Петър Божилов: В САЩ нямам право да се състезавам, ако нямам достатъчно взети часове в университета

Момчетата ме приеха бързо в отбора, оказаха се пичове, допълни националът по плуване

Петър Божилов: В САЩ нямам право да се състезавам, ако нямам достатъчно взети часове в университета
С включването на Петър Божилов в Южния Методистки университет в Далас можем вече да говорим за българска плувна връзка, след като преди това трайни следи остави Нина Рангелова, а после част от отбора на „Мустангите“ стана и Стефан Попов. Многократният държавен и балкански шампион в средните и дълги кроулови дисциплини следва с пълна стипендия. Към състезателя на Борис Божилов и Инвиктус (Плевен) имаше интерес от още пет висши учебни заведения в САЩ. 
 
За базата и програмата
 
Университетът разполага с чисто нов, модерен 50-метров басейн. Басейн, който в България се съмнявам да има скоро. Методиката е сходна с тази, на която съм свикнал и с която съм постигнал всичко до момента. Като добавим конкурентната среда, в която ще тренирам и всички останали неща като възстановяване, витамини, масажи и т. н. Все неща, от които съм се лишавал през годините. Смятам, че ще се получат много добри резултати в басейна. Сега като си припомня, че в София няма басейн, на който да се провеждат нормални тренировки, ми става смешно и тъжно. Тук разполагаме с два басейна. Единият е чисто нов, на 1 година - последно поколение басейн с 18 коридора само за нас - 24 човека отбор. Другият е на 50 метра от общежитието ми - 25-метров. Има треньори, има състезатели, има съоръжения и ресурси. С две думи - системата работи. 
 
За разликите в системите
 
Усещам голямата разлика в отборния дух, сравнен с този в националния отбор на България. Тук си помагаме, уважаваме се. Различна е ценностната им система. Провеждам по-качествена подготовка. Няма го притеснението къде, как, кога. Всичко е на едно място. И най-важното - ако имам проблем, независимо какъв, зад нас (плувният отбор) стои екип от 5-6 души, с неограничен ресурс, готов да съдейства. За съжаление този семестър не ми е разрешено да се състезавам. Тази ситуация се получи поради трансферирането на часове от стария ми университет - ЮЗУ “Неофит Рилски” към сегашния ми. Липсваха ми няколко ключови часа. За момента само тренирам, в очакване на новия сезон. Относно големите състезания, както знаете, родната ни федерация определи нормативи за световното на голям басейн тази година да се покриват само през интервал от 20-тина дена през месец април. В моя случай този времеви интервал е непосилен и сметките приключват до тук... 
 
За конкуренцията  
 
Веднъж Красимир Захов (президент на ПК Спринт (София), трикратен световен шампион за ветерани, напълно запознат с американската плувна система, бидейки мениджър на плувен комплекс в САЩ в продължение на години – б. а.) ми каза: “Когато тренираш с по-добри, един ден и ти ставаш добър колкото тях”. В моя случай - момчетата са специалисти в обръщанията. Искам, не искам старая се да ги правя по-качествено и с повече усилия. Имам забележки относно работата в залата. Фитнесът е профилиран за американски футбол, ха-ха. За щастие, ще имаме нов треньор в залата от септември. Работил е с плувци. Нямам кола за момента, тъй че всеки ден работя за крака с колелото. 
 
За отборния дух 
 
Давам 6+ за отборен дух. Не знам дали се дължи на факта, че попаднах където ми е мястото, или така е във всички университети, но отборният дух е на ниво. Благодарен съм, че момчетата ме приеха бързо в отбора. Всички са пичове, разбираме се перфектно. Главният треньор е с доказан опит. Задава методиката, по която тренираме, докато помощникът му мери и обяснява. Точно с него се работи специализирано за техника. Работи се на доста по-малък режим от този, на който съм свикнал. Тренировките са насочени за спринтьори, дори в стаерската група работим много за скорост. Ще видим дали тази тактика ще ми се отрази добре на първото състезание. 
 
 
За академичната част 
 
За да мога да се състезавам септември, в момента взимам максималния разрешен брой часове - 18 кредит часа. Осем предмета уча. Много тежко се очерта. До края на 2019-а трябва да съм най-малко 5+ средна оценка, за да ме приемат в „Бизнес факултета“, който е много престижен. Колкото и плашещо да звучи нямам един свободен час през цялата седмица. Хеви метълът също е от ключово значение за психическото ми състояние тук. 
 
За нашите в САЩ 
 
След разговора ни с Антъни, стигнах до извода, че университета му има много повече ресурси за възстановяване. Предполагам, това се дължи на безумно скъпите стипендии тук. 90% от бюджета отива за покриване на стипендиите. Просто разсъждавам, не съм сигурен. С Братанов се засякохме също. Имахме двустранна среща с тях през януари, за съжаление аз само гледах.
 
За българската следа в  Тексас
 
Все още се говори за Нина Рангелова и Стефан Попов, който завърши наскоро, по-голямата част от състезатели са му все още съотборници. Голямо успокоение за мен е, че е в града. Има много опит. Преживял е същото, което аз преживявам в момента. Помага ми много. Винаги, когато имам въпроси, свързани с американската система, се обръщам и към Нина. Бих посъветвал плувците, които искат да тръгнат по нашия път, че си заслужава. Колебаех се преди 2-3 години, но това да си на пълна стипендия в САЩ, е най-хубавото. Чак сега го осъзнах. При това човек се изгражда като личност, когато е на 10 хиляди километра от близките си.

 

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки