски в света

Финландският гигант “Амер Спортс Груп” придоби 100% от дяловото участие в „Пампорово ски” АД. В малкия родопски град Чепеларе, където се намира фабриката „Орион ски”, компанията устрои тържество за своите служители, на което обяви сделката, явяваща се жизненоважна за икономиката на града и областта.

Гигантът "Амес Спортс" прави България третия по големина производител по ски в света
Финландският гигант Амер Спортс Груп” придоби 100% от дяловото участие в „Пампорово ски” АД, предаде репортер на „Нов Спорт”. В малкия родопски град Чепеларе, където се намира фабриката „Орион ски”, компанията устрои тържество за своите служители, на което обяви сделката, явяваща се жизненоважна за икономиката на града и областта. Шефовете на компанията доведоха и като специален гост една от звездите на световните ски Ренате Гьотчел, която предизвика фурор сред хората. Според плановете до няколко години България ще има третата по големина фабрика за ски в света.

Марката „Амер Спортс” е изключително известна в Европа. Компанията е собственик на световноизвестните марки „Атомик” и „Саломон” и държи 30% от световния пазар на ски оборудване.

Финландските инвеститори устроиха невероятно тържество за своите работници. В центъра на Чепеларе бе разпъната огромна шатра, в която бяха приети всички официални гости, плюс 380-те работници на бившата вее компания „Орион Ски”.

На събитието присъстваха всичките шефове на „Атомик” и „Саломон”, олимпийската шампионка от Нагано 98’ Екатерина Дафовска, 26-кратният републикански шампион на България по ски Петър Попангелов, председателят на ДАМС Весела Лечева, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Петър Куюмджиев, областният управител на Смолян Петър Фиданов, кметът на Чепеларе  Георги Попов и много други.

Програмата започна с изпълнение на децата от училището за народни танци в град Чепеларе. След това беше произнесена благодарствена реч от директорите на „Амер Спортс”, директора на „Орион Ски’’ Кръстю Вангелов, шефката на ДАМС Весела Лечева и президентът на Българската ски федерация Цеко Минев.

Организаторите на събитието излъчиха невероятен видеоклип, разгръщащ постиженията на компанията в годините досега.

‘’Щастлива съм, че съм тук. За втори пъти идвам в България. Опознах нощния живот в Банско, сега е ред на Чепеларе. Убедена съм обаче, че България е много хубава държава”, заяви победителката от 46 състезания за световната купа по ски Ренате Гьотчел.

‘’В момента сме в топ 10 на производителите на ски в света. Благодаря на всички за неуморната работа’’, заяви шефът на ‘’Орион Ски’’ Кръстю Вангелов. Бизнесменът не забрави да подчертае огромната роля в сделката на Рупърт Хуберт, който идва през 1981 г. в България и развива заедно с Вангелов бизнесът, който вече се е превърнал в основно перо на града. ‘’До няколко години „Амер Спортс’’ ще съкрати съкрати производството си в чужбина и ще премести 1/3 от производтсвото си на ски и сноубордове, заедно с другите аксесоари в България”, допълни Вангелов.

Весела Лечева съобщи, че ДАМС и БФСки стартират пилотна инициатива за въвличане и обучение на децата в ски спорта и благодари на „Амер Спортс” за подкрепата от страна на екипировката. Повече от 3000 деца ще бъдат обучени безплатно от професионални специалисти по програмата. „България освен с производството на световноизвестни марки и домакинството на състезание по ски, трябва да се гордее и със своите шампиони”, заяви Лечева.

Посланикът на Финландия в България Куоко Янсен заяви, че инвестицията на „Амер Спортс” е една от най-големите за българската икономика през тази година и допълни, че тази година ще пристигнат първите финландски туристи в нашата държава. ‘’В момента България е трета туристическа дестинация в Европа след Испания и Гърция, и ние много се радваме затова”, заяви посланикът.

‘’Нямам думи за това, което се случва. Това трябваше да стане много отдавна’’, заяви Цеко Минев.
‘Имахме много препятствия през годините, но това беше в позитивна насока. За мен това е краят на едно дълго пътуване и началото на ново”, заяви вицепрезидентът на „Амер Спортс” Вилхелм Керл.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки